Op vakantie met elektrische auto

Op vakantie met de elektrische auto in Europa

Alles over routeplanners, laadpassen en laadpalen

Met de elektrische auto op vakantie

Kunt u met uw elektrische auto wel op vakantie? Zijn er voldoende laadpalen in uw vakantieregio? Kan dit in combinatie met een caravan? Dit zijn veelvoorkomende vragen die wij ontvangen wanneer iemand met een elektrische auto op vakantie wil gaan. Wij helpen u graag, zodat u zorgeloos op pad kunt.

Beste routeplanners voor de elektrische auto

Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt er altijd gezegd en dat geldt zeker voor een elektrische auto. Als eerste is het belangrijk om de route naar uw vakantieadres goed in beeld te krijgen. Hiervoor zijn er enkele goede routeplanners speciaal voor elektrische auto’s.

A Better Routeplanner

Deze gratis mobiele app berekent de reis naar uw vakantieadres. Het fijne aan deze app is dat u heel specifiek uw eigen type auto kunt invoeren en er rekening wordt gehouden met het verbruik van uw auto. De app is heel nauwkeurig en houdt zelfs rekening met het weer, de eigen maximale snelheid, rijstanden in de auto en of u met een aanhanger of caravan rijdt. Op basis van alle ingevoerde informatie wordt de beste route naar uw vakantieadres getoond en krijgt u exact te zien wat voor u de beste momenten zijn om te laden. Ook prettig aan deze app is dat de route geëxporteerd kan worden naar andere navigatieprogramma’s zoals Google Maps*.

ANWB EV Routeplanner

De ANWB helpt u met het plannen van de juiste route. In de routeplanner voor de elektrische auto vindt u alle laadpalen die er zijn op de route naar uw vakantieadres. U geeft de informatie over de route, de auto die u rijdt, batterijpercentage bij vertrek, het percentage waarmee u wilt eindigen en de capaciteit van uw accu. Op basis van deze informatie krijgt u exact te zien welke route u het beste kunt rijden en bij welke laadstations u uw elektrische auto kunt opladen, hoeveel laadsessies u hebt en wat de gemiddelde tijd is die u kwijt bent met laden.

 

Chargemap

Een andere routeplanner die goed werkt is Chargemap. Hier geeft u het vertrekadres en uw eindadres op en daar wordt de meest ideale route voor berekend. De laadstations die er onderweg zijn word
en getoond, maar u kunt specifieke wensen aangeven zoals een langere pauze, een laadstation bij een restaurant.







* Per type auto is het nog wel de vraag of de live-data van de accu uitgelezen kan worden. Is dit met uw EV nog niet mogelijk?
Overweeg dan om een OBD-kastje te koppelen in uw auto. De routeplanner houdt dan rekening met het actuele verbruik en uw rijstijl en zal de route constant updaten én u advies geven hoe u uw route het beste kunt voortzetten. Bijvoorbeeld tijdelijk minder hard rijden, zodat u probleemloos uw volgende laadstation bereikt.

Handige apps met laadpalen in Europa

Andere handige apps tijdens uw vakantie met de elektrische auto's zijn apps met inzicht in de beschikbare laadpalen in de omgeving van uw vakantieadres. U heeft zicht welke laadpaal-aanbieders er zijn en dus welke laadpassen u nodig heeft. Populaire apps met een overzicht van laadpalen in Europa:

Shell Recharge

Toont beschikbare publieke laadpalen in heel Europa, met meer dan 300.000 laadpalen. U vindt hier informatie over beschikbaarheid, laadsnelheden en tarieven. Bij sommige laadpalen is het mogelijk om de laadpaal via de app te starten. Ook kunt u via deze app notificaties instellen wanneer de laadpaal weer beschikbaar is.


FastNed

Tijd kan essentieel zijn op vakantie. Fastned is bezig om een Europees netwerk van snellaadstations neer te zetten. Inmiddels zijn deze niet alleen in Nederland te vinden maar ook in Duitsland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Vanuit de app kunt u snel de beschikbaarheid zien en een sessie starten. Deze app zorgt ervoor dat u snel weer uw weg kan vervolgen met weinig tijdverlies.

PlugShare

Een andere prettige app is PlugShare. Dit platform biedt particulieren de mogelijkheid om hun eigen particuliere laadpaal aan te bieden aan elektrische rijders. U geeft uw eigen auto op en het platform geeft direct aan welke laadpalen er in de buurt aanwezig zijn, met de mogelijkheid om notificaties te krijgen wanneer een geschikte laadpaal in de buurt is vrijgekomen.

Tesla Supercharger

Voor niet-Teslarijders is de app van Tesla ook handig voor wanneer u op vakantie gaat in Europa. Met meer dan +50.000 laadpalen, heeft Tesla een groot netwerk van snellaadstations. De Superchargers bevinden zich langs belangrijke wegen in heel Europa.

IONITY

IONITY beheert een uitgebreid netwerk van snellaadstations langs grote Europese snelwegen, ideaal voor uw reizen met een elektrische auto. Met de IONITY app vindt u gemakkelijk laadstations, controleert u in real-time de beschikbaarheid van laadpalen en start en betaalt u laadsessies eenvoudig.

Welke laadpassen heeft u nodig in Europa?

Met deze routeplanners en apps kunt u redelijk zorgeloos op vakantie met de elektrische auto. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste laadpassen bij u heeft. Shell Recharge biedt de mogelijkheid om een digitale pas in de app te zetten, maar wij adviseren om meerdere laadpassen mee te nemen. Soms heeft een bepaald land een betere dekking met een andere laadpas, dus een beetje voorwerk is wel aan te raden, zodat u weet welke laadpas u het beste mee kunt nemen wanneer u op vakantie gaat in Europa.

Enkele tips voor de juiste extra laadpas in verschillende landen:

  • Duitsland: Shell Recharge, Plugsurfing, Maingau
  • België: Shell Recharge, Plugsurfing, Maingau
  • Frankrijk: Shell Recharge, Plugsurfing, Izivia Access
  • Verenigd Koninkrijk: Octopus Eclectroverse, Be.EV, Osprey
  • Denemarken: Shell Recharge, Plugsurfing, BMW Charging Flex

Op www.laadpastop10.nl kunt u eenvoudig zien welke laadpassen een goede dekking hebben in uw regio en zijn er gratis laadpassen te bestellen als back-up.

Op vakantie met de elektrische auto: de toekomst

In de toekomst zal het op vakantie gaan met de elektrische auto nog makkelijker worden. In Europa is er inmiddels regelgeving die voorschrijft dat er om de 60 kilometer een goede mogelijkheid moet zijn om uw elektrische auto op te laden op de belangrijkste Europese wegen. De betaalmethodes moeten bij deze laadpalen ook makkelijker worden. Nieuwe laadpalen met een vermogen van 50 kWh of hoger moeten bijvoorbeeld een directe betaalmethode hebben, zodat u met pinpas of creditcard direct kunt afrekenen. De belangrijkste punten uit de nieuwe regelgeving (AFIR regelgeving genoemd):

  • Vanaf 13 april 2024 moeten alle nieuwe openbare laadpalen met >50 kWh vermogen de mogelijkheid bieden om te betalen met betaalpas, creditcard of QR-code. De prijs voor laden moet  duidelijk bekend worden gemaakt aan de gebruiker, voordat een laadsessie wordt gestart.
  • In 2027 moet elke snellader voorzien van een directe betaalmogelijkheid op de belangrijkste Europese wegen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

Mijn DutchLease
Dé app voor uw leaseauto: Mijn DutchLease
Alles snel en eenvoudig geregeld via de app