Wat wordt de bijtelling in 2022?

De bijtelling voor volledig elektrische voertuigen verandert weer in 2022. Zakelijk leaserijders die meer dan 500 km privé rijden gaan met een elektrische auto 16% bijtelling betalen tot een waarde van € 35.000. Zodra de waarde van de auto boven de € 35.000 ligt betaalt u 22% bijtelling. De bijtelling van niet-elektrische auto's blijft 22%. De overheid zal in de komende jaren de bijtelling voor volledig elektrische voertuigen verder afbouwen.

Wat was de bijtelling in 2021?

In 2021 was de bijtelling voor volledig elektrische voertuigen 12%. Het jaar ervoor 8% en het jaar daarvoor 4%. Niet alleen verhoogt de overheid de bijtelling op volledig elektrische voertuigen geleidelijk, ook de hoogte van het bedrag waarover je de lagere bijtelling betaalt wordt steeds lager. in 2021 was dit nog €40.000, in 2022 geldt de lagere bijtelling nog maar tot €35.000. 

 

Wat betekent bijtelling?

De fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever wordt bijtelling genoemd. Bijtelling wordt berekend aan de hand van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Zodra u de netto bijtelling wilt berekenen vermenigvuldigt u dit bedrag met het tarief inkomstenbelasting dat voor u van toepassing is.

 

Wanneer krijg je te maken met bijtelling

Als leaserijder betaal je bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. De verrekening hiervan gebeurt in uw aangifte inkomstenbelasting. Zodra u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet u dat kunnen aantonen uiteraard. 

 

Hoelang betaalt u bijtelling over uw auto?

Het bijtellingspercentage ligt vanaf de eerste tenaamstelling vast voor 60 maanden. Er wordt hierbij niet gekeken naar het wisselen van eigenaar. Zodra u een auto leased die in 2021 in gebruik is genomen, dan betaalt u tot en met 2021 het bijtellingstarief uit 2021.

 

Bijtelling elektrische auto 2022 berekenen

Het kabinet neemt de volgende maatregelen om de verkoop van ev’s te blijven stimuleren in 2022:

  • Zoals afgesproken in het klimaatakkoord wordt het bijtellingspercentage voor privegebruik van een zakelijke EV afgebouwd.
  • De cataloguswaarde waarover de korting op het bijtellingspercentage voor EV’s geldt, wordt omlaag getrokken. Dit wordt in 2022 een bedrag van € 35.000 en vanaf 2023 € 30.000.
  • Voor emissievrije bestelauto’s en particuliere personenauto’s wordt het budget voor subsidieregeling verhoogd.

Voor elektrische auto’s bedraagt de bijtelling in 2022 dus 16 % tot aan het drempelbedrag van 35.000. Zelf uw bijtelling berekenen? Gebruik dan onze bijtellingscalculator.

 

Bijtelling hybride auto

Voor benzine, diesel en hybride aangedreven auto’s geldt in 2022 een bijtelling van 22%. Dit was ook het geval in voorgaande jaren.

Duurzaam en voordelig rijden

Duurzaam rijden en enorm veel geld besparen? DutchLease beschikt altijd over elektrische auto's met extra scherpe leaseprijzen. Neem contact op met onze accountmanagers of leaseadviseurs voor een persoonlijke, vrijblijvende offerte naar uw eigen smaak.

Tesla Model 3 leasen
Rijden met 16% bijtelling
Bekijk elektrische leasemodellen