Elektrische auto met trekhaak

Elektrische auto met trekhaak

De trekhaak op een auto; bij veel leaseaanvragen die wij ontvangen komt dit verzoek voorbij. Natuurlijk proberen wij u als leaserijder goed te adviseren, en daarom bekijken wij of de trekhaak wellicht als accessoire meegenomen kan worden in de leaseofferte. Maar wilt u graag elektrisch rijden én een trekhaak op uw auto, dan werkt het tot nu toe vaak nét een beetje anders. 

Voor caravanliefhebbers

Tesla Model X

Het is de alleskunner onder de leaseauto’s op dit moment: de Tesla Model X. De Model X heeft een maximaal trekgewicht van 2268 kilo, en daarom een geschikte auto om zonder moeite mee op vakantie te gaan met caravan. Enige kanttekening: Wanneer u liefhebber bent van de 22 inch velgen, zal u nog maar 1580 kilogram kunnen trekken met de Tesla Model X.

Wilt u zorgeloos op pad en alles kunnen meenemen, dan is de Tesla Model X de beste keus voor u. 

Audi e-tron

Een goed alternatief voor de Tesla Model X, is de Audi E-Tron. De Audi E-Tron is naast de Tesla Model X de meest logische keuze wanneer u op vakantie wilt met caravan. De Audi E-Tron kan maximaal 1800 kilogram trekken. Dus wilt u elektrisch rijden én de caravan meenemen achter de auto? Dan kan dit zeker met de Audi E-Tron!

Mercedes EQC

The new kid on the block in het hogere segment doet niet onder voor zijn concurrenten. Ook de nieuwe Mercedes EQC kan gemakkelijk een caravan meetrekken. De EQC heeft een maximaal trekgewicht van 1800 kilo.

 

Auto’s met trekgewicht voor een kleine aanhanger

Jaguar I-Pace

Wilt u rijden met een kleine aanhanger, dan kunt u de Jaguar I-Pace overwegen. Op de I-Pace kan een trekhaak gezet worden waarmee maximaal 750 kilo (ongeremd) getrokken mag worden.

Tesla Model 3

Sindskort kunt u bij Tesla ook een trekhaak bestellen voor de Model 3. Het 'Tow Package', zoals dit bij Tesla wordt genoemd, kan alleen als optie gekozen worden. De Model 3 heeft met deze optie een maximaal trekgewicht van 910 kilogram.

De Tesla Model 3 Standard Range Plus en Long Range zullen een Tow Mode krijgen, zodat er efficiënter met het extra gewicht kan worden omgegaan. De Performance uitvoering kan echter géén trekhaak hebben, kies daarom zorgvuldig!

Sono Sion

De eerste hybride elektrische auto (ook aangedreven met zonne-energie) kan maximaal 750 kilogram (geremd) trekken.

 

Voor de fietsliefhebber

De meeste elektrische auto’s bieden helaas (nog) niet de mogelijkheid om iets te trekken met de trekhaak. Voor de fietsliefhebbers zijn er wel een aantal modellen met de mogelijkheid van een trekhaak voor de fietsendrager, dit zijn de volgende auto’s;

 

Bedrijfswagen

De trekhaak is bijna onlosmakelijk verbonden aan de bedrijfsbus. Er komen steeds meer elektrische bedrijfswagen op de markt, maar wat hebben die voor trekgewicht?

  • Nissan e-NV200: tot 450 kilogram
  • Maxus Saic EV80: tot 750 kilogram
  • Renault Kangoo ZE: 374 kilogram (voor L1) en 322 kilogram voor de (L2)

Er zijn verder nog meer elektrische bestelwagens, denk hierbij aan de Renault Master Z.E. of de Mercedes Benz e-Vito. Echter is het door de beperkte actieradiussen niet mogelijk om een trekhaak te monteren.

 

Nadelen van een trekhaak op een elektrische auto

Het hebben van een trekhaak op een elektrische auto heeft ook nadelen, het grootste nadeel is de actieradius. De actieradius zal aanzienlijk minder zijn met een aanhanger  en daarom behoren lange ritten ook niet echt tot de mogelijkheden.

Het volgende nadeel is de veiligheid. Omdat de trekhaak vaak in de buurt zit van het accupakket, kan deze bij een ongeval het accupakket ingedrukt worden. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, en dit is ook de reden dat er bij sommige merken geen mogelijkheid tot een trekhaak is.

Met de ontwikkelingen van de nieuwe (elektrische) platformen door de merken wordt hier wel rekening mee gehouden waardoor dit steeds veiliger zal worden.

Het hebben van een trekhaak op een elektrische auto heeft dus zijn voor- en nadelen. De verwachting is dat de trekhaak steeds vaker een optie zal zijn bij de meeste elektrische auto’s. Door de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden zullen de mogelijkheden om wat mee te trekken achter de auto in de toekomst dus steeds groter zijn.