Elektrische auto met trekhaak

Elektrische auto met trekhaak

De trekhaak op een auto; bij veel leaseaanvragen die wij ontvangen komt dit verzoek voorbij. Natuurlijk proberen wij u als leaserijder goed te adviseren, en daarom bekijken wij of de trekhaak wellicht als accessoire meegenomen kan worden in de leaseofferte. Maar wilt u graag elektrisch rijden én een trekhaak op uw auto, dan werkt het tot nu toe vaak nét een beetje anders. 

Voor caravanliefhebbers

 

Tesla Model X

Het is de alleskunner onder de leaseauto’s op dit moment: de Tesla Model X. De Model X heeft een maximaal trekgewicht van 2268 kilo, en daarom een geschikte auto om zonder moeite mee op vakantie te gaan met caravan. Enige kanttekening: Wanneer u liefhebber bent van de 22 inch velgen, zal u nog maar 1580 kilogram kunnen trekken met de Tesla Model X. Wilt u zorgeloos op pad en alles kunnen meenemen, dan is de Tesla Model X de beste keus voor u. 

 

Audi E-Tron

Een goed alternatief voor de Tesla Model X, is de Audi E-Tron. De Audi E-Tron is naast de Tesla Model X de meest logische keuze wanneer u op vakantie wilt met caravan. De Audi E-Tron kan maximaal 1800 kilogram trekken. Dus wilt u elektrisch rijden én de caravan meenemen achter de auto? Dan kan dit zeker met de Audi E-Tron!

 

Mercedes EQC

De Mercedes EQC is een zeer sterke crossover in het luxe segment die twee elektromotoren heeft. Op de voor en achteras zijn deze motoren verwerkt. Het gecombineerd vermogen ligt op 407 pk en 760 NM. Hiermee kan de EQC makkelijk een caravan trekken. Het trekgewicht van dit model zit op 1800 kilogram.

 

Volvo XC40

Deze krachtige Volvo hoort ook zeker tussen de sterke SUV modellen. De Volvo XC40 beschikt over All-Wheel Drive en heeft een vermogen van 408 pk. De maximale trek gewicht zit voor deze Volvo op 1500 kilogram

Polestar 2 Long Range

De long Range variant van de Polestar 2 is een sterke elektrische auto die een zespersoons caravan kan trekken. De Polestar 2 Long Range Dual motor variant heeft zelfs een vermogen van 408 pk. De auto heeft een trekgewicht van 1.500 kilogram

 

Kia EV6

Kia heeft veel aandacht getrokken met de EV6 AWD. Dit model beschikt over zeer goede prestaties. Het vermogen zit op 585 pk en hiermee kan deze Kia tot wel 1600 kilogram trekken.

 

Auto’s met trekgewicht voor een kleine aanhanger

 

Jaguar I-Pace

Wilt u rijden met een kleine aanhanger, dan kunt u de Jaguar I-Pace overwegen. Op de I-Pace kan een trekhaak gezet worden waarmee maximaal 750 kilogram (ongeremd) getrokken mag worden.

 

Tesla Model 3

Sindskort kunt u bij Tesla ook een trekhaak bestellen voor de Model 3. Het 'Tow Package', zoals dit bij Tesla wordt genoemd, kan alleen als optie gekozen worden. De Model 3 heeft met deze optie een maximaal trekgewicht van 910 kilogram. De Tesla Model 3 Standard Range Plus en Long Range zullen een Tow Mode krijgen, zodat er efficiënter met het extra gewicht kan worden omgegaan. De Performance uitvoering kan echter géén trekhaak hebben, kies daarom zorgvuldig!

Volkswagen ID.4

Steeds meer elektrische auto’s kunnen een aanhanger trekken. Het aanbod dat circa 1.000 kilogram kan trekken is ook groter geworden. Een nieuwkomer in dit aanbod is de Volkswagen ID.4. Dit model heeft zeker geen moeite met een aanhanger erachter. 

Skoda Enyaq

De Enyaq is een zeer ruime elektrische SUV. Op het gebied van prijs is Skoda ook zeer gunstig ten opzichte van zijn concurrenten. Daarnaast levert Skoda Enyaq behoorlijk goede prestaties. Dit model kan ook prima een aanhanger trekken tot circa 1.000 kilogram. De Skoda Enyaq iV80 heeft zelfs een trekkracht tot 1.200 kilogram.

Ford Mustang Mach-E

De Ford Mustang Mach-E is een zeer snelle elektrische SUV. Het GT-model tikt zelfs de 100 km/h aan binnen 3.7 seconden. De auto heeft een trekgewicht van 750 kilogram en dat is niet voldoende om een fatsoenlijke caravan te trekken. Daarentegen heeft deze SUV geen problemen met het trekken van een aanhanger.

 

Voor de fietsliefhebber

De meeste elektrische auto’s bieden helaas (nog) niet de mogelijkheid om iets te trekken met de trekhaak. Voor de fietsliefhebbers zijn er wel een aantal modellen met de mogelijkheid van een trekhaak voor de fietsendrager, dit zijn de volgende auto’s;
Hyundai Kona EV
Kia e-Niro
• Nissan Leaf
Volkswagen ID.3

 

Bedrijfswagens

De trekhaak is bijna onlosmakelijk verbonden aan de bedrijfsbus. Er komen steeds meer elektrische bedrijfswagen op de markt, maar wat hebben die voor trekgewicht?

• Toyota Proace Electric: tot 1.000 kilogram
• Peugeot E-Expert: tot 1.000 kilogram
• Opel E-Vivaro: tot 1.000 kilogram
• Peugeot E-Partner: 750 kilogram
• Maxus Saic EV80: tot 750 kilogram
• Nissan e-NV200: tot 450 kilogram
• Renault Kangoo ZE: 374 kilogram (voor L1) en 322 kilogram voor de (L2)

Er zijn verder nog meer elektrische bestelwagens, denk hierbij aan de Renault Master Z.E. of de Mercedes Benz e-Vito. Echter is het door de beperkte actieradiussen niet mogelijk om een trekhaak te monteren.
 

Nadelen van een trekhaak op een elektrische auto

Het hebben van een trekhaak op een elektrische auto heeft ook nadelen, het grootste nadeel is de actieradius. De actieradius zal aanzienlijk minder zijn met een aanhanger  en daarom behoren lange ritten ook niet echt tot de mogelijkheden.

Het volgende nadeel is de veiligheid. Omdat de trekhaak vaak in de buurt zit van het accupakket, kan deze bij een ongeval het accupakket ingedrukt worden. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, en dit is ook de reden dat er bij sommige merken geen mogelijkheid tot een trekhaak is.

Met de ontwikkelingen van de nieuwe (elektrische) platformen door de merken wordt hier wel rekening mee gehouden waardoor dit steeds veiliger zal worden.
Het hebben van een trekhaak op een elektrische auto heeft dus zijn voor- en nadelen. De verwachting is dat de trekhaak steeds vaker een optie zal zijn bij de meeste elektrische auto’s. Door de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden zullen de mogelijkheden om wat mee te trekken achter de auto in de toekomst dus steeds groter zijn.