Nieuwe regels winterbanden Duitsland 2018

Per 1 januari 2018 zijn er nieuwe regels voor het gebruik van winterbanden in Duitsland. Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat maar liefst 86% van de Nederlandse automobilisten niet weet wat de nieuwe regels winterbanden Duitsland zijn. DutchLease brengt u graag op de hoogte.

Symbolen op de winterbanden: Modder + Sneeuw

De aanduiding M+S was tot vorig jaar het symbool waarmee de kwaliteit van de band werd aangetoond, maar is niet meer verplicht. Het zogenaamde 'sneeuwvlokjessymbool' is vanaf 2018 in Duitsland verplicht op alle nieuwe winterbanden- en vierseizoensbanden.

Onwetendheid onder Nederlandse automobilisten

Alle banden die vanaf 1 januari worden geproduceerd en gemonteerd om in de winterperiode gebruikt te worden moeten voldoen aan deze nieuwe winterbanden regels. Voldoet uw auto niet aan de juiste winterbanden, dan bedraagt de boete minimaal €60,-. Voor veel Nederlanders is dit nog niet duidelijk. Van de 1.026 automobilisten die in het onderzoek ondervraagd zijn weet 14% de wijziging in de regels, is 30% zich bewust dat er 'iets' verandert en zegt 56% van de ondervraagden niets van nieuwe regels af te weten. 

M+S is een afkorting voor 'modder en sneeuw'. Bandenfabrikanten kunnen dus vanaf nu dit teken naar eigen inzicht op de zijkant van de banden drukken. Echter moet het sneeuwvlokjessymbool, ook wel het alphinesymbool genoemd, voldoen aan bepaalde eisen bij winterse omstandigheden (de zogeheette 'snow grip index'). 

Advies Nederlandse Wintersporters

In verschillende Europese landen gelden verschillende verplichtingen voor automobilisten. In Oostenrijk en Tsjechië is het bijvoorbeeld een verplichting om een minimale profieldiepte van 4 milimeter te hebben, wat in Duitsland nog niet het geval is. In andere landen zijn weer andere regels van toepassing. Het advies vanuit het onderzoek: "Zorg voor winter- of vierseizoensbanden met minimaal 4 millimeter profiel én het sneeuwvlokjessymbool".

Wat verandert er voor mij?

Wat verandert er voor u als DutchLease klant met de nieuwe regels winterbanden Duitsland 2018? Er geldt een 'overgangsperiode' wanneer u winterbanden heeft die al aangeschaft zijn voor 1-1-2018. Is dit het geval, dan kunt u dus gewoon doorrijden en komt u niet in de problemen. Winterbanden mogen tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits deze banden vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd. 

Laat u door DutchLease informeren over de mogelijkheden van winterbanden bij uw leasecontract. We staan graag voor u klaar! 


Bron: http://bit.ly/2lOfkka