Polestar zakelijk leasen
Bijtelling elektrische auto
verlaagde bijtelling tot 2026


Bijtelling voor elektrische auto's

Zakelijk een elektrische auto leasen en die ook privé gebruiken? Dan krijgt u te maken met bijtelling. Wat dit precies inhoudt voor uw elektrische auto leggen we graag uit.

Wat is de bijtelling van een elektrische auto

De rijksoverheid verlaagde de bijtelling op elektrische auto’s om zo zuiniger rijden een stimulans te geven. Van 2007 tot en met 2018 was de bijtelling op auto’s met nul of beperkte CO2-uitstoot 4%. Sinds 2019 wordt dit percentage stapsgewijs opgebouwd naar 22%. 

Volledig elektrische auto’s die in 2022 op kenteken worden gezet hebben tot € 35.000,- een bijtellingspercentage van 16%. Voor het deel van de catalogusprijs van de auto dat boven deze drempelwaarde komt, betaalt u 22%. In 2021 rekende u 12% over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde. Vanaf 2023 wordt de drempelwaarde verlaagd naar € 30.000,-.

Meer weten over bijtelling? Lees verder op onze pagina over wat bijtelling is of bekijk onze pagina over de bijtelling voor elektrische auto’s in 2022 en de bijtelling voor 2023.

 

Hoe berekent u de bijtelling van een elektrische auto

U berekent de bijtelling van een zakelijk elektrische lease auto met de volgende formule: 
percentage EV X max drempelwaarde + percentage niet-EV X resterende cataloguswaarde 

Als u dus in 2023 een elektrische auto zakelijk gaat leasen met een cataloguswaarde van € 55.000  en meer dan 500 km privé rijdt dan geldt de volgende som:

16% x € 30.000 + 22% x € 25.000 = € 10.300 bruto bijtelling
Wat de netto bijtelling is hangt af van de inkomensafhankelijke belastingtarief. Wilt u weten wat uw bijtelling wordt? Maak dan gebruik van onze bijtellingscalculator

 

Geldigheidsduur verlaagde bijtellingspercentage voor zakelijk leasen elektrische auto’s

60 maanden na de dag waarop het kenteken van de elektrische auto voor het eerst op naam is gezet, vervalt het geldende bijtellingspercentage. Eigenaar- en gebruikswisselingen hebben hier geen invloed op. Gebruikt u na 5 jaar de auto nog steeds zakelijk, dan geldt de dan algemene bijtellingspercentage. Het voordeel op de bijtelling voor EV’s vervalt. 

 

Waarom de bijtelling van elektrische auto’s omhoog gaat

Op dit moment gaat de verkoop van elektrische auto’s beter dan verwacht. Positief voor klimaat en milieu, maar niet helemaal begroot. Doordat de kosten hoger zijn dan afgesproken in het Klimaatakkoord, bouwt de overheid het stimuleringsbeleid langzaam af. Dit gebeurt door het bijtellingspercentage stapsgewijs te verhogen naar 22%. 

 

Voor het eerst privé rijden met uw elektrische leaseauto? Let dan op!

Rijdt u momenteel in een auto van de zaak die u alleen zakelijk rijdt (zonder bijtelling dus) en overweegt u een overstap naar een elektrische auto? Let dan op het volgende: Als u gedurende het jaar voor een nieuwe leaseauto kiest en deze ook privé wilt gaan rijden (en u dus bijtelling gaat betalen), dan wordt de bijtelling betaald voor de voorbije maanden over de cataloguswaarde van uw vorige auto (meestal 22%). Ook al is deze niet privé gebruikt.

Deze fiscale maatregel geldt al jaren maar is relevanter nu veel leaserijders de overstap overwegen naar een elektrische auto. Zeker ook voor privé gebruik door de lagere bijtellingspercentages.

Er zijn twee momenten waarop er “kosteloos” kan worden overgestapt: op 1 januari of bij een wisseling van werkgever. Dit zijn namelijk de momenten waarop een verklaring over privé gebruik kan worden ingeleverd.

Heeft u een auto van de zaak die u buiten de bijtelling houdt en wilt u toch gedurende het jaar overstappen naar een elektrische auto? Dan kunt u deze extra kosten alleen voorkomen door de elektrische auto tot aan 1 januari niet privé te gaan gebruiken.

 

Bijtellingscalculator

Bereken snel en eenvoudig uw netto bijtelling met onze calculator.

  • Voor elk auto type
  • kentekenafgifte jaren 2018 t/m 2024

 

Kosten elektrisch rijden
Bijtelling elektrische auto berekenen
Zelf uw bijtelling berekenen? Gebruik dan onze bijtellingscalculator.