Elektrische auto opladen
Elektrische auto opladen
De werking van laadpalen en laadpassen

Elektrische auto opladen

Een elektrische auto rijden, biedt veel voordelen. Maar wat betreft laden zijn er wel een aantal praktische aandachtspunten. Opladen vindt plaats op de zaak, in de straat, bij je thuis of onderweg bij een snellaadstation. In dit artikel leggen we je uit hoe elektrisch opladen werkt, en waar u mee te maken krijgt en voor welke keuzes u staat. Ook geven we een overzicht van de laadabonnementen die wij aanbieden, inclusief prijzen.

Bij het laden van je elektrische auto gaat het om snelheid, kosten en gemak. Veel mensen zien in eerste instantie op tegen het gedoe. Ze denken dat het allemaal ingewikkeld is en lang duurt. Dat terwijl we hier in Nederland beschikken over het grootste oplaadnetwerk van Europa en het verschil in kosten per kilometer tussen benzine en stroom steeds groter wordt. En wie slim is, laadt de auto op tijdens de nacht of overdag op de zaak.

Verschillende laadpunten

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw elektrische auto op te laden. Hieronder vindt u een overzicht daarvan. 

  • Thuis: installeer uw eigen laadpaal 
  • Op werk: steeds meer bedrijven installeren op hun eigen terrein een aantal laadpalen, zodat medewerkers met een elektrische auto tijdens hun werk de auto kunnen opladen. Deze laadpalen op de zaak bieden de voordeligste manier van laden, aangezien een bedrijf een lager elektriciteitstarief betaalt dan een particulier (€ 0,10 i.p.v. € 0,21)
  • Langs de snelweg: als een laadkabel vastzit aan een laadstation, weet u dat u met een snellader te maken hebt. Afhankelijk van de hoeveelheid batterijen, laadt u bij deze stations in 20 minuten uw accupakket voor 80% op. Dit is de snelste, maar ook de duurste manier om uw auto op te laden. 
  • Openbare laadpunten langs de straat of op de parkeerplaats: tegenwoordig ziet u in bijna alle steden en dorpen openbare laadpunten langs de straat of op parkeerplaatsen. Hier kunt u de auto opladen terwijl u boodschappen doet of tijdens een etentje. Ook als u thuis niet de beschikking hebt over een laadpaal, kan een openbaar laadpunt de oplossing bieden om in de buurt uw auto te laden. De prijs per kW ligt tussen € 0,25 en € 0,40.
  • Semi-openbare laadpunten: dit zijn laadstations die eigendom zijn van een bedrijf of particulier, maar onder bepaalde voorwaarden openbaar toegankelijk zijn. Voorbeelden zijn laadpalen bij horeca, waarbij u alleen als klant er gebruik van mag maken, of bij bedrijven, waar u alleen buiten kantooruren uw auto mag aansluiten. De tarieven variëren van gratis tot de bedragen bij openbare laadpunten.
 

DutchLease regelt laadpaal aan huis

Als u kiest voor een laadpaal aan huis, dienen wij een aanvraag in bij een leverancier. We werken samen met drie partijen: Service House, Shell Recharge en Eneco. Als u al klant bent bij Eneco, dan zullen zij ook de installatie van de laadpaal verzorgen. De leverancier neemt meestal binnen een week al contact met u op voor een afspraak voor de schouw. De werkzaamheden voor de installatie worden parallel aan de levering van de auto gepland, waarbij het de gewoonte is dat het laadpunt een maand voor aflevering van de auto, gereed is voor gebruik. Natuurlijk bestaan er ook spoedprocedures als een auto heel snel wordt geleverd.

Elektrische laadpas

Bij DutchLease werken we samen met verschillende energieleveranciers. Als u bij ons een elektrisch leasecontract afsluit, is deze inclusief een laadabonnement. Met zo’n laadabonnement laadt u uw elektrische auto gemakkelijk op in heel Nederland (en Europa). Wij leveren de laadabonnementen van de volgende leveranciers:

Eneco


Shell Recharge

(voorheen New Motion)
Met een laadpas van deze aanbieders kunt u gemakkelijk laden bij elke laadvoorziening in Nederland. Bij snelladen betaalt u vaak de prijs van de laadpaalexploitant. Openbaar snelladen is hierbij vaak een stuk duurder dan normaal laden.

Elektrisch laden in 3 stappen

Laadpaal  koppelen
1. Parkeer bij een laadpaal en koppel uw laadkabel aan de laadpaal. U ziet dan een groen licht.
Laadpaal pas
2. Houd de laadpas voor de laadpaal en koppel de laadkabel aan uw auto. Wacht tot u een blauw licht ziet. De auto laadt nu op.
Laadpaal elektrische auto
3. Bij terugkomst ontgrendelt u de laadpaal met de laadpas en koppelt u de laadkabel los.

Laadwijzer

Speciaal voor elektrische rijders ontwikkelden wij de 'Laadwijzer'. In dit document leest u alles over hoe elektrisch laden werkt. Denk aan vragen als: 

- Wat moet u altijd bij u hebben met een elektrische auto
- Hoe werkt het opladen
- Waar kan u laden
- Hoelang het laden duurt en hoeveel kost dit

Lees hier en meer over in de Laadwijzer van DutchLease.

 
Wilt u meer weten over het laden van een elektrische auto of advies over elektrisch rijden in het algemeen? Bel dan 033 454 9540 of stuur een mail naar info@dutchlease.nl.
Elektrische auto leasen
Elektrische auto leasen?
Duurzaam en voordelig zakelijk rijden