Tesla leasen

Bijtelling berekenen leaseauto

Rijdt u meer dan 500 privé km per jaar, dan krijgt u te maken met bijtelling. Hoeveel bijtelling u betaalt is onder andere afhankelijk van het type auto dat u rijdt. Bereken uw bijtelling met onderstaande bijtellingscalculator.

Bijtelling berekenen

Kosten per maandOccasion lease: meteen rijden met lage bijtelling

Bent u op zoek naar een leaseauto met lage bijtelling die u direct kunt rijden? Met Occasion Lease van DutchLease rijdt u een jong gebruikte lease auto tegen een scherp leasetarief. Occasion Lease auto's zijn direct beschikbaar en snel leverbaar. Heeft u een occassion gevonden die aan uw wensen voldoet, vraag dan eenvoudig een offerte aan met de door u gewenste looptijd en kilometrage. Occasion Lease auto's worden al aangeboden met een lease contract vanaf 12 maanden en zijn ex-leaseauto's die door ons eigen dealernetwerk zijn onderhouden.

Gegevens voor bijtelling berekenen

  • Salaris op jaarbasis
  • Cataloguswaarde van de auto, wat heeft de auto gekost?
  • Hoeveel % bijtelling betaalt u? 16% voor volledig elektrisch auto, 22% voor niet elektrische auto.
  • Eigen bijdrage (welke u moet betalen aan uw werkgever)

Voor volledig elektrische auto’s geldt per 1 januari 2022 een bijtellingspercentage van 16% over de fiscale waarde van de auto tot € 35.000. Voor het bedrag boven de € 35.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%. Selecteer 16% bijtelling in geval van een volledig elektrische auto. De calculator houdt rekening met de nieuwe bijtellingsregels.

 

 

Volkswagen ID3 1st Plus DutchLease
Volkswagen ID.3 1ST Plus
Vanaf €583 p/mnd*
Een Volkswagen, maar dan elektrisch met het gebruiksgemak en de comfort die u van een Volkswagen gewend bent. WLTP Actieradius van 424 km.
Zakelijk lease de volledig elektrische Tesla Model 3
Tesla Model 3
Vanaf € 733 p/mnd*
De Tesla Model 3 is een van de meest verkochte elektrische auto's in Europa. De Tesla Model 3 heeft bagageruimte voor en achter en biedt plek voor 5 personen.
Hyundai Kona leasen DutchLease
Hyundai Kona Electric
Van €529 p/mnd*
De volledig aangedreven Hyundai KONA heeft een actieradius van wel 484km op een volle batterij. Expressief vanuit iedere hoek met een dynamisch design.
SKODA ENYAQ
ŠKODA ENYAQ iV
Vanaf €589,- p/mnd*
De ENYAQ is de nieuwste elektrische SUV met een vooruitstrevend design, evenwichtig en zelfverzekerd.
Bijtelling berekenen op zakelijke leaseauto's

Bijtelling berekenen

Bijtelling betaalt u aan de belastingdienst wanneer u uw zakelijke leaseauto ook voor privé kilometers wilt gebruiken. Alleen als u meer dan 500 kilometer per jaar met uw zakelijke leaseauto rijdt, moet u bijtelling betalen. Als dit niet het geval is, dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Bijtelling houdt dus in 'de fiscale kosten van het privégebruik van de auto'. Voor iedereen zal het bedrag wat betaald moet worden verschillen. Dit komt door een verschil in de cataloguswaarde van de auto, het bijtellingspercentage van een auto of het eigen salaris. Hierdoor is het verstandig om uw bijtelling te berekenen voordat u een nieuwe auto wenst te kopen. Wist u dat op volledig elektrische leaseauto's momenteel de laagste bijtelling geldt van 16%? Bekijk onze elektrische aanbiedingen hier.

Wat betekent deze regeling nou precies voor u? U kunt het uitrekenen met onze bijtellingscalculator bovenaan deze pagina.

 

Waarop is bijtelling gebaseerd?

De hoogte van de bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, uw salaris op jaarbasis, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage. Momenteel betaalt u de laagste bijtelling voor elektrische leaseauto's, maar ook met Occasion Lease: jong gebruikte leaseauto's - profiteert u vaak nog van een lage bijtelling.

Elektrisch rijden: 16% bijtelling 2022

Bij het leasen van een 100% elektrische auto betaalt u slechts 16% bijtelling tot een cataloguswaarde van €35.000. Over alles boven dit bedrag, betaalt u 22% bijtelling. Bekijk de laatste bijtellingsregels van 2022

 

Niet elektrisch rijden: 22% bijtelling

In 2022 ligt het bijtellingspercentage voor niet geheel elektrische auto's op 22%. De overheid moedigt zowel consumenten als fabrikanten aan om volledig elektrisch te gaan rijden. Alle modellen die niet volledig elektrisch zijn, krijgen te maken met 22% bijtelling. Dit was voorgaande jaren lager, maar op deze manier probeert de overheid elektrisch rijden te introduceren als dé nieuwe manier van rijden. Lees hier meer over elektrisch rijden.

Let op! Het jaar waarin uw auto op kenteken gezet is, is leidend voor het bijtelling berekenen. Wanneer uw auto in 2016 of 2017 op kenteken is gezet geldt dat bijtellingstarief nog voor 60 maanden, vaak voor de rest van de leaseperiode. Bijvoorbeeld: een auto die op 1 januari 2018 in gebruik is genomen behoudt het gunstige bijtellingstarief van 4% tot en met januari 2023. Als deze auto daarna nog steeds als zakelijke leaseauto wordt gebruikt, dan gaat het normale tarief van 22% weer gelden. Echter, in 2023 zijn er wellicht andere milieuwetten die de leaseauto in kosten doet ontzien.

Voor het eerst privé rijden met uw leaseauto? Let dan op!

Rijdt u momenteel in een auto van de zaak die u alleen zakelijk rijdt (zonder bijtelling dus) en overweegt u een overstap naar een elektrische auto? Let dan op het volgende: Als u gedurende het jaar voor een nieuwe leaseauto kiest en deze ook privé wilt gaan rijden (als gevolg waarvan u dus bijtelling gaat betalen), dan moet alsnog bijtelling worden betaald voor de voorbije maanden over de cataloguswaarde van uw vorige auto (meestal 22%). Ook al is deze niet privé gebruikt.

Deze starre fiscale maatregel geldt al jaren maar wordt relevanter nu veel leaserijders de overstap overwegen naar een elektrische auto en sneller geneigd zullen zijn deze ook privé te gaan rijden vanwege de lagere bijtellingspercentages.

Er zijn twee momenten waarop er “kosteloos” kan worden overgestapt: op 1 januari of bij een wisseling van werkgever. Dit zijn namelijk de momenten waarop een verklaring over privé gebruik kan worden ingeleverd.

Heeft u een auto van de zaak die u buiten de bijtelling houdt en wilt u toch gedurende het jaar overstappen naar een elektrische auto? Dan kunt u deze extra kosten alleen voorkomen door de elektrische auto tot aan 1 januari niet privé te gaan gebruiken.