Bijtelling berekenen

Rijdt u meer dan 500 privé km per jaar, dan krijgt u te maken met bijtelling. Hoeveel bijtelling u betaalt is onder andere afhankelijk van het type auto dat u rijdt. Bereken uw bijtelling met onderstaande bijtellingscalculator.Occasion lease: meteen rijden met lage bijtelling

Bent u op zoek naar een leaseauto met lage bijtelling die u direct kunt rijden? Met Occasion Lease van DutchLease rijdt u een jong gebruikte lease auto tegen een scherp leasetarief. Occasion Lease auto's zijn direct beschikbaar en snel leverbaar. Heeft u een occassion gevonden die aan uw wensen voldoet, vraag dan eenvoudig een offerte aan met de door u gewenste looptijd en kilometrage. Occasion Lease auto's worden al aangeboden met een lease contract vanaf 12 maanden en zijn ex-leaseauto's die door ons eigen dealernetwerk zijn onderhouden.

Gegevens voor bijtelling berekenen

  • Salaris op jaarbasis
  • Cataloguswaarde van de auto, wat heeft de auto gekost?
  • Hoeveel % bijtelling betaalt u? 8% voor volledig elektrisch auto, 22% voor niet elektrische auto.
  • Eigen bijdrage (welke u moet betalen aan uw werkgever)

Voor volledig elektrische auto’s geldt per 1 januari 2020 een bijtellingspercentage van 8% over de fiscale waarde van de auto tot € 45.000. Voor het bedrag boven de € 45.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%. Selecteer 8% bijtelling in geval van een volledig elektrische auto. De calculator houdt rekening met de nieuwe bijtellingsregels.

Vanaf 1 januari 2021 gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto's omhoog van 8% naar 12%. Het bedrag waarboven u 22% bijtelling gaat betalen verschuift dan ook van €45.000 naar €40.000
Volkswagen ID3 1st Plus DutchLease
Volkswagen ID.3 1ST Plus
Vanaf €555 p/mnd*
De Volkswagen ID.3 is het eerste model in een reeks van nieuwe, volledig emmissievrije Volkswagens. Vraag nu een offerte aan en rijd dit jaar nog met 8% bijtelling! (Vanaf €555 per maand bij 60 mnd en 20.000 km per jaar)
Zakelijk lease de volledig elektrische Tesla Model 3
Tesla Model 3
Prijs op aanvraag
De Tesla Model 3 is een van de populairste elektrische modellen van het moment, als u dit jaar besluit om een Tesla Model 3 te gaan rijden dan betaalt u slechts 8% bijtelling.
Hyundai Kona DutchLease Teaser
Hyundai Kona Electric
Vanaf €545 p/mnd*
De nieuwe elektrische auto van Hyundai: de KONA Electric, volledig elektrisch, een actieradius van 482 km en 8% bijtelling.
SKODA ENYAQ
ŠKODA ENYAQ iV
Vanaf €535,- p/mnd*
De ENYAQ is de nieuwste elektrische SUV met een vooruitstrevend design, evenwichtig en zelfverzekerd.
Alles wat u moet weten over bijtelling op zakelijke leaseauto's

Bijtelling berekenen

Bijtelling betaalt u aan de belastingdienst wanneer u uw zakelijke leaseauto ook voor privé kilometers wilt gebruiken. Alleen als u meer dan 500 kilometer per jaar met uw zakelijke leaseauto rijdt, moet u bijtelling betalen. is dit niet het geval, dan betaalt u geen bijtelling. Bijtelling houdt dus in 'de fiscale kosten van het privégebruik van de auto'. Voor iedereen zal het bedrag wat betaald moet worden verschillen, dit komt door een verschil in de catalogus waarde van de auto, het bijtellingspercentage van een auto of het eigen salaris. Wist u dat op volledig elektrische leaseauto's momenteel de laagste bijtelling geldt van 8%? Bekijk onze elektrische aanbiedingen hier.

Wat betekent deze regeling nou precies voor u? U kunt het uitrekenen met onze bijtellingscalculator bovenaan deze pagina.

 

Waarop is bijtelling gebaseerd?

De hoogte van de bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, uw salaris op jaarbasis, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage. Momenteel betaalt u de laagste bijtelling voor elektrische leaseauto's, maar ook met Occasion Lease: jong gebruikte leaseauto's - profiteert u vaak nog van een lage bijtelling.

Elektrisch rijden: 8% bijtelling tot eind 2020

Bij het leasen van een 100% elektrische auto betaalt u momenteel slechts 8% bijtelling tot een cataloguswaarde van €45.000. Vanaf 1 januari 2021 gaat er een bijtelling gelden van 12% op volledig elektrische auto's tot een cataloguswaarde van €40.000. De komende jaren loopt dit percentage verder op.

 

Niet elektrisch rijden: 22% bijtelling

Tot en met 2020 ligt het bijtellingspercentage voor niet geheel elektrische auto's op 22%. De overheid moedigt zowel consumenten als fabrikanten aan om volledig elektrisch te gaan rijden. Alle modellen die niet volledig elektrisch zijn, krijgen te maken met 22% bijtelling. Dit was voorgaande jaren lager, maar op deze manier probeert de overheid elektrisch rijden te introduceren als dé nieuwe manier van rijden. Lees hier meer over elektrisch rijden.

Let op! Het jaar waarin uw auto op kenteken gezet is, is leidend voor het bijtelling berekenen. Wanneer uw auto in 2016 of 2017 op kenteken is gezet geldt dat bijtellingstarief nog voor 60 maanden, vaak voor de rest van de leaseperiode. Bijvoorbeeld: een auto die op 1 januari 2018 in gebruik is genomen behoudt het gunstige bijtellingstarief van 4% tot en met januari 2023. Als deze auto daarna nog steeds als zakelijke leaseauto wordt gebruikt, dan gaat het normale tarief van 22% weer gelden. Echter, in 2023 zijn er wellicht andere milieuwetten die de leaseauto in kosten doet ontzien.

Voor het eerst privé rijden met uw leaseauto? Let dan op!

Rijdt u momenteel in een auto van de zaak die u alleen zakelijk rijdt (zonder bijtelling dus) en overweegt u een overstap naar een elektrische auto? Let dan op het volgende: Als u gedurende het jaar voor een nieuwe leaseauto kiest en deze ook privé wilt gaan rijden (als gevolg waarvan u dus bijtelling gaat betalen), dan moet alsnog bijtelling worden betaald voor de voorbije maanden over de cataloguswaarde van uw vorige auto (meestal 22%). Ook al is deze niet privé gebruikt.

Deze starre fiscale maatregel geldt al jaren maar wordt relevanter nu veel leaserijders de overstap overwegen naar een elektrische auto en sneller geneigd zullen zijn deze ook privé te gaan rijden vanwege de lagere bijtellingspercentages.

Er zijn twee momenten waarop er “kosteloos” kan worden overgestapt: op 1 januari of bij een wisseling van werkgever. Dit zijn namelijk de momenten waarop een verklaring over privé gebruik kan worden ingeleverd.

Heeft u een auto van de zaak die u buiten de bijtelling houdt en wilt u toch gedurende het jaar overstappen naar een elektrische auto? Dan kunt u deze extra kosten alleen voorkomen door de elektrische auto tot aan 1 januari niet privé te gaan gebruiken.