Veel gestelde vragen over elektrisch rijden

Algemene vragen

Welke afstand kan je met een elektrische auto rijden?
Elektrische (BEV) voertuigen kunnen, afhankelijk van het accupakket, naar verwachting 150 - 500 km elektrisch rijden. Echter is de actieradius van een elektrische auto afhankelijk van de capaciteit van het batterijpakket en de gekozen route. Door de stad moet een auto meer optrekken en hierdoor zal de batterij sneller leeg raken en zal de actieradius korter worden.
Rijdt een elektrische auto hetzelfde als een gewone auto?
Een elektrische auto is stiller. Daarnaast heeft een elektrische auto geen versnellingsbak en daardoor is het vergelijkbaar met het rijden in een automaat. Door alle technische ontwikkelingen hebben elektrische auto’s tegenwoordig ook een aanzienlijk vermogen.
Hoe milieuvriendelijk is de elektrische auto ten opzichte van een gewone auto?
Uit onderzoek is gebleken dat de C0₂ uitstoot bij opladen via ‘gemiddelde stroom’ lager is dan bij gewone benzine of diesel auto's. Bij een laadpakket via Eneco wordt bij het laden van de auto de benodigde stroom afgenomen van 100% groene windstroom (Eneco HollandseWind) en zal de C0₂ nog lager zijn.
Wat zijn de voordelen voor u als werknemer?
Door de lage bijtelling (4%) bij volledig elektrische voertuigen is het bedrag dat u aan netto bijtelling betaald lager dan bij een gelijk model welke op een fossiele brandstof rijdt.

Beschikbare modellen

Welke modellen zijn er beschikbaar?
Volkswagen e-up!, Volkswagen E-Golf, Opel Ampera-E, BMW i3, Hyundai IONIQ electric.

Laadpakket

Uit hoeveel leveranciers kan ik kiezen?
Twee leveranciers worden door DutchLease aangeboden; Eneco en The New Motion. 
Wat is het aanvraagproces van een laadpakket?
Bij een keuze voor één van de leveranciers waarmee DutchLease samenwerkt en wanneer het laadpakket is opgenomen in het leasecontract, zorgt DutchLease voor het doorgeven van uw gegevens aan de leverancier. Deze neemt contact met u op. Vervolgens wordt een offerte opgesteld en aan uw werkgever gezonden. Na ondertekening van de offerte wordt het laadpakket geïnstalleerd.
De dealer wil een laadpakket aanbieden via EV-box of een andere leverancier. Kan dat ook?
De dealer kan elke aanbieder van laadpakketten onder de aandacht brengen. Echter heeft DutchLease enkel een samenwerking met The New Motion en Eneco. Andere partijen kunnen niet worden meegenomen in een leasecontract. Als een andere partij wordt gekozen zal u of uw werkgever de kosten zelf betalen en verloopt het contract van het laadpakket buiten DutchLease om.
Wat gebeurt er met het laadpakket als het leasecontract is afgelopen?
U of uw werkgever tekent voor het laadpakket en de installatie ervan. Het laadpakket is dan ook in uw bezit of dat van uw werkgever. Door het laadpakket op te nemen in het leasecontract regelt DutchLease de betaling van het laadpakket. Aan het einde van het leasecontract zal u zelf of uw werkgever, indien gewenst, de paal moeten verwijderen.
Waar vind ik laadpalen?
Voor een duidelijk overzicht van openbare laadpalen kunt u kijken op www.oplaadpalen.nl. In dit overzicht kunt u precies zien waar de dichtstbijzijnde laadpaal gesitueerd is en of deze beschikbaar is. Niet openbare laadpalen zijn niet zichtbaar op websites of apps.
Moet/kan ik zelf een laadpakket regelen?
Als berijder hoeft u niet zelf een laadpakket te regelen wanneer uw werkgever een leasecontract bij DutchLease afsluit en het laadpakket meeneemt in het leasecontract. Indien uw werkgever het laadpakket niet meeneemt in het leasecontract moet/kan u of uw werkgever het laadpakket zelf regelen.
De laadpaal is beschadigd, wat nu?
Wanneer schade ontstaat aan de laadpaal dient u dit binnen 24 uur te melden bij DutchLease of leverancier. De kosten voor het herstellen van de schade aan een thuislaadpakket worden op u verhaald. U kunt de kosten weer verhalen op uw inboedelverzekering.
Wat is een snellaadpaal?
Bij een snellaadpaal kunt u uw elektrische auto (EV-modellen) sneller dan normaal opladen. Binnen een half uur zal de auto tot 80% opgeladen zijn. Snellaadpalen zijn schaars in Nederland. Ze zijn te vinden langs snelwegen, op goed bereikbare parkeerterreinen en carpoolplaatsen. Ook voor deze laadpalen is een laadpas nodig en de laadkosten zijn hoger dan bij normale laadpalen. Niet alle elektrische auto's kunnen gebruik maken van snelladen. Raadpleeg de fabrikant om na te gaan of het model sneller oplaadt bij een snellaadstation.
Wat gebeurt er als ik strand met mijn elektrische auto?

Stranden met elke auto is vervelend, maar stranden met een elektrische auto nog iets meer. Hoe komt u namelijk weer bij een laadpaal?
Er zijn meerdere opties als u strandt met uw elektrische auto:

- U wordt weggesleept naar de dichtstbijzijnde laadpaal
- Een mobiele snellader van de hulpdienst kan uw auto genoeg opladen zodat u verder kunt rijden naar het dichtstbijzijnde laadstation

Het kan voorkomen dat zowel uw batterij leeg is en u uw laadpas bent vergeten. In dat geval sleept de hulpdienst u naar een laadpaal in de buurt, activeren ze dit laadstation met de laadpas van de hulpdienst. Vervolgens kan de hulpdienst weer op pad. Zodra uw auto genoeg is opgeladen kunt u de hulpdienst bellen en vragen de laadsessie extern te verbreken.

Ik ga verhuizen, wat doe ik met mijn laadpakket?
Indien het laadpakket is meegenomen in het leasecontract geldt dat de verhuiskosten van een laadpakket doorbelast worden aan uw werkgever. Hierbij moet gedacht worden aan:
- Demontage of aanschaf plus installatie van het laadpakket;
- Voortijdige beëindigingskosten van de auto doordat deze niet meer past in het toekenningscriterium of doordat er geen laadpakket te realiseren is op het nieuwe adres en daardoor de auto niet meer past in het toekenningscriterium.
Wat is het verschil tussen een publiekspaal en een thuispaal?
Een thuislaadpakket staat op uw (afgesloten) eigen terrein of uw bedrijf en is voor uw eigen gebruik, dit kan met of zonder laadpas. In het geval van een leasecontract zal de paal altijd gebruikt moeten worden met een laadpas om de kosten voor laden vergoed te krijgen (in geval van een thuislaadpakket). Een publiekspaal staat op gemeentegrond of op een openbare parkeerplaats bij het bedrijf en deze kan door iedereen gebruikt worden. De publiekspaal is ook zichtbaar in diverse apps en op websites.

Laadpas

Welke laadpassen zijn er beschikbaar?
DutchLease is voor de EV-modellen van Volkswagen en Audi een samenwerking aangegaan met Eneco. Via Multi Tank Card wordt een Eneco-laadpas verstrekt. Voor alle andere automerken bieden we naast Eneco ook laadpassen van The New Motion aan. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om tanken en elektrisch laden te combineren in één pas. De MTC brandstofpas wordt gekoppeld dan aan de laadpas van Eneco of The New Motion. Zo kunt u gemakkelijk laden en tanken met één pas.
Kan ik gebruik maken van een eigen laadpas?
Een eigen laadpas kan niet via DutchLease worden gebruikt. Indien u of uw werkgever een eigen laadpas heeft, is het wel mogelijk deze te gebruiken bij het opladen van de auto. Let op, indien een eigen laadpas wordt gebruikt op een laadpaal van Eneco of The New Motion, wordt het gebruik ervan gezien als openbaar laden. De kosten voor laden zijn dan hoger dan wanneer gebruikt wordt gemaakt van een laadpas van Eneco of The New Motion in combinatie met een thuislaadpakket van deze leverancier.

Opladen

Hoe betaal je voor het opladen van je auto?
Via de gebruikte laadpas worden de kosten verrekend met uw werkgever.
Hoe werkt het opladen?

Stappenplan:

  1. Parkeer uw auto bij een laadpaal.
  2. Koppel de laadkabel uit uw auto aan de laadpaal. Bij de meeste laadpalen zal een groen licht verschijnen. Bij een rood licht is er een storing en zal laden niet mogelijk zijn.
  3. Houd de laadpas voor de aangegeven plaats op de laadpaal.
  4. Koppel de laadkabel aan de auto en wacht tot de lampjes blauw kleuren. Controleer, voor u wegloopt, in de auto of de auto aan het laden is.
  5. Ontgrendel bij terugkomst de laadpaal met de laadpas en koppel de laadkabel los.
Hoelang duurt het opladen?
De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg de accu’s zijn, hoe snel de auto kan laden en het soort oplaadpunt. Bij gebruik van een gewoon stopcontact duurt het tussen de 6-8 uur om een auto volledig op te laden.
Wat kost opladen?
Uw auto opladen bij een laadpaal, publiek of thuis, is niet gratis. De kosten van de stroom die wordt afgenomen is afhankelijk van het gehanteerde tarief van de laadpaalleverancier en de hoeveelheid stroom die uw auto nodig heeft. Afhankelijk van de plaats waar wordt opgeladen, worden de kosten via de laadpas in rekening gebracht. Het goedkoopst kan worden geladen met een laadpas van dezelfde leverancier als de laadpaal. Bij openbaar laden gelden hogere tarieven. Voor snelladen worden de kosten het hoogst.
Waar en hoe laad je de batterij van een elektrische auto op?
De batterij van een elektrische auto kan thuis, op het werk of in de publieke ruimte opgeladen worden. Door gebruik te maken van de bijgeleverde laadpas kan je bij elke paal laden, ongeacht de leverancier van de laadpaal.

Contact

Waar kan ik terecht met vragen over elektrisch rijden?
Bij de BerijdersDesk via 033 454 9550.
Waar moet ik zijn bij vragen over mijn laadpakket?
Bij uw laadpakket leverancier. Eneco is bereikbaar op telefoonnummer 088 170 7700. The New Motion is bereikbaar op telefoonnummer 088 010 9501.

Contact BerijdersDesk Voor al uw vragen

De BerijdersDesk is voor u op diverse manieren bereikbaar op werkdagen tussen 08:00-17:30 uur. Bellen gaat uiteraard het snelst.

Mail ons

BerijdersDesk

(033) 454 9550

Van het eerste contact tot de aflevering verliep alles vlot en professioneel. Absoluut een aanrader als u een leaseauto zoekt."

Bekijk alle beoordelingen

De mening van onze klanten:

Gemiddelde beoordeling
8,9

Direct regelen