Mobiliteitbudget bij DutchLease
Mobiliteitsbudget bij DutchLease
Nieuwe vormen van mobiliteit

 

Een mobiliteitsbudget voor uw organisatie

Het mobiliteitsbudget wordt door steeds meer bedrijven ingezet. Maar wat is het mobiliteitsbudget, ook wel mobiliteitsvergoeding genaamd, precies? En in hoeverre is het interessant voor uw organisatie of voor u als werknemer? Op deze pagina vindt u antwoord op deze vragen. DutchLease legt uit wat een mobiliteitsbudget inhoudt, hoe u het kunt berekenen en wat de voor- en nadelen zijn.  

 

Wat is een mobiliteitsbudget? 

Een mobiliteitsbudget is een bedrag dat een organisatie vrijmaakt voor het werkverkeer van een werknemer. Dit is ter compensatie van de kosten die een werknemer maakt voor alle reizen die noodzakelijk zijn vanuit zijn of haar functie, zoals woon-werkverkeer of het verkeer naar klanten en relaties. Zo beslissen werknemers per situatie hoe ze van A naar B gaan: met het OV, de fiets, de taxi, scooter of (deel)auto.

 

Waarom kiezen bedrijven voor een mobiliteitsbudget?

Nederland verandert, ook op het gebied van mobiliteit. Mede door meer thuiswerken, initiatieven vanuit de overheid, technologische ontwikkelingen, verstedelijking en bevolkingsgroei gaan we anders reizen. Dit vraagt soms om een andere invulling van mobiliteit. Met name bij jongere generaties in de Randstad zien we vraag naar flexibele reisopties. Met een mobiliteitsbudget geeft u deze groep de vrijheid om hier zelf invulling aan te geven. Maar een mobiliteitsbudget is niet alleen voor deze groep interessant: het kan voor al uw medewerkers een uitkomst zijn.

 

Een geschikt mobiliteitsbudget berekenen 

De hoogte van het mobiliteitsbudget hangt meestal af van de functie van de werknemer en reisbehoefte die daarbij komt kijken. Regelt u de mobiliteit voor uw bedrijf en vraagt u zich af wat een gepast budget voor uw werknemers is? Schakel dan de hulp van ‘één van onze lease adviseurs in. Zij vertellen u wat een gemiddeld budget binnen uw branche is en adviseren u op basis van uw situatie. 

 

Mobiliteitsbudget belasting

Het is mogelijk om het mobiliteitsbudget bruto of netto uit te keren aan een werknemer. Kiest uw bedrijf voor een bruto uitkering? Dan wordt het gehele bedrag meegenomen in de loonbelasting van de werknemer. Wanneer uw bedrijf het mobiliteitsbudget netto uitkeert, dan rekent de belastingdienst een onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer. Dit bedrag trekt u vervolgens van het mobiliteitsbudget af. Het resterende budget keert het bedrijf bruto uit. Vervolgens betaalt de werknemer hier loonbelasting over. 

 

Waarom DutchLease
  • Hoge klanttevredenheid: 8,4

  • Meer dan 50 jaar lease-ervaring, in alle segmenten

  • Binnen 24 uur een offerte, altijd bereikbaar

  • Vast contactpersoon voor optimale samenwerking

Voordelen en nadelen van mobiliteitsbudget voor de werkgever

Voordelen

  • Met een mobiliteitsbudget kunt u de kosten gemakkelijk begroten en managen. Doordat u de meeste kosten vooraf vaststelt en met een maximum maakt, weten alle partijen met welke kosten ze rekening moeten houden. 
  • Door met een mobiliteitsbudget te werken, geeft u uw medewerkers de ruimte om op meer duurzame manieren te reizen. Zo verkleint u de CO-2 voetstap van uw bedrijf. 
  • Doordat u geen leasecontract afsluit voor een langere periode, geniet u van meer flexibiliteit. 
 

Nadelen

  • Werknemers beheren hun eigen budget. Hierdoor profiteren bedrijven minder van de fiscale voordelen. Zo is het mobiliteitsbudget niet van de belasting aftrekbaar voor een werkgever.
  • Risico dat werknemers zo weinig mogelijk kosten willen maken en hierdoor minder vaak naar kantoor komen. Gelukkig kunt u hier goede afspraken over maken. 
  • De implementatie van het mobiliteitsbudget kan lastig zijn. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt en dat er genoeg draagvlak binnen de organisatie is. Zo komt er veel maatwerk bij kijken. Een partij die hier ervaring in heeft is daarom van toegevoegde waarde. Maak daarom gebruik van de expertise van DutchLease zodat u het niet zelf  hoeft uit te zoeken. 
 

Voordelen en nadelen van mobiliteitsbudget voor de werknemer

Voordelen

  • Medewerkers hebben zelf keuzevrijheid en flexibiliteit hoe zij met het mobiliteitsbudget omgaan. Zij kunnen zelf kiezen voor vervoer dat bij hen past.
  • Werknemers kunnen milieubewuste keuzes maken, bijvoorbeeld door vervoer te kiezen met minder CO2-uitstoot. Naast de auto kan dat ook de trein, tram of bijvoorbeeld een (elektrische) fiets zijn.
  • Werknemers hoeven geen bijtelling voor een privé (lease)auto te betalen.
 

Nadelen

  • Wanneer een werknemer geen leaseauto van de zaak krijgt maar wel een auto wil private leasen, krijgt deze werknemer een BKR-registratie. Ook alle kosten zoals onderhoud en reparatie die het bedrijf en de leasemaatschappij normaal gesproken opvangen, zijn nu voor eigen rekening. 

Mobiliteitsbudget of leaseauto? 

Staat u voor de keuze: mobiliteitsbudget of een leaseauto? Weeg dan alle voor- en nadelen van full operational lease en het mobiliteitsbudget tegen elkaar af. Elke situatie is anders, en vraagt dus om een andere oplossing. Zo is er ook een middenweg. Wanneer u als bedrijf het mobiliteitsbudget als uitgangspunt beschouwt, kunt u medewerkers alsnog de mogelijkheid geven om full operational te leasen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, onze adviseurs nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden!