Laadpas om een elektrische auto op te laden

De verschillende soorten laadpassen

Wat is de juiste laadpas bij uw zakelijk elektrische auto?

De juiste laadpas bij uw leasecontract

Een laadpas is nodig om bij een laadpunt de laadsessie van uw elektrische auto te starten en de kosten daarvoor te factureren. Wat zijn de mogelijkheden en hoe maakt u de juiste keuze bij het kiezen van een laadpas? Wij geven u graag advies!

Bij uw leasecontract inbegrepen

Als u bij DutchLease kiest voor een elektrische auto, dan helpen wij u ook met kiezen van een laadpas. We werken daarvoor samen met verschillende leveranciers waar we goede ervaringen mee hebben. Kiest u voor een laadpaal of wallbox voor thuis? Dan ontvangt u van ons een laadpas van dezelfde leverancier als uw laadpaal. Daarmee kunt u in Nederland bijna bij alle laadpunten laden. In andere situaties kiezen we een laadpas die het beste aansluit op uw gebruik. Een laadpas is altijd bij uw leasecontract inbegrepen.

Bent u uw laadpas verloren of heeft u uw fysieke laadpas nog niet ontvangen? Dan heeft u de mogelijkheid de elektrische auto te laden met een aantal apps, creditcard of bankpas

Laadpassen en tariefbepaling

Het tarief dat u voor het opladen van uw auto betaalt kan afhankelijk zijn van drie factoren:

  • Het laadpunt en het door de beheerder bepaalde tarief
  • De laadpas en het bijbehorende abonnement
  • Het tijdstip van laden.

Net als bij een tankpas worden de kosten voor het laden maandelijks aan u of uw werkgever gefactureerd. Heeft u een laadpaal aan huis? Dan wordt voor de laadsessies aan huis rekening gehouden met de thuislaadvergoeding. Ook hier zijn de kosten per tankstation verschillend. Het laad-abonnement dat bij uw laadpas hoort, bepaalt hoe uw tarief wordt berekend. Er zijn daarin drie mogelijkheden.

Laadpas CPO-tarief

In dit geval heeft u een lage abonnementsprijs. U betaalt bij openbare laadpunten het actuele stroomtarief per kWh plus een eventueel starttarief. Dit verschilt per laadpunt. Het zogenaamde CPO-tarief (Charge Point Operator tarief) van het laadpunt is te vinden in uw laadapp. Deze vorm is ons advies wanneer u veel thuis en op het werk laadt en weinig bij openbare laadpunten.

Laadpas stroomtarief vast

Ongeacht waar u met uw elektrische auto gaat laden, de kosten zijn altijd hetzelfde. U krijgt daarmee de zekerheid van een vast laadtarief. Wel kan er een verschil zitten in het tarief voor snelladers en de laadpalen in uw straat. Ook kunnen sommige laadpalen uitgesloten zijn van het vaste tarief of geldt er een ander tarief in het buitenland. Dit is een goede optie wanneer u vooraf wilt weten waar u aan toe bent.

Laadpas stroomtarief laag

U betaalt een hoger maandelijks bedrag voor uw laadabonnement. Het voordeel is dat u bij (bepaalde) openbare laadpunten korting krijgt op het stroomtarief en/of geen starttarief betaald. Dit kan vanaf een bepaald break-even-punt dus interessant zijn. Op dit moment is het nog niet mogelijk deze optie te combineren met uw leasecontract.

Vaak naar het buitenland?

Gaat u vaak naar het buitenland? Dan kan het interessant om naast de pas binnen uw leasecontract, zelf nog een extra laadpas van een andere leverancier aan te schaffen. Zo weet u zeker dat u de maximale compatibiliteit heeft met de laders langs uw route. In de app en op de website van uw laadpasleverancier vindt u informatie over de dekking van uw laadpas in het buitenland. De dekking van de meeste aanbieders is ook te vinden op www.laadpastop10.nl.