Kosten opladen elektrische auto stijgen bijna overal

Hoeveel kost een kWh voor de elektrische auto?
De prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van een extra belastingheffing. Sinds 2023 bestond er een apart tarief in de energiebelasting voor laadpaalexploitanten. Het gevolg: een aantrekkelijke stroomprijs aan de publieke laadpaal. Als onderdeel van het nieuwe belastingplan is dat aparte tarief per 1 januari 2025 weer afgeschaft. Exploitanten van laadpalen moeten dus meer energiebelasting betalen en dat berekenen zij door aan de berijders. De kosten per kWh stegen inclusief btw gemiddeld zo’n 7 cent. Maar soms is die stijging veel meer, tot 15 cent. En soms is er geen stijging per kWh, maar wordt het starttarief voor een laadsessie verhoogd. Dat heeft grote invloed op de kosten van het opladen van een elektrische auto. De prijs van een kWh voor de elektrische auto is al gauw 40 tot 50 cent.
Welke factoren bepalen de kWh prijs?
Nou is de energiebelasting niet de enige factor die de prijs van een laadsessie aan de publieke laadpaal voor fleetowner of consument bepaalt. Per 1 januari worden jaarlijks ook de netbeheerkosten nieuw vastgesteld. Het tarief aan de laadpaal wordt bovendien aangepast aan de nieuwe energieprijzen. Tot slot is veel afhankelijk van het contract dat de fleetowner heeft met de laadpaalexploitant. Daardoor kan het tarief per fleetowner, per laadpaal en per regio verschillen. Incidenteel zijn de prijsstijgingen beperkt gebleven en in Noord-Brabant en Limburg is het tarief op oudere Vattenfall-laadpalen zelfs helemaal niet verhoogd.
‘Kleeftarief’ kan kosten opladen elektrische auto veel duurder maken
Een andere opvallende prijsstijging heeft de berijder zelf in de hand: het kleeftarief. Wie te lang aan een publieke laadpaal ‘kleeft’ kan bij sommige exploitanten een boete per uur verwachten. Allego was in december vorig jaar de eerste met een dergelijk kleeftarief, ook wel overstay fee genoemd. Bij Allego betalen berijders 3 euro per uur extra, als zij de elektrische auto langer dan 4 uur aan de laadpaal laten staan. De boete geldt alleen overdag, tussen 7.00 en 23.00 uur. Er is veel kritiek op die heffing, bijvoorbeeld van de Vereniging Elektrische Rijders. Die vindt dat de boete slecht wordt gecommuniceerd. Vaak is het extra tarief pas veel later zichtbaar op de eindafrekening. Ook hier geldt overigens dat de boete niet geldt voor sommige aanbestedingen, met name in het noorden van het land.
Extra kosten voor wagenparkbeheer
Voor wagenparkbeheerders die veel volledig elektrische auto’s en stekkerhybrides in de vloot hebben, kunnen de kosten van het opladen van een elektrische auto flink oplopen. Gemiddeld komen de verhogingen neer op ongeveer 20% van de prijs per kWh. Voor wie enkel elektrisch rijdt en laadt aan publieke laadpalen, betekent het dat de energiekosten van het wagenpark (in de praktijk de grootste kostenpost) 20% hoger zijn.
Eigen laadpaal leidt tot lagere kWh prijs
Wat het opladen van een elektrische auto kost, heeft u deels zelf in de hand. Stimuleer berijders om thuis te laden of op het bedrijf de eigen laadinfrastructuur te gebruiken. De kosten daarvan zijn nog steeds laag, zeker wie slim laadt en gebruik maakt van een flexibel contract. Er zijn momenten op de dag en in de nacht waarom de stroom érg goedkoop is. Zo beperkt u de kosten van het opladen van de elektrische auto.
Meer weten over elektrisch rijden of eigen laadpalen? Neem dan contact op met de leaseadviseurs van DutchLease. Zij helpen u graag verder.