Toyota sceptisch over afspraken Glasgow
Klimaatconferentie 2021
Afspraken voor de toekomst

Toyota sceptisch over belofte Glasgow

Waar meerdere autofabrikanten op de klimaattop in Glasgow de belofte deden in 2040 enkel uitstootvrije auto's te leveren bleek onder andere Toyota nog sceptisch. Maar Toyota was niet het enige merk. Ook BMW voorziet problemen.


Onrealistisch doel 

Om in 2040 al volledig uitstootvrij te gaan rijden zou niet haalbaar zijn volgens de bestuurder van de elektrische tak van Toyota. Ook BMW blijkt sceptisch over de belofte die door verschillende andere automerken is gedaan. Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW waarschuwt zelfs voor een averechts effect van het gestelde doel. Volgens Zipse zouden mensen langer door blijven rijden in oudere auto's die vaak erg vervuilend zijn in plaats van een nieuw exemplaar aan te schaffen met een zuiniger verbrandingsmotor.

 

Wereldwijde verschillen 

Volgens Kohei Yoshida, bestuurder van de elektrische tak bij Toyota zorgt de nog niet voldoende aanwezige infrastructuur in de verschillende landen waar Toyota aan levert voor problemen. Deze zou tegen die tijd nog niet voldoende zijn om elektrische en/of waterstofauto's te kunnen ondersteunen.

 

Deze automerken tekenden wél de verklaring

Ford, General Motors, Mercedes-Benz, Volvo Cars en Jaguar Landrover deden wél de belofte om in 2040 enkel uitstootvrije auto's uit te leveren. Doel van de ondertekening is om de transitie naar CO2- vrij rijden te versnellen. in 2040 mogen volgens de afspraak auto's met vervuilende verbrandingsmotoren niet meer gemaakt worden. In de grote markten zou dit wellicht al in 2035 of zelfs eerder plaats kunnen vinden. 

 

Volkswagen ID3 1st Plus DutchLease
Volkswagen ID.3
Vanaf €645 p/mnd*
Een Volkswagen, maar dan elektrisch met het gebruiksgemak en de comfort die u van een Volkswagen gewend bent. WLTP Actieradius van 424 km.
Polestar 2 DutchLease
Polestar 2
Vanaf €749 p/mnd*
Aan sportiviteit ontbreekt het niet bij de Polestar 2, de auto accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in maar liefst 4.7 seconde.
Tesla Model Y
De Tesla Model Y
Vanaf €905 p/mnd*
De middelgrote SUV van Tesla, met plaats voor zeven personen. WLTP bereik van 507km.