Wagenparkbeheer inrichten: het stappenplan
Wanneer u verantwoordelijk bent voor het beheer van een wagenpark komt er veel op u af. Zo moet u over een aantal dingen nadenken en zijn er zaken die u moet regelen. Gelukkig heeft DutchLease hier jarenlang ervaring mee. Wij helpen u daarom graag op weg. We leggen het hele leaseproces - van oriëntatie tot contract - stap voor stap voor u uit. Dat maakt dit proces zo snel, overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk. Bent u benieuwd welke stappen u moet nemen en hoeveel tijd deze in beslag nemen? Lees dan gauw veder.
Een leasecontract voor uw wagenpark in stappen
Wanneer u een leasecontract afsluit voor uw wagenpark, doorloopt u in grote lijnen drie stappen:
Stap 1: bepalen wat belangrijk is voor uw bedrijf
Stap 2: afspraken maken met de lease partij
Stap 3: uw medewerkers op weg helpen
Stap 1: Bepalen wat belangrijk is voor uw bedrijf
U weet ondertussen dat u de auto’s gaat leasen in plaats van kopen. Maar dan komt de volgende vraag: voor welke leasevorm en leasemaatschappij kiest u? Om tot een weloverwogen keuze te komen, raden wij de volgende stappen aan.
1. Bepaal de belangrijkste beslissingsfactoren voor uw bedrijf
De medewerkers zijn de kern van uw bedrijf, en het management is zich daar bewust van. Medewerkerstevredenheid staat daardoor hoog op de agenda. Daarom is het belangrijk om dit mee te nemen in uw lease contract. Zo kunt u luxe auto’s ter beschikking stellen of kiezen voor een partij die uw medewerkers persoonlijk benadert.
Herkent u dit, of ligt de focus van uw bedrijf ergens anders? Het is hoe dan ook belangrijk dat u rekening houdt met:
- De toekomstplannen: ‘Wat zijn onze bedrijfsdoelstellingen?
- Hetgeen uw organisatie wilt uitstralen: Wat zijn de belangrijkste waarden binnen ons bedrijf?’
Waar de ene organisatie een commerciële focus heeft, stuurt de ander juist erg op duurzaamheid aan. Misschien verwacht u dat uw organisatie de komende jaren erg gaat groeien qua medewerkers of locaties. Al deze factoren hebben invloed op uw nieuwe contract. Sta daarom altijd stil bij ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’.
Gelukkig hoeft u dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Wij horen al jaren de meest uiteenlopende ambities terug van klanten. Daardoor weten precies hoe we ieder bedrijf het beste kunnen helpen. Neem contact op voor hulp met inventarisatie en een advies op maat.
2. Breng de basisbehoeften van uw bedrijf in kaart
Denk hierbij aan de hoeveelheid auto’s die u nodig heeft, het soort auto’s of bedrijfswagens en het aantal kilometers dat deze gaan rijden. Komt u er niet uit? Of heeft u alles in kaart gebracht en wilt u zeker weten dat u niets vergeet? Neem dan contact op met DutchLease. Wij denken graag vrijblijvend met u mee.
3. Stel vast welke diensten belangrijk voor u zijn
Leasemaatschappijen bieden veel verschillende services. Deze zitten niet altijd standaard in het leasecontract, maar kunnen u onderaan de streep veel besparen. Denk aan geld, geregel of ontevreden medewerkers. Ga daarom goed na wat belangrijk is voor uw bedrijf. Zo zijn alle diensten die belangrijk zijn bij wagenparkbeheer, bij DutchLease vanzelfsprekend. Wij horen bijvoorbeeld vaak van klanten terug dat er veel behoefte is aan diensten zoals gratis bandenwissel, pechhulp en uitdraai van rapportages. Zo bent u bij DutchLease altijd verzekerd van de all-in acht standaard diensten. Hierdoor verloopt het leasen vlekkeloos voor zowel u als de medewerkers.
4. Vraag advies op bij een expert
U weet nu wat belangrijk is voor uw bedrijf. Tijd om te vergelijken! Bekijk de websites van de aanbieders en ga nu in gesprek met de accountmanagers van deze partijen. Ontdek de mogelijkheden wat betreft prijs, flexibiliteit en service. Neem de beslissingsfactoren en gewenste services van voorgaande stappen mee. Zo komt u tot een lease oplossing die het beste aansluit bij uw bedrijf.
Stap 2: Afspraken maken met de lease partij
Bij elke leasemaatschappij ziet dit proces er anders uit. Kiest u voor DutchLease? Dan is dit wat u kunt verwachten!1. Invulling dienstverlening
U legt samen met de leasemaatschappij vast wat er binnen uw contract valt. Van leasevorm, looptijd en hoeveelheid auto’s tot aan welke diensten er binnen het contract vallen, en welke niet.
2. Prijsvoorstel/ offerte
Op basis van de afspraken rondom het contract, brengt DutchLease een offerte uit.
3. Krediet acceptatie
Wij vragen een aantal gegevens van u op, en checken op basis daarvan uw kredietwaardigheid. Dit is een inschatting om te achterhalen of u in staat bent de financiering terug te betalen. We houden rekening met de liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit van uw bedrijf. Op basis hiervan bepalen we de hoogte van uw lening. Hierdoor voorkomen we financiële risico’s voor uw onderneming. Lees hier alles over kredietacceptatie.
4. Afspraken vastleggen in een mantelovereenkomst
Dit is de hoofdovereenkomst, waarin we goede afspraken maken voor de lange termijn. We maken samen algemene afspraken rondom voorwaarden zoals betalingstermijnen en SEPA.
5. Contract tekenen
Alle belangrijke zaken zijn in voorgaande stappen vastgelegd. Tijd om het contract te tekenen!
Stap 3: Uw medewerkers op weg helpen
Welkom bij DutchLease! Het meeste werk zit er voor u nu op. Wij doen er alles aan om u zo veel mogelijk uit handen te nemen.1. Kennismaking vast contactpersoon
Bij DutchLease werken we met korte lijntjes. U krijgt een vast contactpersoon die altijd op de hoogte is van de ontwikkelingen in en om uw wagenpark. Kortom, u krijgt snelle en persoonlijke service.
2. Auto’s bestellen
Uw medewerkers mogen een auto uitkiezen! Ze krijgen hierbij persoonlijke begeleiding van DutchLease. Wij inventariseren waar de behoeftes liggen, en adviseren aan de hand daarvan. Dat alles binnen de kaders en normen die we eerder in het proces samen bepaalden uiteraard.
3. Begeleiding rondom implementatie systemen
DutchLease heeft veel tools en systemen die leasen voor u en uw medewerkers simpel en prettig maken. Wij leggen alles uit, zodat u meteen zorgeloos aan de slag kunt gaan.
4. Periodieke afspraken
Onze sales managers nemen periodiek (telefonisch of fysiek) contact met u op. Tijdens deze afspraken evalueren we de samenwerking en signaleren we vroegtijdig potentiële problemen. Zo bekijken we de rapportages een evalueren of er nog ergens ruimte voor verbetering is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mogelijkheden om de brandstofkosten te verlagen.