Leasen bij DutchLease

Total cost of ownership van uw auto

Wat is total cost of ownership en hoe berekent u deze voor uw auto(‘s)?

Total costs of ownership betekenis

Total cost of ownership (TCO) zijn de totale kosten voor het kopen of leasen en het gebruiken van een auto. Door de TCO van de auto te berekenen, weet u precies wat de auto over de hele gebruiksduur kost. Handig om rekening mee te houden in bijvoorbeeld de autokeuze. Maar ook bij het inrichten van een mobiliteitsbeleid en wagenpark. Door de TCO te berekenen heeft u meer grip op de bedrijfskosten en kunt deze beter bijsturen, verlagen of gelijk houden. Wij leggen hier uit hoe dit precies zit en hoe u de total cost of ownership van een auto kunt berekenen.

De TCO van uw auto berekenen

Om de total costs of ownership van uw auto te berekenen, moet u een aantal dingen helder hebben. TCO bestaat namelijk uit een aantal onderdelen:
 • De financiering van de auto (rente en afschrijving)

 • De verzekeringen

 • Onderhoud, reparatie en banden

 • Motorrijtuigenbelasting

 • Brandstof

De total cost of ownership van uw wagenpark berekenen, beheren en hierop bijsturen kan moeilijk zijn. De aanschafprijs van een auto is duidelijk, maar hoeveel rekent u voor bijvoorbeeld onderhoud, brandstof en reparaties? En wat is de afschrijving van de auto? En wanneer u ervoor kiest de auto aan te schaffen met een financiering, is ook de rente van belang om de TCO uit te rekenen. Veel bedrijven kiezen daarom voor auto’s leasen in plaats van kopen, omdat deze kosten in de leaseprijs zijn verwerkt.


TCO en uw wagenpark

DutchLease beheert de total cost of ownership voor mkb-bedrijven al jaren en weet dus precies met welke kosten u rekening moet houden. Daarom raden we aan om gebruik te maken van onze expertise en ervaring. Wij helpen u bij het kiezen van de juiste auto of bedrijfswagen voor iedere medewerker. Daarnaast ondersteunen we u door middel van uitgebreide rapportages en advies.


Rapportages en rijgedrag

In onze fleetinformatietool heeft u goed zicht op alle belangrijke kostenposten voor uw wagenpark of uw eigen auto: van het aantal kilometers tot aan rijgedrag. Eén keer per kwartaal neemt uw leaseadviseur deze met u door. Zo kijken we samen hoe we de kosten terug kunnen dringen. En wist u dat brandstof de grootste invloed heeft op de TCO van een auto? Met een zuinige rijstijl bespaart u dus veel geld. Daarnaast kunt u een elektrisch wagenpark of een ander soort duurzaam wagenpark overwegen om brandstof te besparen.

Waarom DutchLease?
 • Meer dan 50 jaar lease-ervaring
 • Altijd een snelle reactie
 • Een vast contactpersoon
 • Hoge klanttevredenheid: 8,4

Standaard de beste service bij DutchLease

Dutchlease onderhoud bij de merkdealer
Dutchlease inzittenden verzekering
Dutchlease app voor berijders
Dutchlease ANWB Pechhulp en Wegenwacht

Financiering en afschrijving

De maandelijkse kosten bij de koop van een auto lijken in eerste instantie lager dan de kosten die komen kijken bij leasen. Maar houd bij het kopen van een auto niet alleen rekening met het aanschafbedrag, maar ook met rente en afschrijving. Zo is de afschrijving een erg grote kostenpost en ligt gemiddeld tussen de 10% tot 20% van het aankoopbedrag per jaar.

Wanneer u kiest voor Full Operational Lease, dan zijn de afschrijvingskosten al in het leasebedrag verwerkt. Houd dit dus altijd in het achterhoofd wanneer u overweegt of u een auto gaat leasen of kopen.

 

Verzekeringen

Een goede verzekering voorkomt dat u voor grote financiële verrassingen komt te staan. Veel voorkomende verzekeringen zijn:

 • WA met beperkte of allrisk verzekering
 • Eigen risico
 • Inzittendenverzekering

Ook dit zijn kosten die maandelijks terugkeren en uitgespreid over een aantal jaar een groot verschil kunnen maken.

 

Onderhoud, reparatie en banden 

De ene auto heeft vaker een onderhoudsbeurt nodig dan de ander. De frequentie is afhankelijk van:

 • Het model
 • Het merk
 • Leeftijd van de auto
 • Motorinhoud
 • Omstandigheden waarin de auto rijdt
 • Aantal kilometers per jaar

Zo bevatten elektrische auto’s bijvoorbeeld minder onderdelen, waardoor er minder vaak onderhoud aan de auto nodig is. Ook kosten veel services zoals winterbanden vaak extra geld. Om de kosten voor onderhoud, reparatie en banden in te schatten kunt u online diverse berekentools vinden waarbij u het kenteken ingeeft en er een schatting komt van de onderhoudskosten.

Kiest u niet voor kopen, maar voor zakelijk leasen? Dan zijn de kosten voor onderhoud, reparatie en banden opgenomen in het leasecontract. Lees hier op welke services u nog meer kunt rekenen.

 

Motorrijtuigenbelasting

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van het gewicht, de brandstof en de CO2-uitstoot van de auto. Over het algemeen geldt: hoe duurzamer de auto, hoe lager het bedrag. Zo zijn elektrische auto’s tot en met 2024 zelfs uitgesloten van wegenbelasting.

 

Brandstof

Hoe meer kilometers een auto rijdt, hoe hoger de brandstofkosten. Toch is het aantal kilometers niet het enige aspect dat deze kosten beïnvloedt. Zo is diesel tanken goedkoper dan benzine, maar is de wegenbelasting voor dieselauto’s hoger dan voor benzineauto’s. Daarnaast hebben de rijstijl en het tankgedrag een grote invloed op de totale kosten.

Total cost of ownership voorbeeld Tesla Model Y

Om de total cost of ownership te berekenen hanteert u dus bovenstaande vijf punten. Om de berekening nog concreter te maken laten wij aan de hand van een voorbeeld zien hoe u de TCO van een Tesla Model Y kan berekenen.

 

Kostenpost

 

Toelichting

Afschrijving

€ 5.800,-

De afschrijving van de auto is een vast op basis van de leeftijd van de auto. Het deel van de gereden kilometers is variabel. Wanneer er meer of minder wordt gereden dan wijzigt de afschrijving van de auto.

Motorrijtuigenbelasting

€ 0

De motorrijtuigenbelasting is een vaste kostenpost. Deze kan jaarlijks wel wijzigen wanneer de overheid een aanpassing maakt in het tarief.

Verzekering

€ 100,-

De verzekering is een vaste kosten welke jaarlijks wel kan wijzigen wanneer er een wijziging is in de premie.

Total vaste kosten

€ 5.900

 

 

 

 

Onderhoud

€ 400,-

Het onderhoud is een variabele kostenpost. Een auto heeft wel vaste momenten dat er onderhoud wordt gevraagd, maar de kosten kunnen iedere keer anders zijn.

Banden

€ 600,-

De banden zijn een variabele kostenpost. Er is niet een vast moment dat deze worden gewisseld.

Brandstof

€ 1.440,-

De brandstofkosten zijn variabel en zijn afhankelijk van het rijgedrag en de locaties waar er 'getankt of worden geladen'.

Totale variabele kosten

€ 2.440,-        

 

 

 

 

Totaal € 8.340,-