Leasen bij DutchLease

Total cost of ownership van uw auto

Wat is total cost of ownership en hoe berekent u deze voor uw auto(‘s)?

Total costs of ownership van uw auto

Total costs of ownership (TCO) zijn de totale kosten voor het kopen of leasen en het gebruiken van een auto. Door de TCO van uw auto te berekenen, weet u precies wat uw auto over de hele gebruiksduur kost. Handig om rekening mee te houden in bijvoorbeeld uw autokeuze. Maar ook bij het inrichten van uw mobiliteitsbeleid, of wanneer u de bedrijfskosten wilt verlagen of gelijk houden spelen de total costs of ownership een grote rol. Wij leggen hier uit hoe dit precies zit en hoe u de total costs of ownership van een auto kunt berekenen. 

De TCO van uw auto berekenen

Om de total costs of ownership van uw auto te berekenen, moet u een aantal dingen helder hebben. TCO bestaat namelijk uit een aantal onderdelen:
 • De financiering van de auto (rente en afschrijving)

 • De verzekeringen

 • Onderhoud, reparatie en banden

 • Motorrijtuigenbelasting

 • Brandstof

Financiering 

De maandelijkse kosten bij de koop van een auto lijken in eerste instantie lager dan de kosten die komen kijken bij leasen. Maar houd bij het kopen van een auto niet alleen rekening met het aanschafbedrag, maar ook met rente en afschrijving. Zo is afschrijving een erg grote kostenpost, omdat deze kosten van 10% tot 20% van het aankoopbedrag per jaar. Wanneer u kiest voor Full Operational Lease, dan zijn de afschrijvingskosten al in het leasebedrag verwerkt. Houd dit dus altijd in het achterhoofd wanneer u overweegt of u een auto gaat leasen of kopen. 

Onderhoud, reparatie en banden 

De ene auto heeft vaker een onderhoudsbeurt nodig dan de ander. De frequentie is afhankelijk van: 

 • het model; 
 • het merk;
 • de leeftijd van de auto;
 • de motorinhoud; 
 • de omstandigheden waarin de auto rijdt; 
 • hoeveel kilometer de auto rijdt. 

Zo bevatten elektrische auto’s bijvoorbeeld minder onderdelen, waardoor er minder vaak onderhoud aan de auto nodig is. Ook kosten veel services zoals winterbanden vaak extra geld. Gelukkig zit dit - net zoals veel andere services - bij DutchLease altijd inbegrepen. Lees hier op welke services u nog meer kunt rekenen. 

Verzekeringen

 

Een goede verzekering voorkomt dat u voor grote financiële verrassingen komt te staan. Veel voorkomende verzekeringen zijn: 

 • WA met beperkte of all-risk overzekering
 •  Eigen risico 
 • Inzittendenverzekering 

Ook dit zijn kosten die maandelijks terugkeren en uitgespreid over een aantal jaar een groot verschil kunnen maken.


Wegenbelasting 

De hoogte van uw wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht, de brandstof en de CO2-uitstoot van de auto. Over het algemeen geldt: hoe duurzamer de auto, hoe lager het bedrag. Zo zijn elektrische auto’s tot en met 2024 zelfs uitgesloten van wegenbelasting.

Brandstof

Hoe meer kilometers een auto rijdt, hoe hoger de brandstofkosten. Toch is het aantal kilometers niet het enige aspect dat deze kosten beïnvloedt. Zo is diesel tanken goedkoper dan benzine, maar is de wegenbelasting voor dieselauto’s hoger dan voor benzineauto’s. Daarnaast hebben de rijstijl en het tankgedrag een grote invloed op de totale kosten.

Waarom DutchLease?
 • Meer dan 50 jaar lease-ervaring
 • Altijd een snelle reactie
 • Een vast contactpersoon
 • Hoge klanttevredenheid: 8,5

TCO en uw wagenpark

De total costs of ownership van uw wagenpark berekenen, beheren en hierop bijsturen kan moeilijk zijn. Het is tijdrovend en brengt vragen met zich mee. De aanschafprijs van een auto is duidelijk, maar hoeveel rekent u voor bijvoorbeeld onderhoud, brandstof en reparaties? Veel bedrijven kiezen daarom voor auto’s leasen in plaats van kopen. De lease maatschappij neemt dit namelijk uit handen. Dat bespaart u veel tijd en moeite.  

Bijsturen op kosten met DutchLease

DutchLease beheert de total costs of ownership voor MKB al jaren en weet dus precies met welke kosten u rekening moet houden. Daarom raden we aan om gebruikt te maken van onze expertise en ervaring. Wij helpen u bij het kiezen van de juiste auto of bedrijfswagen voor iedere medewerker. Daarnaast ondersteunen we u door middel van uitgebreide rapportages en advies. 

Rapportages en rijgedrag

In onze fleetinformatietool heeft u goed zicht op alle belangrijke kostenposten voor uw wagenpark of uw eigen auto: van het aantal kilometers tot aan rijgedrag. Een keer per kwartaal neemt uw leaseadviseur deze met u door. Zo kijken we samen hoe we deze kosten terug kunnen dringen. 

Wist u dat brandstof de grootste invloed heeft op de TCO van een auto? Met een zuinige rijstijl bespaart u dus veel geld. Daarnaast kunt u een elektrisch wagenpark of een ander soort duurzaam wagenpark overwegen om brandstof te besparen.