Bijtelling berekenen

Bijtelling; af en toe een ingewikkeld concept, maar eentje waar u zeker mee te maken krijgt als u zakelijk least bij DutchLease. Rijdt u meer dan 500 privé km per jaar, dan krijgt u te maken met bijtelling. Hoeveel bijtelling u betaalt is onder andere afhankelijk van het type auto dat u rijdt. Bereken uw bijtelling met onderstaande bijtellingscalculator.

Bijtelling berekenen

Bijtelling moet u betalen aan de belastingdienst wanneer u uw zakelijke leaseauto ook voor privé kilometers wilt gebruiken. Alleen als u meer dan 500 kilometer per jaar met uw zakelijke leaseauto rijdt, moet u bijtelling betalen. Als dat niet het geval is, dus van 0 tot 500 kilometer, dan betaalt u geen bijtelling. Bijtelling houdt dus in 'de fiscale kosten van het privégebruik van de auto'. Voor iedereen zal het bedrag wat betaald moet worden verschillen, dit komt door een verschil in de catalogus waarde van de auto, het bijtellingspercentage van een auto of het eigen salaris.

Wist u dat op volledig elektrische auto's momenteel de laagste bijtelling geldt van 4%? Bekijk onze elektrische aanbiedingen hier.

Wat betekent deze regeling nou precies voor u? U kunt het uitrekenen met onze bijtellingscalculator. 
Wanneer u een auto van de zaak rijdt of van plan bent er binnenkort een aan te schaffen, is het handig om uw bijtelling te berekenen. Dit doet u wanneer u meer dan 500 km per jaar met de zakelijke auto ook privé ritten maakt. Uw bijtelling berekenen hangt van een paar zaken af. 

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat u betaalt aan de belastingdienst wanneer u een zakelijke leaseauto ook privé gebruikt. Rijdt u ieder jaar meer dan 500 kilometer privé, dan betaalt u bijtelling. De hoogte van de bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, het salaris op jaarbasis, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage. 

Gegevens voor bijtelling berekenen:

  • Salaris op jaarbasis
  • Cataloguswaarde van de auto, wat heeft de auto gekost?
  • Hoeveel % bijtelling betaalt u? 4% voor volledig elektrisch auto, 22% voor niet elektrische auto.
  • Eigen bijdrage (welke u moet betalen aan uw werkgever)

Voordelig privé rijden in uw zakelijke lease auto

Er zijn verschillende vormen van bijtelling. Dit hangt af van het soort auto dat u rijdt, hieronder staan de verschillen uitgesplitst: 

Niet elektrisch rijden: 22% bijtelling


Tot en met 2020 ligt het bijtellingspercentage voor niet geheel elektrische auto's op 22%. De overheid moedigt zowel consumenten als fabrikanten aan om volledig elektrisch te gaan rijden. Alle modellen die niet volledig elektrisch zijn, krijgen te maken met 22% bijtelling. Dit was voorgaande jaren lager, maar op deze manier probeert de overheid elektrisch rijden te introduceren als dé nieuwe manier van rijden. 

Elektrisch rijden: 4% bijtelling


Bij het leasen van een 100% elektrische auto betaalt u momenteel 4% bijtelling. Tot 2020 staan deze percentages vast. Echter, vanaf 2019 worden de regels aangepast. Voor volledig elektrische auto's gaat vanaf 2019 het bijtellingspercentage van 4% gelden tot maximaal €50.000,- van de cataloguswaarde van uw auto. Dit betekent dat wanneer uw auto een cataloguswaarde heeft van €60.000,-, u over de laatste €10.000,- 22% bijtelling moet betalen. 

Let op! Het jaar waarin uw auto op kenteken gezet is, is leidend voor het bijtelling berekenen. Wanneer uw auto in 2016 of 2017 op kenteken is gezet geldt dat bijtellingstarief nog voor 60 maanden, vaak voor de rest van de leaseperiode. Bijvoorbeeld: een auto die op 1 januari 2018 in gebruik is genomen behoudt het gunstige bijtellingstarief van 4% tot en met januari 2023. Als deze auto daarna nog steeds als zakelijke leaseauto wordt gebruikt, dan gaat het normale tarief van 22% weer gelden. Echter, in 2023 zijn er wellicht andere milieuwetten die de leaseauto in kosten doet ontzien.

Wist u dat u met 'Stock Lease' van DutchLease nog profiteert van oude bijtellingspercentages? StockLease is direct rijden in een jong-gebruikte auto.

Maakt u geen of minder dan 500 privé kilometers?

Wanneer u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met uw zakelijk leaseauto, krijgt u niet te maken met bijtelling. In dat geval verwacht de Belastingdienst dat u dit kan aantonen. Het bijhouden van uw gereden privé kilometers in combinatie met een 'verklaring geen privégebruik auto', zorgt er voor dat u zonder bijtelling uw auto kan leasen. Het bedrijf dat u de zakelijke lease aanbiedt kan u verder helpen met het makkelijk bijhouden van uw privé kilometers.

Persoonlijk contact over bijtelling berekenen

Wilt u meer weten over bijtelling of wilt u weten wat bijtelling voor u en uw wagenpark betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op voor ons advies en antwoorden op uw vragen.

Bij DutchLease vinden we de klant belangrijk. We staan voor een snelle en persoonlijke service, en beantwoorden uw vragen met duidelijke antwoorden. Wanneer u vragen of opmerkingen heeft over het berekenen van uw bijtelling, het afsluiten van een leasecontract of het kiezen van een leaseproduct, helpen wij u graag. Onze service werd beoordeeld met een 8,9! 

Met Dutchlease kunt u snel ‘schakelen’; uw aanspreekpunt is altijd uw vaste contactpersoon, die goed op de hoogte is van uw wensen en behoeften."

Ook toe aan échte service?

Carl
Carl helpt u graag! 033 45 49 540