De Volvo EX30 vs EX40 (XC40) en de Tesla Model Y review

Crossover-SUV’s behoren tot de populairste auto’s in de lease. Logisch, want de modellen zijn ruim, comfortabel én volledig elektrisch. Ondanks overeenkomsten in uiterlijk blijken de verschillen tussen de drie populaire modellen groot. Je leest het in deze review van de Volvo EX30 vs. EX40 (voorheen de XC40 Recharge) en de Tesla Model Y. Welke elektrische SUV komt als beste uit de test?
Geschreven door Maarten Bokslag
28-3-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door Maarten Bokslag, freelance journalist en tekstschrijver gespecialiseerd in Automotive
28-3-2024 | Leesduur 4 min
Review EX30, EX40 en Tesla Model Y

Volvo EX30 vs. EX40 (XC40 Recharge)

De Volvo’s EX30 en EX40 (die tot voor kort XC40 Recharge heette) en de Tesla Model Y zijn op dit moment de populairste elektrische SUV’s. De volledig elektrische Volvo EX30 wordt sinds begin dit jaar afgeleverd en we zien er steeds meer op de weg. De compacte crossover van Volvo rijdt uitstekend, zo blijkt uit de Volvo EX30 test. De nieuweling van Volvo is zeer wendbaar en zeker in de performance-versie behoorlijk vlot. Het compacte formaat (de EX30 is 4,23 meter lang) levert meteen ook het belangrijkste nadeel op: de auto is niet heel ruim. Voorin gaat het prima, maar achterin zitten volwassenen te krap voor een lange rit.

Volvo EX30 dashboard

 

Nieuwe doelgroep voor de Volvo EX30

Het interieur is degelijk uitgevoerd, zoals je van Volvo mag verwachten. Maar toch merk je aan alles dat Volvo met dit model een andere doelgroep aan wil spreken. De EX30 blijkt vooral populair bij jongere één- en tweeverdieners zonder kinderen. Met de opmerkelijk lage instapprijs van € 37.000,- spreekt Volvo een nieuwe doelgroep aan. Overigens is het de wat duurdere versie met extended range die in de lease het meest gevraagd wordt. De uitvoering met de kleinere accu van 51 kWh kan voor sommige mensen een probleem opleveren. De reële actieradius ligt bij deze versie op 280 kilometer, waarbij de extended range uitkomt op een reële actieradius van 365 kilometer. Met een leaseprijs Vanaf €539 p/mnd* blijft de Volvo EX30 een interessant model voor de zakelijke rijder.

Het dashboard is sober uitgevoerd. Vrijwel de volledige bediening verloopt via het centraal geplaatste, verticale 13,3 inch scherm. Daar heeft Volvo goed naar Tesla gekeken. Maar niet per se naar de gebruikers, want uit vrijwel elke Volvo EX30 review blijkt dat het gebruik van het display af kan leiden van de weg en het verkeer. Ook diverse testrijders van DutchLease spreken van een onoverzichtelijk display, waarop je moet zoeken naar de juiste informatie.

Volvo EX30 dashboard

Bekijk Volvo EX30

 

Volvo EX40 review

De Volvo EX40 is sinds dit jaar de nieuwe naam van de Volvo XC40 Recharge, die al langer op de markt is. Uit de test van de Volvo EX30 vs. EX40 (XC40 Recharge) komt duidelijk naar voren dat de EX40 voor gezinnen de meest aantrekkelijke auto is. Er is aanzienlijk meer bagageruimte, het trekgewicht is met 1.500 kg ook in de goedkopere versies dik in orde en de zitpositie is uitstekend – ook voor volwassenen achterin. Qua uitstraling is de EX40 veel meer ‘Volvo’ dan de EX30. Het dashboard is traditioneel ingedeeld en de speelse details die de EX30 zijn jeugdig karakter geven zijn achterwege gelaten. Het infotainment systeem wordt alom geprezen. De auto is erg stil en diverse testrijders van DutchLease roemen de geluidskwaliteit van de luidsprekers.

In de veelgekozen basisversie heeft de EX40 een accupakket van 70 kWh en een zeer goede laadsnelheid van 180 kW. Met de single motor uitvoering komt de Volvo EX40 uit op een reële actieradius van 345 kilometer. En met de luxere uitvoering ligt de daadwerkelijke actieradius op 400 kilometer. De vanaf-prijs is € 46.000,- en het model is in de zakelijke lease Vanaf €609 p/mnd* .

Volvo EX40 binnenruimte

Bekijk Volvo EX40

 

Tesla Model Y review

De Tesla Model Y vs. Volvo EX 40 (XC40 Recharge) en Volvo EX30 levert een bijzonder beeld op. De Model Y is minstens zo ruim als de EX40 en zelfs 30 centimeter langer. Er is dan ook ruim voldoende bagageruimte en zelfs lange mensen vinden prima een plek. In vergelijking met de Volvo EX40 is het zitcomfort, de kwaliteit van de voorstoelen, volgens diverse testrijders wat minder.

Het dashboard is minimalistisch en draait volledig rond het centrale scherm. Maar kijken we even terug naar de Volvo EX30 review, dan valt op dat de testrijders van DutchLease juist veel positieve woorden hebben voor de overzichtelijke menustructuur en het gebruiksgemak bij de Tesla.

Een sterk punt van Tesla is het laden. Dat gaat snel (in de duurdere versies zelfs héél snel) en gemakkelijk dankzij het eigen netwerk van Superchargers. De daadwerkelijke actieradius is met 350 tot 435 kilometer genoeg om de Tesla Model Y tot nummer één leaseauto van afgelopen jaar te maken. En met een leaseprijs Van €619, voor €549 p/mnd* is het een aantrekkelijk model voor veel zakelijke rijders.

Tesla model Y dashboard

Bekijk Tesla Model Y

 

Wat is de beste crossover-SUV?

Wie op zoek is naar een crossover-SUV staat voor een lastige keuze. Kijken we naar de Volvo EX30, dan blijkt het een betaalbare, vlotte en wendbare elektrische auto voor een wat jongere doelgroep. Wie kinderen, passagiers of veel bagage heeft, kiest al gauw voor de EX40 of de Model Y. Dat is de keuze tussen een wat meer traditionele Volvo tegenover een grensverleggende gamechanger. Dan hangt het helemaal van uw eigen smaak af, waar de keuze op valt. 

Interesse in het zakelijk leasen van een van de besproken auto’s? Dan bent u bij DutchLease aan het goede adres. Bekijk ons aanbod populaire elektrische auto's. Heeft u liever persoonlijk advies over de Volvo EX30 vs. XC40 en Tesla Model Y? Neem contact op met één van onze leaseadviseurs en wij helpen u graag verder.

 

Auto nieuws
Elektrisch rijden
Autoreviews
Geschreven door Maarten Bokslag
28-3-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door Maarten Bokslag | freelance journalist en tekstschrijver gespecialiseerd in Automotive @ DutchLease
28-3-2024
Lees meer over:
Delen