Elektrische bedrijfswagen subsidies in 2024: SEBA subsidie en de MIA

Informatie over de SEBA subsidie en MIA regeling voor elektrische bedrijfswagens in 2024. Wat verandert er? En hoe vraagt u het aan? Lees het hier.
Geschreven door Pasquinel Hatumena
25-1-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
25-1-2024 | Leesduur 4 min
DutchLease - SEBA en MIA subsidie

Dit jaar wordt een roerig jaar, omdat per januari 2025 grote wijzigingen zullen plaatsvinden voor de aanschaf van personenauto's en bedrijfswagens. Zo vervalt de BPM vrijstelling voor bedrijfswagens, komen er zero-emission zones in meerdere grotere steden en wijzigt de korting van plug-in hybrides en elektrische auto’s voor de houderschapsbelasting. En kiest u dit jaar nog voor een nieuwe elektrische bedrijfswagen? Dan zijn er ook binnen de SEBA subsidie en de MIA wijzigingen in 2024.

SEBA subsidie in 2024

In 2019 is het klimaatakkoord tot stand gekomen. Het klimaatakkoord heeft als doel om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. De mobiliteit is hier ook onderdeel van. Om de aanschaf van elektrische bedrijfswagens voor veel bedrijven betaalbaar te maken, is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s geïntroduceerd, ook wel afgekort als SEBA.

De SEBA kan ook door ons als leasemaatschappij worden aangevraagd. De regeling is wel wat veranderd ten opzichte van 2023. De wijzigingen voor de SEBA in 2024 zijn als volgt:

  • 7% van de netto catalogusprijs
  • Maximaal € 5.000,- per bedrijfsauto

SEBA aanvragen

De afgelopen jaren stelde de overheid ieder jaar in de begroting de hoogte van de SEBA subsidiepot vast. In 2023 was dit een bedrag van 33 miljoen euro. De SEBA subsidiepot voor het jaar 2024 is echter niet vastgesteld. Hoeveel auto's er dit jaar onder de subsidieregeling kunnen vallen is daardoor nog niet bekend.

Daarnaast is het loket om de SEBA subsidie aan te vragen nog niet officieel geopend. De begroting van 2024 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt later behandeld. De verwachting is dat de SEBA vanaf eind maart kan worden aangevraagd. Op basis van de huidige afspraken is dit jaar ook het laatste jaar dat de SEBA kan worden aangevraagd.

MIA regeling

Vanuit de MIA regeling stimuleert de overheid ook duurzaam ondernemen. MIA is de afkorting voor Milieu-investeringsaftrek. Binnen de MIA valt ook de aanschaf van duurzame voertuigen, zoals elektrische bedrijfswagens. Wanneer u ervoor kiest een elektrische bedrijfsbus te leasen, zorgen wij als leasemaatschappij voor de aanvraag van de MIA binnen het leasecontract.

Om de MIA aan te vragen gelden er wel een aantal voorwaarden, waaronder het type voertuig wat u kiest. De volgende type voertuigen staan aangegeven op de milieulijst en kunnen aanspraak maken op de MIA:

  • Elektrisch aangedreven bedrijfswagen: De MIA is 27% van het investeringsbedrag minus € 20.000,-
  • Waterstof aangedreven bedrijfswagen: De MIA is 45% over een maximaal investeringsbedrag van € 125.000,-
  • Waterstof aangedreven personenvoertuig: De MIA is 45% over maximaal investeringsbedrag van € 75.000,-
  • Elektrisch aangedreven personenauto met zonnepanelen: De MIA is 36% over een maximaal investeringsbedrag van € 100.000,-

Ook in 2024 is er dus weer de mogelijkheid om de elektrische en duurzame voertuigen betaalbaarder in te zetten. Bij sommige regelingen zijn er bepaalde voorwaarden. Wij toetsen voor u of uw gewenste auto of bestelwagen daaraan voldoet.

Subsidies per gemeente

Tot slot nog een tip: informeer ook bij uw gemeente of zij u kunnen ondersteunen. Zo helpen bepaalde gemeentes bij het aanvragen van een laadpaal.

Heeft u vragen over de diverse subsidies en regelingen voor de aanschaf van duurzame voertuigen? Wij helpen u graag met persoonlijk advies, zodat u zeker weet dat de beschikbare regelingen worden aangevraagd voor uw onderneming. En wij zorgen ervoor dat de juiste subsidies voor u worden aangevraagd. Heeft u nog vragen? Laat het ons weten, wij komen graag bij u langs.

Vraag vrijblijvend advies aan

Geschreven door Pasquinel Hatumena
25-1-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
25-1-2024
Lees meer over:
Delen