Zero emissiezones in 2025

Het zal u niet ontgaan zijn. Gemeentes treffen maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren en de overlast van CO2 uitstoot te verminderen. Eén van de maatregelen is emissievrije zones. Ook wel zero emissiezones genoemd. Per 2025 krijgen ondernemers met bedrijfswagens en vrachtauto’s hier mee te maken.
Geschreven door Pasquinel Hatumena
21-4-2023 | Leesduur 8 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
21-4-2023 | Leesduur 8 min
CO2 uitstoot

Wat betekent een emissievrije zone?

Een emissievrije zone is een zone waar geen bestel- en vrachtauto’s mogen komen die CO2 uitstoot hebben. Bijvoorbeeld een bouwbedrijf die een opdracht heeft in de binnenstad, de transporteur die pakketjes komt brengen, maar ook de werknemer die met een bedrijfsbus naar huis rijdt. Vanaf 2025 zijn deze voertuigen niet meer toegestaan in deze zones. Dit is een behoorlijk ingrijpende maatregel. Zeker als een groot deel van uw omzet binnen deze emissievrije zones zit.


Zero emissiezones bij u in de buurt

Op dit moment hebben 28 verschillende gemeentes de ambitie om zero emissiezones in te voeren. Vanaf 1 januari 2025 is alleen nog een volledige elektrische bedrijfswagen of vrachtwagen toegestaan in deze zones. Bekijk de locaties waar de milieuzones gelden.


De overgangsperiode: vrijstelling van emissieklasse 5 en 6

Krijgt u te maken met de zero emissiezones? Dan is het zaak alvast te onderzoeken welke maatregelen u kan nemen. Tijdens de overgangsperiode is het niet direct nodig volledig over te stappen op elektrische bedrijfswagens. Zo kunt u als ondernemer rustig wennen aan deze transitie. Verschillende bedrijfswagens hebben een vrijstelling afhankelijk van de emissieklasse waar zij inzitten:

  • Emissieklasse 5 bestel- en vrachtwagen tot 01-01-2027
  • Emissieklasse 6 bestel- en vrachtwagen tot 01-01-2028

Met deze overgangsperiode hebt u als ondernemer nog een beetje lucht om na te denken welke elektrische bedrijfswagen het beste bij u past. Wij adviseren wel om daar niet te lang mee te wachten, want de levertijden van bedrijfswagens zijn nog altijd lang.

 

Welke emissieklasse heeft uw bedrijfswagen

Dan rest de vraag: welke emissieklasse heeft uw bestel- of vrachtwagen nu? Dit controleert u online op de website van Milieuzones Nederland. De emissieklasse check laat aan de hand van het kenteken zien wat de emissieklasse is van het dieselvoertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe minder CO2 uitstoot het heeft.

 

Elektrische bedrijfswagens

Wilt u zich als ondernemer alvast gaan oriënteren op een elektrische bedrijfswagen? Dan is vaak het eerste wat opvalt: de hoge aanschafwaarde. Dit komt voornamelijk omdat de ‘ouderwetse’ dieselbus vrij is gesteld van BPM. De overheid heeft hier maatregelen voor getroffen welke nu en in de toekomst impact hebben op zowel de elektrische bus als ook de dieselbus.


Elektrische bedrijfswagens subsidie

Om de transitie naar een elektrische bestelwagen financieel aantrekkelijk te maken, kunt u een subsidie aanvragen. Hieronder leest u op welke subsidies u aanspraak kunt doen:

  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto (SEBA): subsidiebedrag is 10% van de netto cataloguswaarde met een maximum van € 5.000,-. Lees meer over de subsidieregeling.
  • Milieu investeringsaftrek (MIA): deze aftrek bedraagt in 2023 45% over de cataloguswaarde van minimaal € 11.000,-. Lees meer over de MIA regeling.
  • Lokale subsidie: enkele gemeentes geven u ook ondersteuning om de transitie te maken naar een volledig elektrische bedrijfswagen. Vraag bij u gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Invoering van bpm op bestelwagens

Daarnaast wordt er vanaf 2025 bpm berekend over een nieuwe benzine- of dieselbedrijfswagen. Dit heeft een prijs opstuwend effect, waardoor de prijzen elkaar nauwelijks meer gaan ontlopen. De bpm wordt bepaald op basis van CO2-uitstoot van de bedrijfswagen en niet meer op basis van de netto catalogusprijs.


Emissie vrije zones: en nu?

Door alle maatregelen staat u als ondernemer of wagenparkbeheerder voor de vraag hoe u invulling gaat geven aan uw wagenpark. Gaat u direct de overstap maken naar een elektrische bedrijfswagen? Of kiest u voor een emissieklasse 6 voertuig waarmee u nog kan rijden tot eind 2027? En voor sommige ondernemers is een bakwagen of andere lichte elektrische voertuigen een uitkomst om wel de business voor te zetten binnen de milieuzones.

Mogelijk heeft u helemaal niet te maken met de zero emissiezones. Echter is de overstap naar een elektrische bedrijfswagen vanaf 2025 ook voor u interessant, omdat het een financieel aantrekkelijke optie is vanwege de invoering van de bpm op bedrijfswagens.

Heeft u vragen of wilt u graag sparren over mobiliteitsuitdagingen? Neem dan contact op met uw accountmanager. Wij helpen u graag.

 

Vraag vrijblijvend advies aan
Geschreven door Pasquinel Hatumena
21-4-2023 | Leesduur 8 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
21-4-2023
Lees meer over:
Delen