Met de zakelijke auto op vakantie naar het buitenland

Het is weer vakantietijd. Wie met de zakelijke auto op vakantie gaat, moet met een aantal zaken rekening houden. Wat precies, hangt vooral af van het land waar u heen gaat. Soms heeft u een machtigingsformulier nodig. Ook zaken als tanken in het buitenland, de milieu- en tolstickers en groene kaart vragen om wat voorbereiding.
Geschreven door Maarten Bokslag
11-6-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door Maarten Bokslag, freelance journalist en tekstschrijver gespecialiseerd in Automotive
11-6-2024 | Leesduur 5 min
DutchLease - Op vakantie met zakelijke leaseauot

Met de zakelijke auto op vakantie

Het is weer vakantietijd. Wie met de zakelijke auto op vakantie gaat, moet met een aantal zaken rekening houden. Wat precies, hangt vooral af van het land waar u heen gaat. Soms heeft u een machtigingsformulier nodig. Ook zaken als tanken in het buitenland, de milieu- en tolstickers en groene kaart vragen om wat voorbereiding.

Met de zakelijke auto op vakantie: de groene kaart

Gaat u met de leaseauto naar het buitenland? Dan is de groene kaart een belangrijk document. In Nederland is het niet meer nodig de groene kaart in de auto te bewaren. Datzelfde geldt ook voor een aantal andere Europese landen. Wél moet u altijd een Europees schadeformulier in de auto bewaren. Wilt u weten naar welke landen u kunt reizen zonder groene kaart? Op de site van de ANWB vindt u hier alles over. Aan de andere kant is die groene kaart best handig vanwege de alarmnummers die erop staan. Ook staat er duidelijk op in welke landen u níét bent verzekerd.

De wat grotere caravans hebben een eigen kenteken. Als u een groene kaart nodig heeft, vraag die dan ook meteen aan voor het kenteken van de caravan. Groene kaarten kunt u hier aanvragen bij DutchLease. De caravan is alleen meeverzekerd zolang die aan de auto gekoppeld is. Een aanvullende eigen verzekering voor de caravan is daarom zeer aan te raden.

Machtiging en buitenlandverklaring leaseauto

Met de zakelijke auto op vakantie gaan betekent soms dat u een buitenlandverklaring of een machtiging nodig hebt voor de leaseauto. Met deze formulieren toont u in het buitenland aan dat u gemachtigd bent om in de auto van DutchLease te rijden.

De meeste West-Europese landen vragen geen enkele verklaring. Maar het Verenigd Koninkrijk en diverse zuidelijke landen vragen wél om een buitenlandverklaring. Een machtiging – in feite een buitenlandverklaring met extra waarborgen – is verplicht voor o.a. Turkije, Marokko, Tunesië, Oekraïne en Wit-Rusland. De buitenlandverklaring wordt bij DutchLease binnen enkele dagen geregeld. Het machtigingsformulier voor de leaseauto naar Turkije of Marokko kunt u het beste zo’n drie weken voor vertrek aanvragen. Dit komt omdat voor deze landen een gelegaliseerde verklaring nodig is.

Andere bestuurder leaseauto buitenland

Nu denkt u wellicht: wie mag er in mijn leaseauto rijden? In Nederland is dat iedereen met een geldig rijbewijs. In het buitenland geldt meestal dezelfde eis. Alleen in landen waar een machtiging nodig is (Turkije, Marokko etc.), moet u altijd zelf bij de eventuele andere bestuurder in de auto aanwezig zijn.

Tanken en laden in het buitenland

Meestal kunt u de Nederlandse tankpas in het buitenland niet gebruiken. Alleen de DKV-pas is door heel Europa bruikbaar om benzine of diesel af te rekenen. Maatgevend is hier wat u heeft afgesproken met uw werkgever. Meestal zult u brandstof of elektriciteit voor privéritten zelf moeten betalen. Datzelfde geldt voor tol- en parkeerkosten.

Wie op vakantie gaat met een elektrische leaseauto heeft het steeds makkelijker. Laadpassen voor de elektrische auto zijn vaak in heel Europa bruikbaar. Er zijn grote netwerken met (snel-)laders en diverse apps geven realtime weer bij welke laadpalen u terechtkunt. Lees hier alle informatie die u weten moet wanneer u met de elektrische auto op vakantie gaat.

Een vervangende vakantieauto

Rijdt u het hele jaar in een compacte of elektrische leaseauto, dan wilt u wellicht in de vakantie beschikken over een grotere auto of een benzine-variant. Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Soms staat er in uw leasecontract dat u gebruik mag maken van de vakantieauto regeling. Dan kunt u de normale zakelijke leaseauto voor de duur van de vakantie omruilen voor een andere auto. Fijn als u bijvoorbeeld een caravan wilt trekken. In dit geval betaalt u gedurende de vakantie bijtelling over de grotere leaseauto. Maar u betaalt géén bijtelling over uw normale leaseauto, want die is tijdelijk ‘ingeruild’.

Heeft u geen vakantieauto regeling? Dan kunt u de vakantieauto huren. Dat kan vaak ook bij DutchLease. In dit geval loopt de bijtelling van uw normale leaseauto gewoon door.

Tolvignetten en milieustickers

Gaat u met de zakelijke auto op vakantie naar landen zoals Zwitserland en Oostenrijk, dan is een tolvignet verplicht. Die moet u bij de grens of vooraf kopen, bijvoorbeeld via de ANWB. Afhankelijk van de steden die u bezoekt, kunt u ook milieustickers nodig hebben om het centrum in te mogen rijden. Dit geldt voor veel Duitse en Franse steden. Zowel Frankrijk als Duitsland heeft een landelijke milieusticker. Vraag hem tijdig aan.

Schade en pech met de leaseauto in het buitenland

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als u met de zakelijke auto op vakantie bent. Zowel bij pech als schade is het fijn als u via DutchLease (of uw werkgever) goed verzekerd bent. Afhankelijk van het contract zijn opties als vervangend vervoer beschikbaar. Het is slim om dat van tevoren te controleren. Bij pech en schade werkt het net als in eigen land. Bel het nummer van de Alarmcentrale: het staat op de groene kaart. Vul bij een aanrijding samen met de andere partij het schadeformulier in en meld de schade aan via onze website of via de DutchLease berijders app door onder andere het uploaden van het schadeformulier. Het is niet mogelijk het schadeformulier los te mailen.

De kans op autopech is overigens te verminderen door zelf ook aandacht aan de auto te besteden. Even de olie peilen voor vertrek kan geen kwaad. Maar zorg vooral dat de banden de juiste bandenspanning hebben.

Kortom: tref de juiste voorbereidingen en dan kunt u onbezorgd met de zakelijke auto op vakantie! De adviseurs van DutchLease staan u bij vragen graag terzijde. Neem contact op met één van onze leaseadviseurs wij helpen u graag verder.

  
Contact opnemen  

 

Auto nieuws
Bedrijfswagens
Geschreven door Maarten Bokslag
11-6-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door Maarten Bokslag | freelance journalist en tekstschrijver gespecialiseerd in Automotive @ DutchLease
11-6-2024
Lees meer over:
Delen