Subsidies elektrische bedrijfswagens

Heeft u de keuze gemaakt over te stappen op een elektrische bedrijfswagen? Dan wilt u natuurlijk wel gebruikmaken van de beschikbare subsidies voor elektrische bedrijfswagen. Ontdek welke subsidies er zijn en hoe u die kan aanvragen.
Geschreven door Pasquinel Hatumena
31-5-2023 | Leesduur 6 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
31-5-2023 | Leesduur 6 min
DutchLease - Subsidie elektrische bedrijfswagens

SEBA subsidie

De afkorting SEBA staat voor Subsidie Emissieloze Bedrijfswagens. Hiervoor is een budget vrijgemaakt van 33 miljoen euro in 2023. Dat betekent dat, in het meest ongunstige geval, er rond de 66.000 elektrische bedrijfswagens gebruik kunnen maken van deze subsidie.


Wat houdt de SEBA subsidie in?

Met de SEBA subsidie ontvangt u 10% subsidie van de netto cataloguswaarde inclusief opties en exclusief de BTW van de bestelwagen. Het maximumbedrag van de subsidie is € 5.000,-. Om aanspraak te maken op de subsidie gelden de volgende voorwaarden:

 • Voertuigcategorie N1
 • Voertuigcategorie N2 met een maximum gewicht van 4.250 kilogram
 • De elektrische bedrijfswagen moet volledig nieuw zijn
 • De netto catalogusprijs met de af fabriek opties (ex. BTW) moet hoger zijn dan € 20.000,-
 • De bedrijfswagen moet een minimale actieradius hebben van 100 kilometer op basis van WLTP. Dit geldt alleen voor de N1 voertuigen en niet voor de N2 voertuigen.
 • De bedrijfswagen moet volledig elektrisch zijn

We schetsen u een voorbeeld. Wanneer u kiest voor een elektrische bedrijfswagen met een netto catalogusprijs van € 45.000,- euro, dan kunnen wij € 4.500,- aan subsidie aanvragen. Op het moment dat u voor een elektrische bestelwagen met een netto cataloguswaarde van € 55.000,- dan kunnen wij € 5.000,- subsidie aanvragen.


MIA

De afkorting MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Dit is een aftrekpost, waarbij een deel van de aanschafkosten van een elektrische bestelwagen mogen worden afgetrokken van de winst. Dit geef een aantrekkelijk belastingvoordeel. DutchLease brengt dit in mindering op de maandelijkse leaseprijs. In 2023 is hier een subsidie budget beschikbaar van 192 miljoen euro.


Totaal mag er 45% van de investeringskosten worden afgetrokken van de winst. Over de eerste € 11.000,- van de aanschafwaarde mag er geen milieu-investeringsaftrek worden gerekend. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen van € 50.000,-, komt er dus € 39.000,- in aanmerking voor de investeringsaftrek.

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf als ondernemer de Milieu-investeringsaftrek aan te vragen voor een laadpaal op eigen terrein. DutchLease kan dit helaas niet voor u aanvragen. De minimale kosten voor de laadpaal moeten wel boven de € 2.500,- zijn.


Lokale subsidie elektrische bedrijfswagens

Naast deze twee landelijke subsidies, zijn er ook vele initiatieven vanuit een groot aantal gemeentes en andere Nederlandse overheidsinstellingen. Zo is er de mogelijkheid om gratis laadpalen aan te vragen bij enkele gemeentes. Ook zijn er werkgroepen binnen gemeentes opgericht die een goed en passend advies geven over de elektrificatie van het wagenpark binnen die gemeente. Informeer daarom ook altijd bij de gemeente of er nog meer lokale subsidies beschikbaar zijn bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen.


Hoe werkt het aanvragen van de subsidies voor bedrijfswagens?

De SEBA subsidie en MIA voor elektrische bedrijfswagens vraagt DutchLease voor u aan. Zolang er nog budget beschikbaar is bij de overheid, zijn de subsidies direct op het leasecontract. De maandelijkse leaseprijs wordt dan lager én wij regelen de subsidie voor elektrische bedrijfswagens. De stappen die u zet bij het regelen van een subsidie:

 1. Vraag een offerte aan voor de elektrische bedrijfswagen
 2. Wij nemen contact met u op en bespreken de subsidie-opties voor u
 3. Bij akkoord doet DutchLease de aanvraag voor de SEBA subsidie en Milieu-investeringsaftrek
 4. Dan wordt bepaald of u voldoet aan de voorwaarden en of er nog voldoende geld beschikbaar is in de subsidiepot van de overheid
 5. Na goedkeuring van de overheid, wordt de subsidie verrekend op uw leasecontract

Natuurlijk staan alle accountmanagers en leaseadviseurs voor u klaar om u te helpen met de transitie naar een (volledig) elektrisch wagenpark. Neem contact met ons op als u nog verdere vragen heeft. Wij helpen u graag.


 
Vraag vrijblijvend advies aan  
Geschreven door Pasquinel Hatumena
31-5-2023 | Leesduur 6 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
31-5-2023
Lees meer over:
Delen