DutchLease leasemaatschappij

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat u betaalt aan de belastingdienst wanneer u een zakelijke leaseauto ook privé gebruikt. Rijdt u ieder jaar meer dan 500 kilometer privé, dan betaalt u bijtelling. De hoogte van de bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, het salaris op jaarbasis, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage.

Als u een auto van de zaak rijdt en die ook gebruikt voor privé kilometers, dan krijgt u te maken met bijtelling. Bijtelling is een inkomstenbelasting en betaalt u daarom aan de belastingdienst. Hoeveel bijtelling u betaalt, is voor iedereen anders. Het wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto, de belastingschijf waarin u zit, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage. U moet alleen bijtelling betalen indien u met uw zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.


Wanneer hoeft u geen bijtelling te betalen?

Als u minder dan 500 kilometer privé rijdt in uw leaseauto, dan hoeft u geen bijtelling te betalen. De belastingdienst verwacht dan wel dat u dit kunt aantonen. U heeft dus een complete rittenregistratie nodig van uw privéritten. Daarbij kunt u ook een 'verklaring geen privégebruik auto' invullen, hiermee toont u ook aan dat u uw zakelijke lease enkel voor zakelijke ritten gebruikt. Wat wel fijn is om te weten, is dat woon-werkverkeer wel gewoon onder zakelijke ritten valt. Daarnaast heeft u ook bij private lease niet te maken met bijtelling.

Heeft u hulp nodig met een rittenregistratie? Neem dan contact met ons op, wij kunnen u hier tips voor geven.


Waarom betaalt u bijtelling?

Wanneer je privé kunt rijden met een auto van de zaak, is dit een behoorlijk voordeel. U hoeft immers geen groot bedrag uit te geven om een (nieuwe) auto te kopen. Wat als u geen bijtelling zou hoeven betalen? Dan zou uw werkgever een auto voor u kunnen kopen in ruil voor minder loon. Een win-winsituatie voor beide partijen, maar de Belastingdienst is hier minder blij mee.

Daarom telt uw werkgever - in ruil voor het frequent privé gebruiken van uw auto - een bedrag bovenop uw loon. Dit bedrag is het bijtellingspercentage. Er wordt dan het lage  of hoge percentage van de cataloguswaarde van de auto bovenop uw jaarsalaris geteld. Vandaar de naam bij-telling. Omdat uw loon op jaarbasis daarmee hoger wordt, heeft dit ook invloed op eventuele toeslagen.


Wat zijn de bijtellingsregels in 2022?

In 2022 staat het lage bijtellingspercentage voor elektrische auto's op [[bijteling]] over de catagoluswaarde tot 35.000 euro. Over het deel boven de 35.000 euro moet u dan 22% bijtelling gaan betalen. Voor niet elektrische auto's betaalt u 22% over de volledige cataloguswaarde. Dit is het bedrag zonder extra opties en accessoires.

Maar wat is bijtelling voor u? Wilt u precies berekenen wat de bijtelling voor uw (toekomste) leaseauto is? Raadpleeg dan onze bijtelling calculator.

Audi A7 TFSI e DutchLease
Vind de lease auto die het beste bij u past
bij DutchLease least u alle merken en modellen