Eigen bijdrage leaseauto: zo werkt het
Rijdt u in een auto van de zaak? Dan krijgt u mogelijk te maken met een eigen bijdrage. Vooral wanneer u de auto privé gebruikt of kiest voor een luxere auto dan binnen uw leasebudget past. In dit artikel leggen we uit wat de eigen bijdrage bij een leaseauto precies inhoudt, wat het verschil is met bijtelling, en hoe u hier fiscaal voordeel uit kunt halen.
Wat is een eigen bijdrage leaseauto?
De eigen bijdrage bij het hebben van een leaseauto is het bedrag dat u als werknemer zelf betaalt aan uw werkgever. Niet iedere werkgever brengt een eigen bijdrage in rekening bij het rijden in een auto van de zaak. De bijdrage kan om twee redenen worden gevraagd:
- U kiest voor een auto boven uw afgesproken leasebudget.
- U gebruikt de auto ook privé, waardoor de werkgever een eigen bijdrage in rekening brengt voor het privégebruik van de auto.
Is de eigen bijdrage verplicht?
Nee, een eigen bijdrage voor de auto van de zaak is niet verplicht. Alleen als u kiest voor een duurdere auto of privégebruik van de leaseauto, kan de werkgever eventueel een bijdrage vragen. Valt uw auto binnen het leasebudget én rijdt u niet privé, dan is een eigen bijdrage doorgaans niet aan de orde.
Verschil tussen eigen bijdrage en bijtelling
Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, maar er is een duidelijk verschil. De eigen bijdrage bij een auto van de zaak wordt vastgesteld in overleg tussen u en uw werkgever, waarbij niet iedere werkgever een bijdrage rekent. De eigen bijdrage kan om twee redenen gevraagd worden: óf omdat u een duurdere leaseauto kiest, óf wanneer de werkgever een vergoeding wil ontvangen voor het privégebruik van de leaseauto.
De bijtelling daarentegen is een wettelijk vastgesteld percentage van de cataloguswaarde van de auto, opgelegd door de Belastingdienst. U gaat alleen bijtelling betalen als u de leaseauto ook meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Rijdt u de leaseauto niet privé? Dan betaalt u ook geen bijtelling.
Eigen bijdrage leaseauto aftrekbaar van de bijtelling
Betaalt u een eigen bijdrage voor het privégebruik van de leaseauto? Dan mag dit bedrag – voor zover het betrekking heeft op privékilometers – worden afgetrokken van de bijtelling. Dit verlaagt uw netto bijtelling.
Let op: alleen het deel van de eigen bijdrage dat u betaalt voor privégebruik is fiscaal aftrekbaar. Een bijdrage voor een duurdere leaseauto (boven het leasebudget) is dat niet. In dat geval wordt het bedrag doorgaans verrekend met uw nettoloon en heeft het geen invloed op uw bijtelling.
Ook belangrijk: de bijtelling kan nooit negatief uitvallen. Is uw eigen bijdrage hoger dan het bijtellingsbedrag, dan wordt de bijtelling op nul gezet.
De twee mogelijkheden nog een keer op een rij:
Leaseauto kiezen en budget
In de autoregeling van uw werkgever staat welk leasebudget u ontvangt. Per functieschaal wordt hiervoor een overzicht opgesteld. Aan de hand van dit leasebudget maakt u een keuze voor de leaseauto. Benieuwd welke populaire modellen vallen binnen diverse leasebudgetten? Wij hebben per budgetcategorie een selectie populaire modellen opgesteld:
Selectie populaire leaseauto's
Conclusie
De eigen bijdrage bij een leaseauto biedt ruimte voor maatwerk of fiscaal voordeel. Of u nu kiest voor een luxere uitvoering of de auto ook privé rijdt, in overleg met uw werkgever is veel mogelijk rondom het uitkiezen van uw gedroomde zakelijke leaseauto. Wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Bespreek de opties met uw wagenparkbeheerder of HR-adviseur. Benieuwd welk model binnen uw leasebudget past? Onze leaseadviseurs helpen u graag verder. Neem contact op voor vragen.