Veelgestelde vragen elektrisch rijden

Elektrificatie wagenpark

De overstap naar een elektrisch wagenpark.

Elektrificatie van het wagenpark

Heeft uw onderneming de ambitie om het wagenpark te elektrificeren? Wij helpen u met de transitie naar de elektrificatie van uw vloot. Maar hoe pakt u dit aan als wagenparkbeheerder? En wat vinden medewerkers ervan? DutchLease denkt met u mee hoe u stapsgewijs de overstap maakt naar een elektrisch wagenpark.

Elektrisch wagenpark de toekomst

Het totale Nederlandse wagenpark zal in de toekomst volledig gaan elektrificeren. Met de komst van Europese regels, meer betaalbare elektrische modellen en betere batterijontwikkeling is de transitie niet te stoppen. Voor veel ondernemers is het alleen de vraag: wanneer maken we de overstap naar een elektrisch wagenpark? Ons advies: begin alvast met het zetten van de eerste stappen. Zo zorgt u ervoor dat u bent voorbereid op de toekomst en niet achterin de rij komt te staan als het gaat om toegang tot energievoorzieningen voor bijvoorbeeld laadpalen bij uw bedrijf.


Stappenplan naar elektrificatie wagenpark

Wellicht heeft u een brandstof wagenpark en wilt u graag verduurzamen door over te stappen naar elektrische voertuigen. Maar het is natuurlijk niet altijd mogelijk om heel uw wagenpark in één keer om te zetten naar elektrisch. Tenzij al uw leasecontracten in één keer aflopen, zijn er verschillende manieren om stapsgewijs over te stappen. Een veel gemaakte stap: alle nieuwe contracten worden enkel afgesloten op elektrische auto's of bedrijfswagens. En ook de poolauto's of bedrijfswagens worden geleidelijk omgezet naar elektrisch aangedreven modellen.

Welke weg u ook kiest, het is goed om eerst in kaart te brengen wat past bij uw langetermijndoelen en beleid. Hoe groot is uw vloot en wat voor impact heeft dit op de laadinfrastructuur bij uw bedrijf? U kunt bijvoorbeeld starten met een kleine pilot om het sentiment onder uw werknemers te toetsen en inzicht te krijgen in de kosten. Een stappenplan wat u houvast kan geven:

 1. Breng in kaart hoe groot uw vloot is inclusief de huidige CO2-uitstoot
 2. Bereken het gemiddeld aantal kilometers van uw medewerkers
 3. Bepaal uw beleid over 5 jaar als het gaat om de CO2-uitstoot van het wagenpark
 4. Breng de benodigde laadinfrastructuur in kaart voor zowel de korte termijn als de lange termijn
 5. Start met de eerste laadpalen bij uw bedrijf
 6. Zet de poolauto('s) alvast om naar elektrische modellen
 7. Start met een pilotgroep binnen de organisatie
 8. Leg de aanpak vast in een (duurzame) autoregeling voor toekomstige leasecontracten
 9. Vragen over de overstap naar een elektrische vloot? Neem contact op met onze leaseadviseur en we geven u persoonlijk advies over de elektrificatie van uw wagenpark.

Waarom DutchLease?

 • Hoge klanttevredenheid: 8,4
 • Meer dan 50 jaar lease-ervaring, in alle segmenten
 • Binnen 24 uur een offerte, altijd bereikbaar
 • Vast contactpersoon voor optimale samenwerking

Standaard de beste service bij DutchLease

Dutchlease onderhoud bij de merkdealer
Dutchlease inzittenden verzekering
Dutchlease app voor berijders
Dutchlease ANWB Pechhulp en Wegenwacht

Kosten van wagenpark elektrificatie

Elektrisch rijden kent veel financiële voordelen op de lange termijn, al helemaal als u een heel wagenpark elektrisch inricht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Lagere onderhoudskosten dan bij brandstof auto's
 • Vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting
 • Laadkosten liggen vaak lager dan brandstofkosten. Helemaal wanneer uw medewerkers laden op kantoor.

Het is wel goed om in het achterhoofd te houden dat de aanschafwaarde van een elektrische auto op dit moment vaak hoger ligt dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor. Gelukkig is de verwachting dat dit de komende jaren verandert. Hiernaast moet er ook gedacht worden aan de aanschaf van laadpalen. Hier bestaan wel regelingen en subsidies voor die u verder op deze pagina leest.

Laadpalen bij uw bedrijf

Eén van de belangrijkste investeringen voor bedrijven is het inrichten van een aantal oplaadpunten bij uw bedrijf. Deze moet u aanvragen bij de energieleverancier en bij de netbeheerder. DutchLease werkt nauw samen met een aantal energieleveranciers en netbeheerders en begeleidt u dan ook in het aanvraagproces. De overheid betaalt mee aan de investering met twee subsidieregelingen:

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA)
 • Vamil (afschrijving milieu-investeringen)

Hiernaast zijn er bepaalde gemeenten en provincies die duurzame mobiliteit of specifiek elektrisch rijden willen stimuleren. Zij werken actief mee aan het inrichten van bijvoorbeeld laadstations.


Thuislaadpalen voor werknemers

Uw medewerkers krijgen standaard een laadpas en kunnen kiezen of zij ook een laadpaal willen laten installeren op hun thuisadres. Deze standaardkosten voor de normale installatie kunnen we in het leasetarief opnemen. Alles wat van deze standaard afwijkt, is voor de eigen kosten van de werknemer. Op deze pagina leest u meer over laadpalen voor uw medewerkers. Een andere optie is dat uw werknemers hun auto opladen op hun werkplek.


Actieradius per medewerker

Voor u de keuze maakt om een elektrisch wagenpark in te richten, raden wij aan om een inschatting te maken van de gemiddelde afstanden die uw werknemers afleggen. Denk hier bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van klanten. Als uw werknemers hele dagen onderweg zijn, is het de vraag of een elektrische auto het efficiëntste vervoer is. Houd hierbij ook rekening met externe factoren die de actieradius beïnvloeden. Zo zorgen weersomstandigheden er soms voor dat elektrische auto’s de opgegeven actieradius in de praktijk niet altijd halen. Op dagen dat het bijvoorbeeld vriest, moet de batterij vaker opgeladen worden. Ook kan opladen onderweg langer duren dan een brandstof tankbeurt. Bij snellaadpalen is een gemiddelde batterij binnen een halfuur tot tachtig procent vol, maar bij een normale laadpaal varieert dit tussen enkele uren tot zelfs een hele nacht.

Voor medewerkers kunnen ook andere vragen spelen, zoals bijvoorbeeld op vakantie gaan met een elektrische auto. Denk aan vragen of er ook genoeg laadfaciliteiten zijn in het buitenland, of hoe het bijvoorbeeld zit met elektrische auto’s met een trekhaak. Andere vragen die vaak spelen zijn: ‘hoe het zit met laadpalen thuis?’ en ‘hoe wordt de thuislaadvergoeding verrekent?'. Door uw medewerkers goed te informeren en te begeleiden in de transitie naar een elektrisch wagenpark, hoe meer draagvlak u krijgt om over te stappen op een elektrisch voertuig.

 

Meer weten over elektrisch wagenparkbeheer?

Door onze jarenlange ervaring weten we precies wat er speelt in de zakelijke leasemarkt. Wij staan graag voor u klaar om met u te sparren over wat uw wagenpark nodig heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op of lees meer over elektrisch leasen of duurzaam wagenparkbeheer.

Audi A7 TFSI e DutchLease
Vind de lease auto die het beste bij u past
bij DutchLease least u alle merken en modellen