Alles wat u moet weten om een elektrisch wagenpark samen te stellen
Elektrische mobiliteit is een duurzaam alternatief voor brandstof. Wat betekent dit voor u als wagenparkbeheerder? Wellicht bent u er al mee bezig en rijden de eerste elektrische auto's al rond of is het nog een ontwikkeling die veel vragen oproept. Misschien is ‘groen’ een heel bewust beleid van uw organisatie en wilt u een volledig elektrisch wagenpark samenstellen. En wat vinden de medewerkers ervan? Op deze pagina leest u alles rondom het beheer van een elektrisch wagenpark: wat hierbij komt kijken en de praktische vragen die opkomen bij uw keuze.De voordelen van elektrisch rijden voor u en uw werknemer:
- Geen CO2-uitstoot tijdens het rijden en helemaal geen CO2-uitstoot als de auto wordt opgeladen met elektriciteit gewonnen uit wind of zon,
- laag geluidsniveau,
- lage verbruiks- en onderhoudskosten,
- geen BPM en motorrijtuigenbelasting,
- lagere fiscale bijtelling, gegarandeerd tot 2026,
- kostenverlaging voor overheidssubsidies,
- toekomstbestendig; de beste optie met het oog op wet- en regelgeving,
- geen milieuzone barrière met elektrische bedrijfsauto's.
Uw wagenpark elektrificeren
Wellicht heeft u een brandstof wagenpark en wilt u graag verduurzamen door over te stappen naar elektrische wagens. Maar het is natuurlijk niet altijd mogelijk om heel uw wagenpark in een keer om te zetten naar elektrisch. Tenzij al uw leasecontracten in keer aflopen, zijn er verschillende manieren om stapsgewijs over te stappen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen nieuwe elektrische leasecontracten af te sluiten. Of u vervangt uw poolauto’s of bedrijfswagens geleidelijk met elektrische wagens.
Welke weg u ook kiest, het is goed om eerst in kaart te brengen wat past bij uw lange termijndoelen en beleid. Hoe groot is uw vloot en wat voor impact heeft dit dan bijvoorbeeld op de laadinfrastructuur? U kunt bijvoorbeeld starten met een kleine pilot om het sentiment onder uw werknemers te toetsen en inzicht te krijgen in uw kosten. Wij helpen u uiteraard graag ook bij de transitie van uw wagenpark.
Waar moet u op letten bij elektrische auto's?
Voor u de keuze maakt om een elektrisch wagenpark in te richten, raden wij aan om een inschatting te maken van de gemiddelde afstanden die uw werknemers afleggen. Denk hier bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van klanten. Als uw werknemers hele dagen onderweg zijn, is het de vraag of een elektrische auto het meest efficiënte vervoer is. Houd hierbij ook rekening met externe factoren die de actieradius beïnvloeden. Zo zorgen weersomstandigheden er soms voor dat elektrische auto’s de opgegeven actieradius in praktijk niet altijd halen. Op dagen dat het bijvoorbeeld vriest, moet de batterij vaker opgeladen worden. Ook kan opladen onderweg langer duren dan een brandstof tankbeurt. Bij snellaadpalen is een gemiddelde batterij binnen een halfuur tot tachtig procent vol, maar bij een normale laadpaal varieert dit tussen enkele uren tot zelfs een hele nacht.Voor medewerkers kunnen ook andere vragen spelen, zoals bijvoorbeeld op vakantie gaan met een elektrische auto. Denk aan vragen of er ook genoeg laadfaciliteiten zijn in het buitenland, of hoe het bijvoorbeeld zit met elektrische auto’s met een trekhaak. Andere vragen die vaak spelen zijn: ‘hoe het zit met laadpalen thuis?’ of ‘kan er gebruik worden gemaakt van openbare laadpalen, en voor wie zijn dan de kosten?’ Meer hierover leest u verder in dit artikel.
Kosten van een elektrisch wagenpark
Elektrisch rijden kent veel financiële voordelen op de lange termijn, al helemaal als u een heel wagenpark elektrisch inricht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- lagere onderhoudskosten dan bij brandstof auto's
- vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting
Het is wel goed om in het achterhoofd te houden dat de aanschafwaarde van een elektrische auto op dit moment vaak hoger ligt dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor. Gelukkig is de verwachting dat dit de komende jaren snel verandert. Hiernaast moet er ook gedacht worden aan de aanschaf van laadpalen. Hier bestaan wel regelingen en subsidies voor die u verder op deze pagina leest. Kort samengevat kan een elektrische auto een initiële hogere investering zijn, maar kan dit over bijvoorbeeld vijf jaar al veel voordeliger uitpakken dan een benzineauto.
Standaard de beste service bij DutchLease
Oplaadpunten bij het bedrijf
Een van de belangrijkste investeringen is het inrichten van een aantal oplaadpunten. Deze moet u aanvragen bij de energieleverancier en bij de netbeheerder. Dutchlease werkt nauw met een aantal energieleveranciers en netbeheerders samen en begeleidt u dan ook in het aanvraagproces. De overheid betaalt mee aan de investering met twee subsidieregelingen: de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (afschrijving milieu-investeringen). Hiernaast zijn er bepaalde gemeenten en provincies die duurzame mobiliteit of specifiek elektrisch rijden willen stimuleren. Zij werken actief mee aan het inrichten van bijvoorbeeld laadstations.
Maar ook als u zelf nog geen elektrisch wagenpark heeft is investeren in een laadpaal een keuze om te overwegen. Op deze manier biedt u uw klanten en bezoekers namelijk een extra service. Lees hier meer of de keuze voor een laadpaal past bij uw bedrijf.
Oplaadpunten voor uw medewerkers
Uw medewerkers krijgen standaard een laadpas en kunnen kiezen of zij ook een laadpaal willen laten installeren op hun thuisadres. Deze standaardkosten voor de normale installatie kunnen wij in het leasetarief opnemen. Alles wat van deze standaard afwijkt is voor de eigen kosten van de werknemer. Op deze pagina leest u meer over laadpalen voor uw medewerkers. Een andere optie is dat uw werknemers hun auto opladen op hun werkplek. Voor meer info over laadoplossingen, download dan onze Laadwijzer.
Meer weten over elektrisch wagenparkbeheer?
Door onze jarenlange ervaring weten wij precies wat er speelt in de zakelijke leasemarkt. Wij staan graag voor u klaar om met u te sparren over wat uw wagenpark nodig heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op of lees meer over elektrisch leasen of duurzaam wagenparkbeheer.