CO2-registratie vanaf 2024 verplicht voor werkgevers

Vanaf 2024 moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers alle zakelijke ritten en het woon-werkverkeer van de medewerkers bijhouden. Wat is er afgesproken en hoe gaat het in zijn werk? Wij helpen u graag!
Geschreven door het Redactieteam
29-9-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, DutchLease
29-9-2023 | Leesduur 5 min
Zero emissiezones in 2025

 

CO2-registratie werkgebonden personenmobiliteit

De registratieplicht is al twee keer uitgesteld, maar vanaf 1 juli 2024 gaat het écht gebeuren. Werken in uw bedrijf meer dan 100 werknemers? Dan moet u jaarlijks het aantal afgelegde kilometers van uw medewerkers doorgeven aan de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) via een digitaal platform. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in het type vervoersmiddel en de brandstof. Dit geldt voor bijna alle vervoersmiddelen; leaseauto, (elektrische) fiets, het OV, een brommer, scooter of motor. Alleen vervoer per vliegtuig, bestelauto en vrachtauto is uitgesloten.

Op basis van het totaal aantal kilometers per vervoersmiddel wordt de CO2-uitstoot berekend. Tot 30 juni 2025 voldoet het om het totaal aantal kilometers per vervoersmiddel bij te houden. Dat is ook de datum waarop u uiterlijk uw registratie over 2024 moet doorgeven. Het is nog niet nodig om per individuele werknemer de reisbewegingen in kaart te brengen. Wel moet in de rapportage een onderscheid worden gemaakt in hoe de vervoersmiddelen zijn ingezet. De volgende vier categorieën worden daarin onderscheiden:

Zakelijke lease of eigen wagenpark
Zakelijke mobiliteitsdiensten
Zakelijke declaraties
Woon-werkverkeer

Uw registratie ziet er als volgt uit:

registratie CO2 werkgebonden personenmobiliteit

Tools om de CO2-uitstoot bij te houden

Om u het gemakkelijk te maken, hebben wij de juiste tooling om snel inzicht te krijgen in de vervoersbewegingen van de zakelijke leaseauto’s. En wilt u ook van andere vervoersmiddelen de reisbewegingen registreren? Dan biedt de handige tooling van onze partner Shuttel u daartoe de mogelijkheid. Onze leaseadviseurs kunnen u adviseren welke tooling het beste aansluit bij uw situatie.

Vraag advies aan 

Waarom is CO2-registratie verplicht voor werkgevers?

In het klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot moet worden verminderd voor werkgevers met meer dan 100 werknemers. In eerste instantie was de doelstelling om dit jaarlijks met 1 megaton te verlagen. Deze doelstelling is inmiddels bijgesteld naar minimaal 1,5 megaton per jaar. De CO2-registratieplicht heeft als doel om inzicht te krijgen in of deze doelstelling wordt gehaald. Mocht blijken dat in 2024 en 2025 de uitstoot te hoog is om de doelstelling te halen, dan kan naast de rapportageverplichting ook een CO2-norm worden gesteld aan bedrijven.

De RVO heeft alle informatie over de CO2-registratie voor werkgevers verzameld. Dit kunt u terugvinden in het document Gegevensverzameling Werkgebonden Personenmobiliteit

Uw CO2-uitstoot nu al reduceren

Het uiteindelijke doel van de CO2-registratie is het verduurzamen van zakelijke reisbewegingen en het reduceren van de uitstoot. Welke stappen kunt u nu al in gang zetten?

1.Elektrificeer uw wagenpark
U kunt overwegen alleen elektrische auto’s (en eventueel plug-in hybrides) toe te staan binnen uw autobeleid. Zo bespaart u veel CO2-uitstoot. 

2. Beleid om kilometers te verminderen
Door thuiswerken te stimuleren en meer afspraken online te houden, beperkt u het aantal zakelijke bewegingen. Overweeg een thuiswerkvergoeding.

3. Positief stimuleren van duurzaam vervoer
Stimuleer het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets, de elektrische auto of carpoolen. 

Wij helpen u graag met uw CO2-registratie en het verduurzamen van zakelijke mobiliteit. Daarnaast nemen wij u graag mee in alle mogelijkheden rondom fietslease, mobiliteitskaarten en (auto)deelconcepten. 

Vraag advies aan 

Bedrijfswagens
Geschreven door het Redactieteam
29-9-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | DutchLease @ DutchLease
29-9-2023
Lees meer over:
Delen