Kia EV9 rijtest: een review van onze leaseadviseur

Weten hoe de Kia EV9 rijdt? Wat de afmetingen zijn? En wat de actieradius is in de praktijk? Lees hier de rijtest review van onze leaseadviseur Pasquinel.
Geschreven door Pasquinel Hatumena
5-3-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
5-3-2024 | Leesduur 5 min
Rijtest review KIA ev9

Kia EV9 rijtest

Bij het verkennen van goede elektrische voertuigen is Zuid-Korea tegenwoordig een hotspot. Merken zoals Kia en Hyundai, voorheen vooral bekend als budgetopties, zijn inmiddels trendsetters op het gebied van elektrisch rijden. Kia heeft al de interessante modellen zoals de Niro EV en de EV6 uitgebracht en komt nu ook met een indrukwekkende SUV op de Nederlandse markt. Gedurende een week heb ik samen met mijn collega leaseadviseurs van DutchLease deze auto getest. Lees hieronder onze review van de Kia EV9.

 

Kia EV9: het uiterlijk en de afmetingen

De Kia EV9 valt direct op vanwege zijn imposante formaat. Met een lengte van 5 meter, bijna 2 meter breed en 1,75 meter hoog, is deze SUV een ware verschijning op de weg. Hoewel zijn omvang indrukwekkend is, kan dit voor sommigen ook een uitdaging zijn, zoals in mijn geval. Het lukte mij niet de auto op een normale manier bij mijn drive-in woning te parkeren. De auto oogt zeer hoekig, maar biedt desondanks slimme oplossingen voor luchtweerstand. Daardoor heeft de SUV een relatief lage weerstand, waardoor het verbruik binnen de perken blijft. Het is qua uiterlijk echt een SUV, wat nog steeds een veel gevraagde uitvoering is. Ondanks de hoekige vormgeving zal dit model nog steeds veel mensen aanspreken.

 

KIA EV9 draaistoelKIA EV9 draaistoel

 

Interieur

Het interieur is praktisch en biedt ruimte voor zeven zitplaatsen, met zelfs draaibare stoelen op de tweede zitrij voor extra flexibiliteit. Ideaal om op zaterdag mee naar de voetbalvelden te rijden. En in het voorbeeld voor de zaterdag; de voetbaltrainer kan tijdens de rit alvast de wedstrijdbespreking doen met een aantal spelers.

De Kia EV9 beschikt over een ruime 'frunk' (bagage ruimte onder de motorkap) die perfect is voor het opbergen van de laadkabel. In combinatie met de ruime kofferbak biedt de auto voldoende bergruimte.

KIA EV9 stoelen KIA EV9 draaistoel

 

Kia EV9 actieradius en laden

Met een accupakket van bijna 100 kWh biedt de Kia EV9 een indrukwekkende actieradius van maximaal 563 kilometer. Dankzij het 800 volt systeem kan deze SUV snel opladen, met een theoretisch maximum van 210 kW. Laden bij een snellaadstation is dus een fluitje van een cent. Thuis of bij openbare laadpalen is de maximale laadsnelheid 11 kW wanneer een 3-fase laadpaal wordt gebruikt.

Bovendien is de auto toekomstbestendig, met de mogelijkheid tot bidirectioneel laden op basis van wisselstroom, waardoor de auto in de toekomst kan fungeren als thuisaccu met 100 kWh aan capaciteit. Hiermee kunt u volledig los van het netwerk uw woning enkele dagen voorzien van elektriciteit.

 

Onze rijervaring met de Kia EV9

Tot zover alle technische specificaties en uitrusting. Hoe hebben wij leaseadviseurs van DutchLease de auto ervaren? Onze ervaringen met de Kia EV9 waren gemengd. Hoewel het snelladen indrukwekkend was en het verbruik redelijk, hebben we de omvang van de auto als een praktisch obstakel ervaren met name in de stedelijke omgeving. Het manoeuvreren en parkeren is passen en meten. Misschien een kwestie van wennen, maar met een auto van deze afmetingen niet heel praktisch. Zelf kan ik hem bijvoorbeeld niet kwijt bij mijn woning.

Het snelladen verliep erg positief. We begonnen onze test met een accucapaciteit van 17%. De laadsnelheid begon op 136 kW en steeg naar 200 kW vanaf 28%, waarbij deze snelheid tot 78% grotendeels behouden bleef. Opmerkelijk was dat de laadcurve tussen 30% en 80% vrijwel ongewijzigd bleef.

We reden voornamelijk snelwegkilometers met een verbruik van ongeveer 21 kWh per 100 kilometer, rekening houdend met een maximale snelheid van ongeveer 100 kilometer per uur, inclusief provinciale wegen. Met dit verbruik bedraagt de reële actieradius ruim 400 kilometer, wat meestal voldoende is. Ondanks het zware gewicht rijdt de auto soepel en ligt hij stabiel op de weg.

 

Kia EV9: solide keuze qua ruimte en prestaties

Al met al is de Kia EV9 een solide keuze voor wie op zoek is naar een toekomstbestendige SUV met indrukwekkende laadprestaties. De grootte van de auto blijft voor ons wel echt een punt van kritiek. Maar heeft u een ruime oprit? een groot gezin? En wilt u een auto die in de toekomst kan dienen als thuisbatterij? Dan is de Kia EV9 zeker een auto die bovenaan uw favoriete lijstje moet staan.

 

 

Bekijk Kia EV9  

 

Auto nieuws
Elektrisch rijden
Autoreviews
Geschreven door Pasquinel Hatumena
5-3-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
5-3-2024
Lees meer over:
Delen