Wanneer komt de solid state accu voor de elektrische auto?

De solid state accu is de heilige graal om elektrisch rijden echt bereikbaar te maken voor de massa. Waarom maakt de solid state accu het verschil? En wanneer komt de eerste auto met solid state accu op de markt?
Geschreven door Pasquinel Hatumena
8-8-2023 | Leesduur 3 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
8-8-2023 | Leesduur 3 min
DutchLease - Wanneer komt de solid state accu voor de elektrische auto

Wat is een solid state accu?

Een elektrische auto waarmee je meer dan 1.000 kilometer kan rijden, sneller kan opladen en die minder zwaar is? Dat is in theorie allemaal mogelijk met een solid state accu. Maar hoe is dit mogelijk? Eenvoudig uitgelegd: bij een solid state batterij is de vloeibare geleider in een batterij vervangen voor een geleider van vaste stof. Dit levert in theorie veel voordelen op.

Wat zijn de voordelen van de solid state batterij?

De voordelen van solid state zijn op papier aanzienlijk. Een solid state accu kan veel meer energie opslaan dan de huidige lithium-ion accu. Het voordeel is dan dat er een kleinere accu in de auto geplaatst kan worden, zonder dat het invloed heeft op het rijbereik. Of de accu blijft qua cellen gelijk, maar de actieradius wordt aanzienlijk groter.  
De veiligheid is ook een stuk groter bij een solid state batterij. Regelmatig verschijnen er artikelen over het brandgevaar van de elektrische auto. Het is een feit dat het blussen van een elektrische auto complexer is dan een auto op fossiele brandstof. Een elektrische auto met een solid state accu heeft echter nagenoeg geen kans op brand- en explosiegevaar bij schade of kortsluiting.

Een ander voordeel is het opladen van de elektrische auto. Dit kan straks veel sneller ten opzichte van de huidige accu. Dit gaat naar verwachting ongeveer 6 keer zo snel. Het is dan qua tijd bijna vergelijkbaar met het huidige tanken van een benzineauto.

Wanneer komt de eerste auto met solid state accu?

Er zijn namelijk nog wat uitdagingen te overwinnen, dit zit voornamelijk in het aantal keren  op- en ontladen zonder verlies. De theorie geeft aan dat er duizenden sessies nodig zijn zonder dat de batterij slechter wordt. De praktijk wijst tot nu toe uit dat de solid state batterij bij enkele honderden sessies al slechter wordt. Daarnaast blijven de fabrikanten zoeken naar de juiste chemische samenstelling van de batterij.

De vraag is of het oplossen van bovenstaande uitdagingen gaat lukken. Daarnaast is het heel belangrijk dat de batterijen ook een kostenverlagend effect hebben, want de elektrische auto blijft gewoon een hoge investering. Een solid state accu die nog duurder is dan een lithium-ion accu is op z’n zacht gezegd niet wenselijk.

Het antwoord op de vraag: ''Wanneer komt de eerste auto met solid state accu op de markt?" is naar mijn mening: niet op korte termijn. Maar misschien heb ik het mis en word ik nog positief verrast! Er zijn in ieder geval genoeg ontwikkelingen op de markt van elektrische auto's. Denk ook aan bidirectioneel laden met de accu van elektrische auto's. En daarvan zijn al enkele modellen op de markt. Lees hier meer over bidirectioneel laden

Bekijk elektrisch aanbod 

 
Bedrijfsinformatie
Elektrisch rijden
Geschreven door Pasquinel Hatumena
8-8-2023 | Leesduur 3 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
8-8-2023
Lees meer over:
Delen
Volvo C40
Elektrisch rijden voor berijders en wagenparkbeheerders
Alles wat u moet weten