Zakelijk leasen

De kosten van een leaseauto voor een werkgever

De kosten van een leaseauto voor de werkgever zijn afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt in de autoregeling met de werknemer. Denk daarbij aan: leasekosten aan de leasemaatschappij, brandstofkosten, eigen bijdrage en de kosten voor het eigen risico bij schade. Lees hier meer over de kosten. Wilt u direct persoonlijk advies hoe u de kosten berekend voor zakelijk leasen? Wij helpen u graag persoonlijk verder.

Wat kost een leaseauto?

De kosten van een zakelijke leaseauto ligt tussen een paar honderd tot duizenden euro’s per maand. Wat dat maandbedrag wordt hangt ten eerste af van het type auto dat u gaat leasen. Andere kosten die komen kijken bij het zakelijk leasen van een auto bestaan uit:

 • Leasekosten die zijn opgenomen in het leasecontract

 • Brandstof- of laadkosten

 • Kosten van het eigen risico bij schade 

Leasekosten die zijn opgenomen in het leasecontract

De leasekosten die zijn opgenomen in het leasecontract bestaan uit:

 • Verzekeringskosten

 • Afschrijving

 • Onderhoudskosten

 • Financieringskosten

 • Reparatiekosten

 • Wegenbelasting

Deze kosten komen in de meeste gevallen voor rekening van de werkgever. De werkgever biedt zijn werknemer namelijk een zakelijke leaseauto aan. De kosten die in het leasecontract staan vermeld zijn door de leasemaatschappij en de werkgever in onderling overleg vastgesteld. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het type, de looptijd en de kilometrage van de gekozen leaseauto. 

Op de vraag: ‘Wat kost een auto leasen via een werkgever nu precies?’, kunnen we dus onmogelijk vooraf antwoord geven. Een Mercedes Benz S-Klasse brengt bijvoorbeeld meer kosten met zich mee dan een Volkswagen Golf. De kosten voor een leaseauto voor de werkgever kunnen variëren van een paar honderd euro per maand tot een paar duizend euro per maand.

Vergoeding brandstofkosten

De brandstofkosten van de zakelijke leaseauto worden vaak door de werkgever vergoed. In de meeste gevallen verstrekt de werkgever een tankpas aan de werknemer, die alleen gebruikt kan worden voor de leaseauto en niet voor een privé auto. Zakelijke brandstofkosten zijn voor de werkgever fiscaal aftrekbaar. Lees meer over hoe het met brandstof zit indien dit is opgenomen in uw leasecontract.

Kosten eigen risico leaseauto werkgever

In geval van onverhaalbare schade geldt het eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt opgenomen in de leaseovereenkomst. De kosten van de gereden schade tijdens werkuren, worden meestal betaald door de werkgever.

Waarom DutchLease
 • Hoge klanttevredenheid: 8,5

 • Meer dan 50 jaar lease-ervaring, in alle segmenten

 • Scherpe offertes, volledig op maat

 • Snel: binnen 24 uur een offerte, altijd bereikbaar

 • Persoonlijk: vast contactpersoon voor optimale samenwerking

 • Gedreven: altijd duidelijk en direct

Kosten leaseauto voor werknemers

En wat zijn de kosten van een leaseauto voor werknemers? Wanneer er met de zakelijke leaseauto alleen zakelijke kilometers gereden wordt, heeft de werknemer in principe weinig tot geen kosten aan de leaseauto. Soms wordt in overleg met de werkgever een 'eigen bijdrage' afgesproken.

Wordt de leaseauto ook privé gereden voor meer dan 500 kilometer per jaar? Dan moet er bijtelling betaald worden. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en de hoogte van het inkomen.

Kosten van het eigen risico werknemer

Is de overhaalbare schade opgelopen tijdens het rijden van privé kilometers? Dan worden de kosten vaak door de werknemer zelf betaald. Hoe het betalen van het eigen risico precies in werking treed, verschilt wel per situatie en hoe dit in het contract is vastgelegd tussen werknemer en werkgever. Lees meer over schade en hoe u dit bij ons moet melden.

Bijtellingscalculator

Bereken snel en eenvoudig uw netto bijtelling met onze calculator.

 • Voor elk auto type
 • kentekenafgifte jaren 2018 t/m 2024

 

Meer grip op de kosten van een zakelijke leaseauto

Wij hopen dat u nu meer informatie heeft op de vraag: wat kost een auto leasen voor werkgevers? Mocht u graag persoonlijk advies willen over het berekenen van de kosten voor het zakelijk leasen én hoe u de kosten voor werkgevers en werknemers goed vastlegt in een autoregeling, dan geven wij u graag advies.

BMW i3 Zakelijk leasen bij DutchLease
Vind de lease auto passend bij uw bedrijf
DutchLease biedt u alle merken en modellen