Ford zakelijk leasen
Bijtelling auto van de zaak
Wat is bijtelling en hoe werkt het?

Wat is bijtelling?

Als u een auto van de zaak rijdt en die ook gebruikt voor privékilometers en dit zijn meer dan 500 privé kilometers per jaar, dan krijgt u te maken met bijtelling. Wat dit precies inhoudt en hoe u het moet berekenen leggen we graag uit.

Hoe werkt bijtelling?

Iedereen die een auto van zijn werkgever ‘krijgt’ kan te maken krijgen met bijtelling. Dit is het bedrag dat u betaalt aan de belastingdienst als u een zakelijke leaseauto ook privé gebruikt. Rijdt u ieder jaar meer dan 500 kilometer privé, dan moet u bijtelling betalen. 


Bijtelling is een inkomstenbelasting en betaalt u aan de belastingdienst. Om hoeveel bijtelling het gaat, is voor iedereen anders. De uiteindelijke bijtelling bestaat uit de cataloguswaarde van de auto, de belastingschijf waarin u zit, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage. Bijtelling is daarmee samen te vatten als 'de fiscale kosten van het privégebruik van de auto'.

 

Hoe berekent u de bijtelling?

De bijtelling van een zakelijke leaseauto rekent u uit met de volgende formule: percentage bijtelling X de cataloguswaarde.


De belastingdienst gaat bij het berekenen van de bijtelling uit van de cataloguswaarde en niet de dagwaarde van de auto. Daarnaast is het percentage bijtelling afhankelijk van het jaar waarin de auto voor het eerst op de weg is toegelaten en ligt voor vijf jaar vast. Het wisselen van eigenaar maakt hierbij niet uit. Als een auto in 2020 in gebruik is genomen, dan betaalt u tot en met 2024 het bijtellingstarief van 2020. In onderstaande tabel vindt u de bijbehorende bijtellingspercentages per jaar en per type auto. Het percentage verschilt namelijk ook nog eens per hoeveel CO2 het voertuig uitstoot. Wilt u snel de bijtelling berekenen? Maak dan gebruik van onze bijtellingscalculator. Lees hier verder voor meer informatie over de bijtelling voor elektrische auto’s.

Voor de jaren 20222023 en 2024 hebben we de regelwijzigingen van de bijtellingpercentages voor u verder uitgelegd.

 

Bijtellingspercentages

Bijtelling 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026
Niet volledig elektrisch  22% 22%  22%  22% 22% 22% 22%
Volledig elektrisch  8% 12%  16% 16% 16% 17%  22%
Max van catalogusprijs EV’s* € 45.000,- € 40.000,- € 35.000,- € 30.000,- € 30.000,- € 30.000,-  -


*Boven dit bedrag is het bijtellingstarief van niet volledige EV's van kracht.

 

Waarom betaalt u bijtelling?

Privé rijden met een auto van de zaak is een behoorlijk voordeel. U hoeft namelijk geen groot bedrag uit te geven om een (nieuwe) auto te kopen. Wat als u geen bijtelling zou hoeven betalen? Dan zou uw werkgever een auto voor u kunnen kopen in ruil voor minder loon. Een win-winsituatie voor beide partijen, maar de Belastingdienst is hier niet blij mee. Het privé gebruiken van een auto van de zaak wordt gezien als loon in natura en over loon moet belasting worden betaald. 

Uw werkgever telt - voor het frequent privégebruiken van uw auto - het bijtellingspercentage van de cataloguswaarde van de auto bovenop uw jaarsalaris. Daarom de naam bij-telling. Omdat uw loon op jaarbasis daarmee hoger wordt, heeft dit ook invloed op eventuele toeslagen en belasting.

 

Hoe werkt bijtelling op uw salaris?

De bijtelling wordt opgeteld bij uw inkomen, waardoor u een hoger belastbaar inkomen krijgt. 
De bruto bijtelling is het bedrag dat per maand, of per loonbetalingsperiode extra op uw loonstrook staat. Voor de netto maanlasten wordt de bijtelling vermenigvuldigd met het bijbehorende inkomensbelasting tarief.

 

Wat gebeurt er met de bijtelling na 5 jaar?

Na 60 maanden vervalt het oorspronkelijke bijtellingspercentage. Als u na deze tijd nog steeds de zakenauto gebruikt, wordt het percentage opnieuw vastgesteld op basis van de dan geldende regels. 

 

Wanneer betaalt u geen bijtelling

Als u minder dan 500 kilometer privé rijdt in uw leaseauto, hoeft u geen bijtelling te betalen. Goed om te weten is dat woon-werkverkeer onder zakelijke ritten valt. De Belastingdienst verwacht wel dat u dit kunt aantonen. Wat u dan nodig heeft, is een complete rittenregistratie van de zakelijke en privé ritten. Heeft u hulp nodig met een rittenregistratie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Ook kunt u een 'verklaring geen privégebruik auto' invullen, daardoor betaalt u geen bijtelling en belasting over het privégebruik van de auto. Alleen werknemers kunnen zo’n verklaring aanvragen, werkgevers en ondernemers kunnen dit niet doen.

 
Bijtellingscalculator

Bereken snel en eenvoudig uw netto bijtelling met onze calculator.

  • Voor elk auto type
  • Kentekenafgifte jaren 2018 t/m 2024
  • Brandstof en elektrisch
  • Optie: eigen bijdrage
Cupra Ateca zakelijke lease
Bereken de bijtelling van uw leaseauto
bij DutchLease berekent u makkelijk en snel de bijtelling