Opertational lease volkswagen bedrijfswagen bij Dutchlease

ZZP Lease

Alles wat u moet weten om als zzp'er te leasen

ZZP'er en leasen

Als u als zelfstandig ondernemer veel onderweg bent is een goede bedrijfswagen of auto onmisbaar. U kunt als ZZP'er een zakelijke auto aanschaffen of leasen. Kiest u voor leasen? Dan kan zowel zakelijke lease als private lease een optie zijn. Met zakelijke lease is het maandelijks budgetteren gemakkelijker: u heeft een vast maandtarief voor het gebruik van de auto. Bij DutchLease zijn er verschillende zakelijke leasevormen waar u uit kunt kiezen en geven we u graag advies welke het beste bij uw wensen past.


Kopen of leasen?

Het grootste verschil tussen kopen en leasen is dat bij het ene de auto van u wordt en bij de ander de auto eigendom van de leasemaatschappij blijft. Bij lease zijn de kosten van de verzekering en onderhoud vaak inbegrepen. Als u een auto koopt moet dit nog los geregeld en betaald worden. 

Voordelen van een auto kopen zijn: de auto is uw eigendom, u bepaald zelf naar welke garage u gaat en wanneer u de auto verkoopt. 


Voordelen van leasen op een rijtje: 

 • Een grote investering is niet nodig om te rijden in een nieuwe auto

 • Overzichtelijk een all-in maandbedrag 

 • Geen financiële risico’s van onverwachte kosten door schade, onderhoud of reparatie

 • Het zakelijke leasecontract staat niet geregistreerd in het bkr

Wat kost leasen als zzp’er

Als u zakelijk een auto least als zzp’er dan betaalt u per maand een vast bedrag. Wat dit bedrag precies is kunnen we vooraf niet beantwoorden. Het leasebedrag hangt namelijk af van het model, de looptijd en de kilometrage waarvoor u kiest. Het leasebedrag ligt tussen een paar honderd tot een paar duizend euro. Het enige wat hierbij komt zijn de brandstof- of laadkosten. 

Zijn de kosten van leasen aftrekbaar?

Bij zakelijk lease kunt u standaard de btw van de zakelijke kosten aftrekken. Ook kunt u de autokosten, exclusief btw, in mindering brengen bij de inkomensaangifte. Het volledige leasebedrag is aftrekbaar. Als u kiest voor operational lease dan blijft de auto van de leasemaatschappij. Hierdoor behoort de auto niet tot uw ondernemingsvermogen en mag u de auto niet op de balans zetten. U moet wel bijtelling betalen als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met uw zakelijke leaseauto. De Belastingdienst ziet de auto als onderdeel van de winst en daarom moet u hier ook belasting over betalen. Gebruikt u de auto puur zakelijk? Dan is het belangrijk om een goede rittenregistratie bij te houden. Zo hoeft u geen bijtelling te betalen. 

 

Zakelijk of private lease als zzp’er?

Of u het beste zakelijk of private lease kunt kiezen als ondernemer hangt af van uw situatie. Als u de auto ook veel privé gaat gebruiken krijgt u bij zakelijke lease te maken met bijtelling. Dit kan financieel nadelig uitpakken. Als u voor private lease kiest, hoeft u geen bijtelling te betalen. Het is dan mogelijk om per zakelijk gereden kilometer de kilometervergoeding af te trekken van de winst. Het nadeel van private lease voor u als zzp’er is dat het contract geregistreerd staat bij het BKR. Dit heeft invloed op de leencapaciteit bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek. Ook is de btw niet aftrekbaar. 

 

Welke gegevens zijn er nodig?

Als u een auto wilt leasen moet u minimaal 18 jaar zijn en hebben we altijd kopieën nodig van een geldig Nederlands identiteitsbewijs en rijbewijs. Daarnaast moet u inkomensgarantie kunnen bieden en doen we altijd een kredietwaardigheidscheck. 

Voor zzp'ers vragen wij ook nog het volgende op:

 • Een kopie van het KVK-uittreksel
 • Meest recente bankafschrift
 • De meest recente jaarrekening.

Mocht de jaarrekening nog niet voltooid zijn, dan zien we graag de jaarrekening van het jaar daarvoor tegemoet. Daarbij ontvangen we ook graag een prognose van de resultaten van afgelopen jaar of een toelichting hierop.

Waarom DutchLease
 • Hoge klanttevredenheid: 8,4

 • Meer dan 50 jaar lease-ervaring, in alle segmenten

 • Scherpe offertes, volledig op maat

 • Snel: binnen 24 uur een offerte, altijd bereikbaar

 • Persoonlijk: vast contactpersoon voor optimale samenwerking

 • Gedreven: altijd duidelijk en direct

Toyota lease
Advies nodig bij het leasen van een auto?
Wij helpen u graag met het inzichtelijk brengen wat voor u financieel het voordeligst is