Leasebudget of normleasebedrag: wat is het en hoe berekent u het?

Leasebudget en normleasebedrag

Een normleasebedrag of leasebudget berekenen

Wat is een leasebudget?

Het leasebudget, ook wel normleasebedrag genoemd, is een leasebudget voor werknemers op basis van een vast aantal kilometers per jaar en de looptijd van het leasecontract. Per functieschaal wordt vaak een leasebudget bepaalt die terug te vinden is in de autoregeling.


Leasebudget en leasecategorie: wat is het verschil?

Het leasebudget is het bedrag wat wordt vastgesteld per functieschaal, waarbij dat leasebudget weer valt binnen een leasecategorie. Bijvoorbeeld het budget tot € 700 per maand, valt in leasecategorie 2 (of leasecategorie b). Het budget € 1100 in leasecategorie 4 (of leasecategorie d) en het leasebedrag € 600 in leasecategorie 1 (of leasecategorie a). De leasebudgetten en leasecategorieën zijn per bedrijf en dus per autoregeling  verschillend opgebouwd. Hieronder vindt u een voorbeeld van een staffel opbouw voor het leasebudget en de leasecategorie:

Functienaam & schaal 

Leasecategorie 

Leasebudget 

Functienaam - schaal 4 / D

Functienaam - schaal 5 / E

1 (a)  € 600

Functienaam - schaal 6 / F

Functienaam - schaal 7 / G

 2 (b)  € 700

Functienaam - schaal 8 / H

Functienaam - schaal 9 / I

3 (c)   € 850

Functienaam - schaal 10 / J

 4 (d)   € 1.100

Waarom DutchLease?

  • Meer dan 50 jaar lease-ervaring
  • Altijd een snelle reactie
  • Een vast contactpersoon
  • Hoge klanttevredenheid: 8,4

Populaire leaseauto's tot leasebudget € 800,-

Volkswagen Golf
Vanaf €510 p/mnd*
De bestseller van Volkswagen zit vol innovaties en nieuwste technieken die het dagelijks leven een stuk makkelijker maken.
Kia Sportage
Vanaf €599 p/mnd*
De Kia Sportage is uitgerust met een opvallend design, krachtige prestaties en geavanceerde technologieën.
De Tesla Model Y
Van €619, voor €549 p/mnd*
De middelgrote SUV van Tesla, met plaats voor zeven personen. WLTP bereik van 507km.

Leasebudget berekenen

Door te werken met leasebudgetten, is het voor wagenparkbeheerders eenvoudiger de kosten voor leaseauto's beheersbaar te houden en worden collega's gelijkwaardig behandeld. Door uit te gaan van een vaste kilometrage en looptijd heeft een medewerker die meer kilometers per jaar maakt niet de pech dat hij of zij in een minder luxe auto kan rijden.

Bij het beheren van een wagenpark is budgetteren een groot onderdeel. Maar hoe blijft u binnen het afgesproken mobiliteitsbudget van uw bedrijf? Door te werken met leasebudgetten (exclusief brandstof) zorgt u voor kaders, zodat u binnen het totale budget van de onderneming blijft. Wij adviseren altijd leasebudgetten exclusief brandstof op te nemen in de autoregeling, omdat brandstofprijzen regelmatig wijzigen. Door de budgetten exclusief brandstof te handhaven, is het eenmaal of tweemaal indexeren van de leasebudgetten per jaar voldoende.

Om het normleasebedrag te berekenen houdt u rekening met de volgende factoren:

  • Standaard kilometrage per jaar
  • Standaard looptijd van het leasecontract
  • Fiscale waarde van de auto
  • Functienaam en functieschaal

Heeft u advies nodig over de staffel van de normleasebedragen voor uw onderneming? Onze leaseadviseurs kunnen u altijd informeren over een passende staffel binnen uw organisatie.

Wagenpark advies aanvragen
Vrijblijvend advies aanvragen
Snel en deskundig advies van onze mobiliteitsexperts. Vraag een gesprek aan.

Populaire leaseauto's tot leasebudget € 1.000,-

Volkswagen ID.7
Vanaf €834 p/mnd*
De ID.7 is een Volkswagen eersteklas. De ID.7 beschikt over uitzonderlijke autonomie, snel opladen, ruim interieur en intuïtieve bediening.
Audi Q4 e-tron
Vanaf €815 p/mnd*
De nieuwe Audi Q4 e-tron is het sportieve en krachtige elektrische model van Audi. Zakelijk lease hem bij DutchLease.
Volvo XC60
Vanaf €849 p/mnd*
Ontdek de XC60 Plug-in Hybrid. Een dynamische SUV met ingebouwde Google-diensten, 81 km puur elektrisch bereik en enorm veel ruimte.

Brandstof besparen of elektrisch rijden

Daarnaast is het mogelijk binnen de autoregeling elementen op te nemen om zuinig rijden of elektrisch rijden te stimuleren. Bijvoorbeeld door het verhogen van het normleasebedrag bij de keuze voor een elektrische auto. Of door in uw autoregeling een maximum te stellen aan de CO2-uitstoot van de auto. Op deze manier heeft de wagenparkbeheerder meer grip op de totale brandstof- of laadkosten van het wagenpark.

Autoregeling en leasebudget indexeren

Het vaststellen van de leasebudgetten per functieschaal is niet altijd eenvoudig. En wanneer u deze bepaalt, adviseren wij minimaal 1 of 2 keer per jaar de budgetten te indexeren. Door prijsstijgingen en inflatie is het niet altijd mogelijk een normbedrag meerdere jaren op hetzelfde niveau te houden. Dit zal ook invloed hebben op uw totale mobiliteitsbudget van het wagenpark, houdt hierbij dus ook rekening met de jaarlijkse indexaties die u gaat verwachten. Aan de hand van het CBS lease-index, waar ieder kwartaal wordt aangegeven wat het indexcijfer is, kunt u een schatting maken hoe de leasebudgetten geïndexeerd moeten worden. Heeft u hulp nodig om uw huidige autoregeling en normbedragen te updaten? Onze leaseadviseurs geven u graag vrijblijvend advies.