Zakelijk leasen

De kosten van een leaseauto voor een werkgever

De kosten van een leaseauto voor de werkgever zijn afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt in de autoregeling met de werknemer. Denk daarbij aan: leasekosten aan de leasemaatschappij, brandstofkosten, eigen bijdrage en de kosten voor het eigen risico bij schade. Lees hier meer over de kosten voor werkgever én werknemer. Wilt u direct persoonlijk advies hoe u de kosten berekend voor zakelijk leasen? Wij helpen u graag persoonlijk verder.

Wat kost een leaseauto?

De kosten van een zakelijke leaseauto ligt tussen een paar honderd tot duizenden euro’s per maand. Wat dat maandbedrag wordt hangt ten eerste af van het type leaseauto. Andere kosten die komen kijken bij het zakelijk leasen van een auto van de zaak bestaan uit:

 • Leasekosten die zijn opgenomen in het leasecontract

 • Brandstof- of laadkosten

 • Kosten van het eigen risico bij schade 

Leasekosten die zijn opgenomen in het leasecontract

De leasekosten die zijn opgenomen in het leasecontract bestaan uit:

 • Verzekeringskosten

 • Afschrijving

 • Onderhoudskosten

 • Financieringskosten

 • Reparatiekosten

 • Wegenbelasting

Deze kosten komen in de meeste gevallen voor rekening van de werkgever. De werkgever biedt zijn werknemer namelijk een zakelijke leaseauto aan. De kosten die in het leasecontract staan vermeld zijn door de leasemaatschappij en de werkgever in onderling overleg vastgesteld. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het type, de looptijd en de kilometrage van de gekozen leaseauto. Bekijk hier een voorbeeld van hoe het leasecontract bij DutchLease wordt opgesteld.

Op de vraag: ‘Wat kost een auto leasen via een werkgever nu precies?’, kunnen we dus onmogelijk vooraf antwoord geven. Een Mercedes Benz S-Klasse brengt bijvoorbeeld meer kosten met zich mee dan een Volkswagen Golf. De kosten voor een leaseauto voor de werkgever kunnen variëren van een paar honderd euro per maand tot een paar duizend euro per maand.

Vergoeding brandstofkosten

De brandstofkosten van de zakelijke leaseauto worden vaak door de werkgever vergoed. In de meeste gevallen verstrekt de werkgever een tankpas aan de werknemer, die alleen gebruikt kan worden voor de leaseauto en niet voor een privé auto. Zakelijke brandstofkosten zijn voor de werkgever fiscaal aftrekbaar. Lees meer over hoe het met brandstof zit indien dit is opgenomen in uw leasecontract.

Kosten eigen risico leaseauto werkgever

In geval van onverhaalbare schade geldt het eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt opgenomen in de leaseovereenkomst. De kosten van de gereden schade tijdens werkuren, worden meestal betaald door de werkgever. Bij DutchLease ligt het eigen risico vaak lager in vergelijking met andere leasemaatschappijen. Lees hier meer over de hoogte van het eigen risico en wanneer het eigen risico geldt.

Waarom DutchLease
 • Hoge klanttevredenheid: 8,4

 • Meer dan 50 jaar lease-ervaring, in alle segmenten

 • Scherpe offertes, volledig op maat

 • Snel: binnen 24 uur een offerte, altijd bereikbaar

 • Persoonlijk: vast contactpersoon voor optimale samenwerking

 • Gedreven: altijd duidelijk en direct

Kosten leaseauto voor werknemers

En wat zijn de kosten van een leaseauto voor werknemers? Wanneer er met de zakelijke leaseauto alleen zakelijke kilometers gereden wordt, heeft de werknemer in principe weinig tot geen kosten aan de leaseauto.

Auto van de zaak en kosten eigen bijdrage

Soms wordt in overleg met de werkgever een 'eigen bijdrage' afgesproken. Een eigen bijdrage bij zakelijk leasen is een vergoeding die uw werkgever kan vragen als u een duurdere auto wilt dan binnen het leasebudget past of als u de auto ook privé wilt gebruiken. Een eigen bijdrage is niet verplicht en niet alle werkgevers hanteren een eigen bijdrage. De werkgever beslist of er een extra bedrag wordt gerekend voor de auto van de zaak middels een 'eigen bijdrage'. 

Wordt de eigen bijdrage in rekening gebracht, omdat u de leaseauto ook privé rijdt? In dat geval is dit gunstig voor de bijtelling die u moet betalen. De eigen bijdrage is dan namelijk fiscaal aftrekbaar, waardoor u een lagere netto bijtelling gaat betalen.

Leaseauto en kosten bijtelling

Wanneer de auto ook privé voor meer dan 500 kilometer per jaar gereden wordt, dan krijgt u te maken met de kosten voor bijtelling. De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto x het bijtellingspercentage van de auto. Dit bedrag wordt bruto maandelijks toegevoegd op uw loonstrook, wat resulteert in een verhoogd belastbaar inkomen. Voor de netto maandelijkse kosten van de bijtelling is uiteindelijk het inkomstenbelastingtarief waarin u valt bepalend. U leest hier meer over bijtelling.

Kosten van het eigen risico werknemer

Bij het hebben van een auto van de zaak kan het voorkomen dat u (onverhaalbare) schade rijdt. Rijdt u deze schade tijdens werktijd? Dan worden de eigen risico kosten vaak betaald door de werkgever. Rijdt u schade tijdens privé kilometers? Dan worden de kosten vaak door de werknemer zelf betaald. Hoe het betalen van het eigen risico precies in werking treed, verschilt wel per situatie en hoe dit in het contract is vastgelegd tussen werknemer en werkgever. Lees hier meer over het eigen risico en de hoogte ervan bij DutchLease.

Bijtellingscalculator

Bereken snel en eenvoudig uw netto bijtelling met onze calculator.

 • Voor elk auto type
 • Kentekenafgifte jaren 2018 t/m 2024
 • Brandstof en elektrisch
 • Optie: eigen bijdrage

Veel gekozen leaseauto's

Tesla Model 3
Van €625, voor €562 p/mnd*
Volkswagen ID.4
Vanaf €649 p/mnd*
Volvo XC40 Recharge P8
Vanaf €675 p/mnd*

Meer grip op de kosten van een zakelijke leaseauto

Wij hopen dat u nu meer informatie heeft op de vraag: wat kost een auto leasen voor werkgevers en werknemers? Mocht u graag persoonlijk advies willen over het berekenen van de kosten voor het zakelijk leasen én hoe u de kosten voor werkgevers en werknemers goed vastlegt in een autoregeling, dan geven wij u graag advies.

BMW i3 Zakelijk leasen bij DutchLease
Vind de lease auto passend bij uw bedrijf
DutchLease biedt u alle merken en modellen