In 10 stappen een elektrische auto aanvragen
Het aanvragen van een elektrische auto gaat bijna als vanzelf. Toch is goed om te weten hoe het precies in z’n werk gaat. En als je normaal gesproken een auto leaset die op fossiele brandstof rijdt, zijn er verschillen waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zetten we de aanvraagprocedure overzichtelijk op een rijtje, zodat je precies weet waar je aan toe bent als je kiest voor een elektrische leaseauto.1. Online oriëntatie
2. Bezoek aan de dealer
3. Offerte aanvraag
4. Intakegesprek Dutchlease
5. Leaseadvies
6. Contract
7. Bestellen
8. Aanvraag laadpaal
9. Aanvraag laadpas
10. Aflevering.
1. Online oriëntatie
Als je nog niet precies weet wat er mogelijk is op het gebied van elektrisch rijden en nog geen idee hebt welk merk en model je wilt gaan rijden, kan je op de website van Dutchlease het complete aanbod vanuit je luie stoel bekijken. Regelmatig zijn er speciale aanbiedingen of acties, waar je dealer je meer over kan vertellen.2. Bezoek aan de dealer
Hoewel je online heel veel informatie kunt vergaren, is een bezoek aan de dealer altijd aan te raden. Deze specialist weet precies wat er allemaal mogelijk is en kan je ook meer vertellen over de verschillende uitvoeringen en opties. Ook is de dealer het adres om een proefrit in te plannen. Zeker als je nooit eerder elektrisch hebt gereden, is dat een bijzondere ervaring. De dealer kan een maatwerkvoorstel voor je maken, zodat je optimaal profiteert van mogelijke extra’s en een auto krijgt die precies aansluit bij je wensen en voorkeuren.
3. Offerte aanvraag
Zodra je alles op een rijtje hebt kun je bij de dealer een inkoop-offerte aanvragen. De dealer beschikt over de meest actuele prijzen en is op de hoogte van alle acties. Ook als je volledig online een auto zelf hebt geconfigureerd, raden we je aan om ook bij de dealer nog een offerte aan te vragen. Wie weet levert je dat nieuwe inzichten of extra voordeel op. Het kan zijn dat je via je bedrijf toegang hebt tot ons Fleetplatform. Dan kan je met behulp van een inlogcode online je auto configureren en meteen de actuele leaseprijs zien.
4. Intakegesprek
Zodra we bij Dutchlease de offerte-aanvraag hebben ontvangen, nemen we contact me je op. We lopen samen kritisch door de aanvraag om te kijken of alles compleet is en of de gekozen elektrische auto aansluit bij je wensen en het gebruik. Is de capaciteit van de batterijen bijvoorbeeld voldoende voor het dagelijks gebruik en sluit de oplaadsnelheid aan bij de intensiteit waarmee de auto wordt ingezet? Ook gaan we het hebben over het opladen. Als je thuis wilt gaan opladen, nemen we de aanvraag voor de laadpaal meteen mee, zodat we die in de offerte kunnen opnemen.
5. Leaseadvies
Met de informatie uit het intakegesprek stellen we een leaseadvies op. Dit advies is volledig vrijblijvend en verzenden we naar jou en naar de wagenparkbeheerder. In dit leaseadvies staan o.a. de auto met alle opties en extra’s inclusief de laadcapaciteit, actieradius, bijtelling en oplaadmogelijkheden.
6. Contract
Nadat we via mail of telefonisch akkoord hebben op het leaseadvies, gaan we het contract opmaken. Als er verder geen bijzonderheden zijn, sturen we het contract naar de wagenparkbeheerder die dit met jou doorneemt en verwerkt.
7. Bestellen
Zodra we het contract getekend retour hebben, gaan we de auto bestellen bij de dealer. Je kan als berijder een voorkeur opgeven voor een dealer die dicht bij je huis of je werk is gevestigd. Als er, bijvoorbeeld vanwege inkoopvoordeel, een voorkeur is voor een andere dealer, nemen we hierover contact met je op.
8. Laadpaal bestellen
Als je ook een laadpaal aan huis krijgt, bestellen we deze zodra we het getekend contract voor de auto bij ons binnen is. Dat betekent dat de procedure in werking treedt, waarbij de leverancier van de laadpaal een schouw uitvoert over de situatie rondom de aansluiting. Daarna volgt een definitieve offerte. Meer hierover kan je lezen onder ‘elektrische auto laden’. De installatie van de laadpaal loopt parallel aan de aflevering van de auto.9. Aanvraag laadpas
Om thuis en onderweg je elektrische auto op te kunnen laden, heb je een laadpas nodig. Die zorgt ervoor dat alle laadkosten op het juiste kenteken worden geboekt. We kunnen deze pas dus ook niet eerder aanvragen dan wanneer we weten wat het kenteken wordt van je auto. Zodra de dealer dit heeft ontvangen, zet deze dat door naar ons en dienen wij de aanvraag voor de laadpas in.
10. Aflevering auto
En dan is het zover. Je kan bijna niet wachten tot het moment er is dat je auto wordt afgeleverd. De dealer maakt die afspraak met je zodra de auto bij hem/haar is afgeleverd om rijklaar te maken. Intussen krijg je ook de laadpas opgestuurd met een compleet welkomstpakket. Hierin krijg je allerlei informatie over elektrisch rijden en laden. Ook ontvang je een pincode die bij je laadpas hoort. Hiermee kan je tanken als je gebruik moet maken van vervangen vervoer. Na heel veel rijplezier en nauwelijks onderhoud verloopt het inleveren van een elektrische auto vergelijkbaar als een benzine- of dieselversie. Een maand voordat het leasecontract afloopt, maak je een afspraak met Macadam om je auto in te leveren. De laadpaal heb je intussen afbetaald en mag je dus houden. Dat scheelt weer in de maandlasten bij je volgende elektrische leaseauto.