Leasebudget en brandstofprijzen in 2023

Regelmatig zitten wij met onze klanten om tafel om de kosten door te rekenen voor de auto's die zij hebben rijden. Een onlosmakelijk onderdeel hiervan: de kosten voor brandstof. Is het nog haalbaar om een leasebudget te berekenen inclusief brandstof? Of kunt u als werkgever in deze tijd beter de brandstof niet meenemen in het normleasebedrag?
Geschreven door Pasquinel Hatumena
6-4-2023 | Leesduur 6 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
6-4-2023 | Leesduur 6 min
DutchLease - Leasebudget en brandstofprijzen

Stijgende brandstofprijzen: een terugblik

Het afgelopen jaar was de inschatting van de brandstofprijs best lastig. In 2022 stegen de brandstofprijzen zeer hard. Diesel en benzine hadden recordprijzen en er was zelfs een periode dat diesel een hogere prijs had dan benzine. Ook de energiemarkt heeft veel last van de oorlog in Oekraïne. Hiermee kwamen behoorlijk wat klanten knel te zitten met hun actuele autoregeling en de opgestelde normleasebedrag berekeningen.


Brandstofprijzen in 2023 blijven onzeker

Voor het jaar 2023 is de verwachting dat de brandstofprijzen grillig blijven. Vorig jaar heeft de overheid de accijnzen verlaagd. Deze regeling geldt tot 30 juni 2023. Er is op dit moment nog geen reden om aan te nemen dat deze verlaging blijft. Dus de prijs aan de pomp zal voor benzine en diesel weer gaan stijgen.

Ook de onrust in de wereldeconomie zal in 2023 invloed hebben op de olieprijs. China is weer open, waardoor de vraag naar grondstoffen toeneemt. Echter, in de financiële sector zijn er problemen. De onrust in de financiële markten zal een rem drukken op de brandstofprijzen dit jaar.

 

Normleasebedrag berekenen

Het inschatten wat de brandstofprijzen gaan doen blijft dus lastig. Het meenemen van de brandstof in de normleasebedrag berekening is voor werkgevers een hele uitdaging. Ons advies: neem de brandstofprijzen niet mee in de berekening.

Extra reden om de brandstof niet meer op te nemen in het leasebudget: collega’s met een soortgelijke functie ontvangen een normleasebedrag die vergelijkbaar is. U als wagenparkbeheerder voorkomt daarmee dat één collega wél de gewenste auto uit kan kiezen en de andere collega op een later moment niet meer.

 

Autoregelingen inclusief brandstof

Heeft u lopende leasecontracten inclusief brandstof waarop u meer grip wilt hebben op de kosten, ondanks de grillige brandstofprijzen? Stimuleer dan het ‘tanken’ op de meest voordelige manier. Denk hierbij aan het niet toestaan van het tanken van benzine en diesel langs de snelweg. Ook voor de elektrische auto kan er worden nagedacht over het laten plaatsen van laadpalen op kantoor of thuis. Het laden op deze plekken is voordeliger.

Wilt u voor nieuwe medewerkers toch graag een leasebudget inclusief brandstof aanbieden? Vraag onze leaseadviseurs mee te denken over de normleasebedrag berekening. Wij staan voor u klaar.

 

 
Vraag vrijblijvend advies aan
Geschreven door Pasquinel Hatumena
6-4-2023 | Leesduur 6 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
6-4-2023
Lees meer over:
Delen