Veelgestelde vragen over elektrisch rijden en leasen
Staat uw vraag er niet bij? Neem contact op met onze leaseadviseurs of accountmanagers. Wij helpen u graag.Elektrische (BEV) voertuigen zijn voor de actieradius afhankelijk van het accupakket. De actuele actieradius kunt u hier terugvinden. Echter is de actieradius van een elektrische auto afhankelijk van de capaciteit van het batterijpakket en de gekozen route. Door de stad moet een auto meer optrekken en hierdoor zal de batterij sneller leeg raken en zal de actieradius korter worden.
Een elektrische auto heeft ook rijgedrag vanwege de koppel*. Hij kan namelijk door de elektromotor direct maximaal koppel leveren. Een elektrische auto is stiller. Daarnaast heeft een elektrische auto geen versnellingsbak en daardoor is het vergelijkbaar met het rijden in een automaat. Door alle technische ontwikkelingen hebben elektrische auto’s tegenwoordig ook een aanzienlijk vermogen. Tevens kun je meer gebruik maken van recuperatief remmen (remmen op de motor).
* De koppel van een motor geeft de kracht aan die een auto ontwikkelt bij een bepaald toerental.
Een elektrische auto stoot geen C02 uit wat ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit verbetert ten opzichte van het gebruik van diesel of benzine auto's. Uit onderzoek is gebleken dat de C0₂ uitstoot bij opladen via ‘gemiddelde stroom’ lager is dan bij gewone benzine of diesel auto's. Bij een laadpakket via Eneco wordt bij het laden van de auto de benodigde stroom afgenomen van 100% groene windstroom (Eneco HollandseWind) en zal de C0₂ nog lager zijn.
Voor een duidelijk overzicht van openbare laadpalen kunt u kijken op www.oplaadpalen.nl. In dit overzicht kunt u precies zien waar de dichtstbijzijnde laadpaal gesitueerd is en of deze beschikbaar is. Niet openbare laadpalen zijn niet zichtbaar op websites of apps.
Bij een snellaadpaal kunt u uw elektrische auto (EV-modellen) sneller dan normaal opladen. Binnen een half uur zal de auto tot 80% opgeladen zijn. Snellaadpalen zijn schaars in Nederland. Ze zijn te vinden langs snelwegen, op goed bereikbare parkeerterreinen en carpoolplaatsen. Ook voor deze laadpalen is een laadpas nodig en de laadkosten zijn hoger dan bij normale laadpalen. Niet alle elektrische auto's kunnen gebruik maken van snelladen. Raadpleeg de fabrikant om na te gaan of het model sneller oplaadt bij een snellaadstation.
Een thuislaadpakket staat op uw (afgesloten) eigen terrein of uw bedrijfsterrein en is voor uw eigen gebruik. Dit kan met of zonder laadpas. In het geval van een leasecontract zal de paal altijd gebruikt moeten worden met een laadpas om de kosten voor laden vergoed te krijgen (in geval van een thuislaadpakket). Een publiekspaal staat op gemeentegrond of op een openbare parkeerplaats bij het bedrijf en deze kan door iedereen gebruikt worden. De publiekspaal is ook zichtbaar in diverse apps en op websites.
De batterij van een elektrische auto kan thuis, op het werk of in de publieke ruimte (www.oplaadpalen.nl) opgeladen worden. Door gebruik te maken van de bijgeleverde laadpas kan je bij elke paal laden, ongeacht de leverancier van de laadpaal.
Bij de BerijdersDesk via (033) 454 95 50.
Drie leveranciers worden door DutchLease aangeboden; Eneco, The New Motion en DutchLease Services.
Bij een keuze voor één van de leveranciers waarmee DutchLease samenwerkt en wanneer het laadpakket is opgenomen in het leasecontract, zorgt DutchLease voor het doorgeven van uw gegevens aan de leverancier. Deze neemt contact met u op. Vervolgens wordt een offerte opgesteld en aan uw werkgever gezonden. Na ondertekening van de offerte wordt het laadpakket geïnstalleerd.
De dealer kan elke aanbieder van laadpakketten onder de aandacht brengen. Echter heeft DutchLease enkel een samenwerking met The New Motion, Eneco en ons eigen label DutchLease Services. Andere partijen kunnen niet worden meegenomen in een leasecontract. Als een andere partij wordt gekozen zal u of uw werkgever de kosten zelf betalen en verloopt het contract van het laadpakket buiten DutchLease om.
U of uw werkgever tekent voor het laadpakket en de installatie ervan. Het laadpakket is dan ook in uw bezit of dat van uw werkgever. Door het laadpakket op te nemen in het leasecontract regelt DutchLease de betaling van het laadpakket. Aan het einde van het leasecontract zal u zelf of uw werkgever, indien gewenst, de paal moeten verwijderen.
Als berijder hoeft u niet zelf een laadpakket te regelen wanneer uw werkgever een leasecontract bij DutchLease afsluit en het laadpakket meeneemt in het leasecontract. Indien uw werkgever het laadpakket niet meeneemt in het leasecontract moet/kan u of uw werkgever het laadpakket zelf regelen.
Indien het laadpakket is meegenomen in het leasecontract geldt dat de verhuiskosten van een laadpakket doorbelast worden aan uw werkgever. Hierbij moet gedacht worden aan: - Demontage of aanschaf plus installatie van het laadpakket; - Voortijdige beëindigingskosten van de auto doordat deze niet meer past in het toekenningscriterium of doordat er geen laadpakket te realiseren is op het nieuwe adres en daardoor de auto niet meer past in het toekenningscriterium.
Bij uw laadpakket leverancier. Eneco is bereikbaar op telefoonnummer 088 170 7700. The New Motion is bereikbaar op telefoonnummer 088 010 9501. DutchLease Services is bereikbaar op 088 545 4205 of via laden@dutchlease.nl
Wanneer schade ontstaat aan uw laadpaal dan kunt u contact opnemen met de leverancier van de laadpaal om de schade te laten herstellen. De kosten voor het schadeherstel kunt u in de meeste gevallen weer verhalen op uw opstalverzekering.
Stappenplan: Parkeer uw auto bij een laadpaal. Koppel de laadkabel uit uw auto aan de laadpaal. Bij de meeste laadpalen zal een groen licht verschijnen. Bij een rood licht is er een storing en zal laden niet mogelijk zijn. Houd de laadpas voor de aangegeven plaats op de laadpaal. Koppel de laadkabel aan de auto en wacht tot de lampjes blauw kleuren. Controleer, voor u wegloopt, in de auto of de auto aan het laden is. Ontgrendel bij terugkomst de laadpaal met de laadpas en koppel de laadkabel los.
De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg de accu’s zijn, hoe snel de auto kan laden en het soort oplaadpunt. De exacte laadtijd per elektrisch model kunt u hier vinden.
Stranden met elke auto is vervelend, maar stranden met een elektrische auto nog iets meer. Hoe komt u namelijk weer bij een laadpaal? Er zijn meerdere opties als u strandt met uw elektrische auto: - U wordt weggesleept naar de dichtstbijzijnde laadpaal - Een mobiele snellader van de hulpdienst kan uw auto genoeg opladen zodat u verder kunt rijden naar het dichtstbijzijnde laadstation Het kan voorkomen dat zowel uw batterij leeg is en u uw laadpas bent vergeten. In dat geval sleept de hulpdienst u naar een laadpaal in de buurt, activeren ze dit laadstation met de laadpas van de hulpdienst. Vervolgens kan de hulpdienst weer op pad. Zodra uw auto genoeg is opgeladen kunt u de hulpdienst bellen en vragen de laadsessie extern te verbreken.
DutchLease en haar assuradeur stellen maar één eis: de bestuurder of bestuurster van de leaseauto dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. Echter, de afspraken die er tussen werkgever en werknemer gelden, kunnen bepaalde beperkingen opleggen inzake het al dan niet mogen uitlenen van de lease-auto!
Tip: noteer de datum en kilometerstand op het moment dat u de auto uitleent en terug krijgt. Dit voorkomt bij eventuele schades of verkeersovertredingen een hoop ellende!
In geval van inbraakschade en/of diefstal doet u eerst aangifte bij de plaatselijke politie. Vervolgens neemt u contact op met onze BerijdersDesk: (033) 454 95 50.
Deze kunt u aanvragen via de site van DutchLease. Direct een schadevrij verklaring aanvragen.
Er kunnen de volgende opties m.b.t. vervangend vervoer opgenomen zijn in uw leasecontract:
- Vervangend vervoer per direct.
- Vervangend vervoer na 24 uur (Indien uw leaseauto niet binnen 24-uur beschikbaar kan zijn, heeft u recht op direct vervangend vervoer).
- Geen recht op vervangend vervoer.
Vraag aan uw wagenparkbeheerder wanneer u recht heeft op vervangend vervoer.
Bij schade vult u het Europese Schadeformulier ter plekke zo compleet mogelijk in, samen met de tegenpartij. Bij schade met persoonlijk letsel of bij twijfel verzoeken wij u altijd een politierapport op te laten maken.
Download het Europees Schadeformulier.
Heeft de ruit van uw leaseauto een scheur of andere beschadiging opgelopen, bijvoorbeeld door steenslag? Belt u dan met onze BerijdersDesk via telefoonnummer (033) 454 95 50. Zij zullen u vertellen bij welke door ons geselecteerde partner u de ruit kunt laten repareren. Ruitschades die bij een niet door ons geselecteerde partner worden aangeboden, bijvoorbeeld Carglass, komen niet in aanmerking voor reparatie en vergoeding. Om teleurstellingen te voorkomen raden wij u dan ook aan geen afspraken te maken anders dan via onze BerijdersDesk.
Bij schade in het buitenland moet u de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij opvragen en aangifte doen bij de politie. Ook ontvangen wij graag een bewijs van deze aangifte voor de verzekeringsmaatschappij:
DutchLease BerijdersDesk
Postbus 1787
3800 BT Amersfoort
Probeert u zoveel mogelijk de situatie vast te leggen op foto’s. Daarna meldt u de schade telefonisch bij onze BerijdersDesk op (033) 454 95 50.
Let op! Alle gegevens van de tegenpartij, inclusief een handtekening, moeten door de tegenpartij zijn ingevuld!
Uw auto kan via ons of rechtstreeks via de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever zijn verzekerd. De manier van de af te handelen schade hangt hier van af:
Schade aan een door DutchLease verzekerde auto
Bij schade kunt u bellen met onze BerijdersDesk: (033) 454 95 50. Dit nummer is ook buiten kantooruren bereikbaar bij noodgevallen.
Schade aan een door uw werkgever verzekerde auto
Bij schade kunt u bellen met de hulpdienst van uw verzekeringsmaatschappij. Welke maatschappij dat is, staat vermeld op de groene kaart. Een kopie van het schade-aangifteformulier stuurt u op naar:
DutchLease BerijdersDesk
Postbus 1787
3800 BT Amersfoort
U meldt de schade door het aan beide zijden volledig ingevulde schade aangifte-formulier binnen twee werkdagen naar ons op te sturen. U kunt dit formulier via de post of e-mail naar ons toesturen. DutchLease BerijdersDesk, Postbus 1787, 3800 BT Amersfoort of regres@dutchlease.nl. Daarnaast kunt u ook ons online schadeformulier voor tweezijdige schades invullen.
Als de auto niet meer kan rijden, dan neemt u telefonisch contact op met onze BerijdersDesk op (033) 454 95 50. Zij helpen u graag weer op weg.
Na binnenkomst van uw schade aangifte-formulier ontvangt u van ons een bevestiging, waarin een schadeherstelbedrijf wordt toegewezen. U kunt met deze schadehersteller een afspraak maken om de schade te laten repareren. Indien u aan de hersteller meldt dat u in een DutchLease auto rijdt, sturen zij de factuur naar ons.
Heeft u een eenzijdige schade (er is geen tegenpartij bij betrokken) en is uw lease-auto via DutchLease/VVS verzekerd (dit kunt u zien op uw groene kaart), dan kunt met ons online schadeformulier voor eenzijdige schades uw schade snel en eenvoudig bij ons melden.
Bij DutchLease heeft u de keuze uit drie leveranciers:
- DutchLease Services
- Eneco
- The New Motion
DutchLease is voor de EV-modellen van Volkswagen en Audi een samenwerking aangegaan met Eneco. Via Multi Tank Card wordt een Eneco-laadpas verstrekt. Voor alle andere automerken bieden we naast Eneco ook laadpassen van The New Motion aan. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om tanken en elektrisch laden te combineren in één pas. De MTC brandstofpas wordt gekoppeld dan aan de laadpas van Eneco of The New Motion. Zo kunt u gemakkelijk laden en tanken met één pas. Uiteraard kunt u ook kiezen voor onze eigen service: DutchLease Services.
Een eigen laadpas kan niet via DutchLease worden gebruikt. Indien u of uw werkgever een eigen laadpas heeft, is het wel mogelijk deze te gebruiken bij het opladen van de auto. Let op, indien een eigen laadpas wordt gebruikt op een laadpaal van Eneco of The New Motion, wordt het gebruik ervan gezien als openbaar laden. De kosten voor laden zijn dan hoger dan wanneer gebruikt wordt gemaakt van een laadpas van Eneco of The New Motion in combinatie met een thuislaadpakket van deze leverancier.
Er zijn meerdere betaalmanieren voor het opladen mogelijk. U kunt gebruik maken van een laadpas waarbij de kosten verrekend worden met uw werkgever of u kunt gebruik maken van verschillende apps die gekoppeld is aan een betaalrekening.
Uw auto opladen bij een laadpaal, publiek of thuis, is niet gratis. De kosten van de stroom die wordt afgenomen is afhankelijk van het gehanteerde tarief van de laadpaalleverancier en de hoeveelheid stroom die uw auto nodig heeft. Afhankelijk van de plaats waar wordt opgeladen, worden de kosten via de laadpas in rekening gebracht. Het goedkoopst kan worden geladen met een laadpas van dezelfde leverancier als de laadpaal. Bij openbaar laden gelden hogere tarieven. Voor snelladen worden de kosten het hoogst.