Hoe werkt een auto leasen?

Een auto leasen hoe werkt dat? Misschien heeft u al wel iets over leasen gehoord, maar vraagt u zich af: hoe werkt een auto leasen nou eigenlijk? Wij leggen u het graag uit.

Hoe werkt een auto leasen precies?

Er bestaan verschillende vormen van leasen. Zakelijk leasen via de werkgever, via een eigen bedrijf als zzp'er, privé leasen in de vorm van Private lease en financial lease.

Zakelijk leasen is een vorm van leasen waarbij de leasemaatschappij de auto in beheer blijft houden en de berijder een 'verzorgd' contract biedt. Zo is Full Operational Lease een vorm van leasen waarin de berijder en wagenparkbeheerder compleet ontzorgd worden. De berijder kan bij de dealer terecht voor onderhoud en reparatie wanneer dit zo is afgesproken met de leasemaatschappij. De kosten hiervan worden -indien afgesproken- gedekt door de maandelijkse leasekosten.  Wanneer u een auto least is de auto niet van u, maar blijft deze eigendom van de leasemaatschappij.

Private lease is een vorm van leasen voor consumenten. Private lease lijkt sterk op Full Operational Lease gezien de consument maandelijks betaalt voor niet alleen het gebruik van de auto, maar ook het onderhoud. De brandstof moet zelf worden betaald en bij schade is er sprake van een eigen risico.

Financial lease is een vorm van leasen waarbij de auto tijdens het contract wordt afbetaald. De auto wordt dan aan het einde van het looptijd voor diegene die het financial leasecontract aan gaat. Kosten als onderhoud, een verzekering en wegenbelasting zijn ook voor eigen rekening. 


Hoe werkt een auto leasen: zakelijk leasen

Wanneer u een auto wilt leasen is het belangrijk om na te denken over een aantal aspecten. Ten eerste: Van welke vorm van leasen wilt u gebruik maken?

Wanneer u gebruikt maakt van de (Full) Operational Lease betaalt u ook voor het onderhoud, de verzekering (WA/volledig casco), de belasting en eventuele reparaties van de auto. Al deze aspecten zijn opgenomen in het maandbedrag dat u voor uw auto moet betalen. Bij deze vorm van leasen hoeft u dus naast uw maandelijkse bedrag enkel de brandstof extra te betalen. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch de eigenaar van de auto. Kijk hier voor meer informatie.

Wanneer u gebruikt maakt van de Flexibele Lease heeft u een enorme vrijheid. U heeft namelijk de mogelijkheid om na slechts 12 maanden al uw auto in te leveren. Ook bij deze vorm van leasen hoeft u enkel de brandstof extra te betalen. Verder is alles overzichtelijk in één maandelijks factuur. Kijk hier voor meer informatie.

Hiernaast is er nog een mogelijkheid gebruik te maken van Occasion Lease. Dit is een lease waarbij u een jong gebruikte auto kunt leasen. Hierbij kunt u wanneer u leaset, direct wegrijden. De financiering van de afschrijving vervangt voor een deel, hierdoor krijgt u een gunstig maandtarief. Verder zijn er weinig financiële risico's. Kijk hier voor meer informatie.


Hoe werkt een auto leasen: doel leaseauto

Hiernaast is het van belang om voor u zelf te bedenken waar u de leaseauto voor wilt gaan gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld de auto gebruiken voor personenvervoer, of juist voor het vervoeren van gereedschappen. Dit kan een belangrijk verschil maken in de keuze van een leaseauto, kiest u voor een bestelbus of voor een personenauto?

 

Hoe werkt een auto leasen: hoeveelheid kilometers

Ook goed om over na te denken is de hoeveelheid kilometers u per jaar denkt te gaan rijden (dit beslist de wagenparkbeheerder) met een leaseauto. Wanneer er ook privé gereden wordt met de leaseauto dient u ook deze kilometers mee te nemen in de geschatte kilometrage. Het aantal kilometers die u per jaar rijd hebben namelijk invloed op het uiteindelijke af te lossen maandelijkse bedrag. Het is belangrijk dat u voor de juist hoeveelheid kiest, wanneer u over het kilometrage gaat betaald u extra per kilometer, wanneer u een minder aantal kilometers rijdt wordt er per kilometer een bedrag in mindering gebracht. Bij Dutch lease geld er een maximale afwijking van de kilometrage van 10%, wanneer u hier overheen gaat moet er een nieuwe offerte gemaakt worden.


Hoe werkt een auto leasen: wensen lease auto

Uiteindelijk kunt u bij de leasemaatschappij aangeven welke auto u graag zou willen leasen aan de hand van uw eisen. Eventueel kan u uw werknemers zelf laten kiezen, hierbij kunt u een aantal auto’s filteren. Een aantal filters die toegepast kunnen worden zijn:

 • Prijs per maand
 • Looptijd
 • Kilometrage
 • Bijtelling
 • Merk
 • Brandstof
 • Energielabel
 • CO2
 • Transmissie
 • Carrosserie
 • Opties

Hoe werkt een auto leasen: bijtelling

Wanneer u als werknemer de mogelijkheid krijgt om een auto zakelijk te leasen, maar hier ook privé mee gaat rijden krijgt u te maken met een bijtelling. Aangezien de belastingdienst een leaseauto als loon in natura ziet, moet hier belasting over betaald worden. Deze bijtelling is afhankelijk van de leeftijd van de leaseauto, de waarde van de leaseauto en het type leaseauto. Ook hangt de bijtelling af van de hoogte van uw inkomen.

Alle aspecten waar voor gekozen worden hebben uiteindelijk invloed op het af te lossen maandbedrag.

Mocht u meer willen weten over hoe een auto leasen werkt, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Vind de lease auto die het beste bij u past

bij DutchLease least u alle merken en modellen