Hoe werkt een auto leasen?

Een auto leasen hoe werkt dat? Misschien heeft u al wel iets over leasen gehoord, maar vraagt u zich af: hoe werkt een auto leasen nou eigenlijk? Wij leggen u het graag uit.

Hoe werkt een auto leasen precies?

Er bestaan verschillende vormen van leasen. Zakelijk leasen, via uw werkgever, of via uw eigen bedrijf als zzp'er, maar ook privé in de vorm van Private lease. Wanneer u een auto leaset is de auto niet van u, maar blijft deze eigendom van de leasemaatschappij. Door middel van een contract met de leasemaatschappij (met een maximale looptijd van vijf jaar), mag u gebruik maken van de auto tegen een vast bedrag per maand. Afhankelijk van het leaseproduct dat u kiest, kan dit betekenen dat de leasemaatschappij alle kosten voor onderhoud, schade en banden op zich neemt.


Hoe werkt een auto leasen: zakelijk leasen

Wanneer u een auto wilt leasen is het belangrijk om na te denken over een aantal aspecten. Ten eerste: Van welke vorm van leasen wilt u gebruik maken?

Wanneer u gebruikt maakt van de (Full) Operational Lease betaalt u ook voor het onderhoud, de verzekering (WA/volledig casco), de belasting en eventuele reparaties van de auto. Al deze aspecten zijn opgenomen in het maandbedrag dat u voor uw auto moet betalen. Bij deze vorm van leasen hoeft u dus naast uw maandelijkse bedrag enkel de brandstof extra te betalen. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch de eigenaar van de auto. Kijk hier voor meer informatie.

Wanneer u gebruikt maakt van de Flexibele Lease heeft u een enorme vrijheid. U heeft namelijk de mogelijkheid om na slechts 12 maanden al uw auto in te leveren. Ook bij deze vorm van leasen hoeft u enkel de brandstof extra te betalen. Veder is alles overzichtelijk in één maandelijks factuur. Kijk hier voor meer informatie.

Hiernaast is er nog een mogelijkheid gebruik te maken van Occasion Lease. Dit is een lease waarbij u een jong gebruikte auto kunt leasen. Hierbij kunt u wanneer u leaset, direct wegrijden. De financiering van de afschrijving vervangt voor een deel, hierdoor krijgt u een gunstig maandtarief. Veder zijn er weinig financiële risico's. Kijk hier voor meer informatie.


Hoe werkt een auto leasen: doel leaseauto

Hiernaast is het van belang om voor u zelf te bedenken waar u de leaseauto voor wilt gaan gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld de auto gebruiken voor personenvervoer, of juist voor het vervoeren van gereedschappen. Dit kan een belangrijk verschil maken in de keuze van een leaseauto, kiest u voor een bestelbus of voor een personenauto?

 

Hoe werkt een auto leasen: hoeveelheid kilometers

Ook goed om over na te denken is de hoeveelheid kilometers u per jaar denkt te gaan rijden (dit beslist de wagenparkbeheerder) met een leaseauto. Wanneer er ook privé gereden wordt met de leaseauto dient u ook deze kilometers mee te nemen in de geschatte kilometrage. Het aantal kilometers die u per jaar rijd hebben namelijk invloed op het uiteindelijke af te lossen maandelijkse bedrag. Het is belangrijk dat u voor de juist hoeveelheid kiest, wanneer u over het kilometrage gaat betaald u extra per kilometer, wanneer u een minder aantal kilometers rijdt wordt er per kilometer een bedrag in mindering gebracht. Bij Dutch lease geld er een maximale afwijking van de kilometrage van 10%, wanneer u hier overheen gaat moet er een nieuwe offerte gemaakt worden.


Hoe werkt een auto leasen: wensen lease auto

Uiteindelijk kunt u bij de leasemaatschappij aangeven welke auto u graag zou willen leasen aan de hand van uw eisen. Eventueel kan u uw werknemers zelf laten kiezen, hierbij kunt u een aantal auto’s filteren. Een aantal filters die toegepast kunnen worden zijn:

 • Prijs per maand
 • Looptijd
 • Kilometrage
 • Bijtelling
 • Merk
 • Brandstof
 • Energielabel
 • CO2
 • Transmissie
 • Carrosserie
 • Opties

Hoe werkt een auto leasen: bijtelling

Wanneer u als werknemer de mogelijkheid krijgt om een auto zakelijk te leasen, maar hier ook privé mee gaat rijden krijgt u te maken met een bijtelling. Aangezien de belastingdienst een leaseauto als loon in natura ziet, moet hier belasting over betaald worden. Deze bijtelling is afhankelijk van de leeftijd van de leaseauto, de waarde van de leaseauto en het type leaseauto. Ook hangt de bijtelling af van de hoogte van uw inkomen.

Alle aspecten waar voor gekozen worden hebben uiteindelijk invloed op het af te lossen maandbedrag.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog steeds niet duidelijk voor u zijn hoe een auto leasen werkt, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Vind de lease auto die het beste bij u past

bij DutchLease least u alle merken en modellen