Volkswagen leasen

Hoe werkt een auto leasen?

Een auto leasen hoe werkt dat? Misschien heeft u al wel iets over leasen gehoord, maar vraagt u zich af: hoe werkt een auto leasen nou eigenlijk? Wij leggen u het graag uit.

Hoe werkt een auto leasen precies?

Er bestaan verschillende vormen van leasen. Zakelijk leasen via de werkgever, via een eigen bedrijf als zzp'er, privé leasen in de vorm van Private lease en financial lease.

Zakelijk leasen is een vorm van leasen waarbij de leasemaatschappij de auto in beheer blijft houden en de berijder een 'verzorgd' contract biedt. Zo is Full Operational Lease een vorm van leasen waarin de berijder en wagenparkbeheerder compleet ontzorgd worden. De berijder kan bij de dealer terecht voor onderhoud en reparatie wanneer dit zo is afgesproken met de leasemaatschappij. De kosten hiervan worden -indien afgesproken- gedekt door de maandelijkse leasekosten.  Wanneer u een auto least is de auto niet van u, maar blijft deze eigendom van de leasemaatschappij.

Private lease is een vorm van leasen voor consumenten. Private lease lijkt sterk op Full Operational Lease gezien de consument maandelijks betaalt voor niet alleen het gebruik van de auto, maar ook het onderhoud. De brandstof moet zelf worden betaald en bij schade is er sprake van een eigen risico.

Financial lease is een vorm van leasen waarbij de auto tijdens het contract wordt afbetaald. De auto wordt dan aan het einde van het looptijd voor diegene die het financial leasecontract aan gaat. Kosten als onderhoud, een verzekering en wegenbelasting zijn ook voor eigen rekening. 


Hoe werkt een auto leasen: zakelijk leasen

Wanneer u een auto wilt leasen is het belangrijk om na te denken over een aantal aspecten. Ten eerste: Van welke vorm van leasen wilt u gebruik maken?

Wanneer u gebruikt maakt van de (Full) Operational Lease betaalt u ook voor het onderhoud, de verzekering (WA/volledig casco), de belasting en eventuele reparaties van de auto. Al deze aspecten zijn opgenomen in het maandbedrag dat u voor uw auto moet betalen. Bij deze vorm van leasen hoeft u dus naast uw maandelijkse bedrag enkel de brandstof extra te betalen. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch de eigenaar van de auto. Kijk hier voor meer informatie.

Wanneer u gebruikt maakt van de Flexibele Lease heeft u een enorme vrijheid. U heeft namelijk de mogelijkheid om na slechts 12 maanden al uw auto in te leveren. Ook bij deze vorm van leasen hoeft u enkel de brandstof extra te betalen. Verder is alles overzichtelijk in één maandelijks factuur. Kijk hier voor meer informatie.

Hiernaast is er nog een mogelijkheid gebruik te maken van Occasion Lease. Dit is een lease waarbij u een jong gebruikte auto kunt leasen. Hierbij kunt u wanneer u leaset, direct wegrijden. De financiering van de afschrijving vervangt voor een deel, hierdoor krijgt u een gunstig maandtarief. Verder zijn er weinig financiële risico's. Kijk hier voor meer informatie.


Hoe werkt een auto leasen: doel van de leaseauto

Hiernaast is het van belang om voor u zelf te bedenken waar u de leaseauto voor wilt gaan gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld de auto gebruiken voor personenvervoer, of juist voor het vervoeren van gereedschappen. Dit kan een belangrijk verschil maken in de keuze van een leaseauto, kiest u voor een bestelbus of voor een personenauto?

 

Hoe werkt een auto leasen: hoeveelheid kilometers

Ook goed om over na te denken is de hoeveelheid kilometers u per jaar denkt te gaan rijden (dit beslist de wagenparkbeheerder) met een leaseauto. Wanneer er ook privé gereden wordt met de leaseauto dient u ook deze kilometers mee te nemen in de geschatte kilometrage. Het aantal kilometers die u per jaar rijd hebben namelijk invloed op het uiteindelijke af te lossen maandelijkse bedrag. Het is belangrijk dat u voor de juist hoeveelheid kiest, wanneer u over het kilometrage gaat betaald u extra per kilometer, wanneer u een minder aantal kilometers rijdt wordt er per kilometer een bedrag in mindering gebracht. Bij Dutch lease geld er een maximale afwijking van de kilometrage van 10%, wanneer u hier overheen gaat moet er een nieuwe offerte gemaakt worden.


Hoe werkt een auto leasen: wensen lease auto

Uiteindelijk kunt u bij de leasemaatschappij aangeven welke auto u graag zou willen leasen aan de hand van uw eisen. Eventueel kan u uw werknemers zelf laten kiezen, hierbij kunt u een aantal auto’s filteren. Een aantal filters die toegepast kunnen worden zijn:

 • Prijs per maand
 • Looptijd
 • Kilometrage
 • Bijtelling
 • Merk
 • Brandstof
 • Energielabel
 • CO2
 • Transmissie
 • Carrosserie
 • Opties

Hoe werkt een auto leasen: bijtelling

Wanneer u als werknemer de mogelijkheid krijgt om een auto zakelijk te leasen, maar hier ook privé mee gaat rijden krijgt u te maken met een bijtelling. Aangezien de belastingdienst een leaseauto als loon in natura ziet, moet hier belasting over betaald worden. Deze bijtelling is afhankelijk van de leeftijd van de leaseauto, de waarde van de leaseauto en het type leaseauto. Ook hangt de bijtelling af van de hoogte van uw inkomen. De bijtelling bereken kunt u gemakkelijk doen via onze bijtellingscalculator.

Alle aspecten waar voor gekozen worden hebben uiteindelijk invloed op het af te lossen maandbedrag.

 

Mocht u meer willen weten over hoe een auto leasen werkt, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Hoe werkt een auto leasen: wat nodig?

De volgende gegevens zijn nodig om een auto te leasen: u moet in het bezit zijn van een geldig Nederlands identiteitsbewijs en een geldig Nederlands rijbewijs, u moet een minimum leeftijd hebben van 18 jaar en u moet ons een inkomensgarantie kunnen bieden. Door middel van een kredietwaardigheidscheck bekijken wij of u in aanmerking komt.

 

Welke gegevens zijn er nodig om een auto te leasen?

Om een auto zakelijk te leasen zijn er een aantal gegevens van de onderneming nodig. Deze gegevens dienen bij de leasemaatschappij aangeleverd te worden. Na het ontvangen van deze gegevens wordt er gekeken of de onderneming in aanmerking komt om een zakelijke leaseauto te leasen. Dit gebeurt door middel van een kredietacceptatie. De volgende gegevens worden opgevraagd:

 • Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel van het bedrijf waar u de leaseovereenkomst op wil afsluiten, alsmede het uittreksel KvK waaruit de tekeningbevoegdheid blijkt
 • De meest recente jaarrekening. Indien de jaarrekening van afgelopen jaar nog niet voltooid is, zien we graag de jaarrekening van het jaar daarvoor tegemoet, alsmede een prognose van de resultaten van afgelopen jaar of een toelichting hierop
 • Een kopie legitimatiebewijs van de tekeningbevoegde, zoals weergegeven op de KvK (bij gezamenlijke bevoegdheid kunnen dit meerdere personen zijn)
 • IBAN (rekeningnummer)
 • Btw-nummer
 • E-mailadres voor de digitale facturatie
 • Bestuurdergegevens inclusief email en telefoonnummer (optioneel, zonder deze gegevens zal alle correspondentie gericht worden aan uw bedrijf)
 • Contactgegevens van de wagenparkbeheerder


 • Kredietwaardigheidscheck nodig om een auto te leasen


  Hoe gaat de kredietacceptatie dan in zijn werk? Allereerst wordt er gekeken of het bedrijf financieel in staat is om een auto bij ons zakelijk te leasen. Het KvK-uittreksel en de jaarcijfers worden bekeken en op basis hiervan wordt bepaald of de onderneming kredietwaardig is. Daarna wordt er gekeken of de berijder van de auto voldoet aan de eisen om in een auto te rijden. Bent u in het bezit van een geldig Nederlands identiteitsbewijs en rijbewijs, dan mag u in een auto rijden. Bij de berijder wordt er geen kredietwaardigheidscheck gedaan en ook wordt de berijder niet BKR geregistreerd, in tegenstelling tot private lease. Dit is zo omdat de berijder in overeenstemming met de werkgever een zakelijke leaseauto rijdt.

  De kredietacceptatie is bedoeld om het risico voor beide partijen uit te sluiten als het bedrijf niet meer kan voldoen aan de financiële verplichtingen. De kredietwaardigheidscheck vindt plaats binnen 1-3 werkdagen indien alle gegevens juist bij ons zijn aangeleverd. Missen wij enkele gegevens, dan is de tijd van de kredietacceptatie afhankelijk van het ontvangen van de juiste gegevens.


  Auto leasen zakelijk zzp


  Als zzp'er heeft u de keuze om zakelijk te leasen of om privé te leasen. Hoe u deze keuze maakt, bepaalt u op basis van uw persoonlijke situatie - rijdt u veel kilometers ja of nee - en of u wilt profiteren van een fiscaal voordeel.

  Wilt u als zzp'er zakelijk leasen? Dan zijn de volgende voorwaarden op u van toepassing:

 • De leasekosten zijn van de winst aftrekbaar
 • De leasekosten zijn exclusief btw
 • U betaalt bijtelling bij het rijden van meer dan 500 km privé per jaar
 • U wordt niet BKR geregistreerd

  Als beginnend zzp'er vragen wij van u de volgende gegevens voor de kredietacceptatie:

 • Een kopie van een geldig Nederlands identiteitsbewijs
 • Een kopie van een geldig Nederlands rijbewijs KvK-uittreksel
 • Meest recente bankafschrift Indien u langer dan 2 jaar actief bent als zzp'er: IB-60

  Als ervaren zzp'er vragen wij van u de volgende gegevens voor de kredietacceptatie

 • Een kopie van een geldig Nederlands identiteitsbewijs
 • Een kopie van een geldig Nederlands rijbewijs
 • KvK-uittreksel
 • Meest recente jaarcijfers
  Deze gegevens heeft u nodig om een auto te leasen. Zorg dus dat u hierover beschikt!

  Persoonlijk advies nodig om een auto te leasen


  Heeft u interesse in het zakelijk leasen van een auto? Onze adviseurs staan voor u klaar om te kijken welke auto's het beste passen bij uw wagenpark! Heeft u al een auto op het oog? Vraag dan een offerte aan en bekijk wat de mogelijkheden voor u zijn! Ook voor vragen en meer informatie kunt u contact met ons op nemen. Wij helpen u graag verder!
 • Waarom DutchLease
  • Hoge klanttevredenheid: 8,5

  • Sterke back-office en flexibele, betrokken front-office

  • 50 jaar lease-ervaring, in alle segmenten

  • Marktconforme offertes, volledig op maat

  • Snel: binnen 24 uur een offerte, altijd bereikbaar

  • Persoonlijk: vast contactpersoon voor optimale samenwerking

  • Gedreven: altijd duidelijk en direct

  Wat klanten over ons zeggen

  Audi A7 TFSI e DutchLease

  Vind de lease auto die het beste bij u past

  bij DutchLease least u alle merken en modellen