Wat brengt 2022?

De eerste maand van het jaar zit er al weer op! Een geschikt moment om alvast vooruit te blikken op het jaar dat voor ons ligt. Welke veranderingen kunt u als klant verwachten? En welke uitdagingen zijn er te trotseren? Hieronder treft u een overzicht aan van de belangrijkste zaken waarmee we dit jaar te maken krijgen.
Geschreven door Pasquinel Hatumena
13-2-2022 | Leesduur 5 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
13-2-2022 | Leesduur 5 min
DutchLease - Wat brengt 2022?

Wijziging bijtelling

De elektrische auto is niet langer alleen maar weggelegd voor de innovators en ‘early adapters’  onder ons maar heeft inmiddels vaste voet aan wal gekregen. Steeds vaker wordt een elektrische auto serieus overwogen bij de keuze van een nieuwe leaseauto. Gaat u als berijder privé rijden? Dan verandert er wel iets ten opzichte van 2021.

De bijtelling is dit jaar verhoogd van 12% naar 16%. Ook het maximale bedrag waarover de korting wordt gegeven is verder verlaagd. In 2021 was het maximale bedrag nog € 40.000, voor 2022 geldt een maximaal bedrag van € 35.000. Ondanks deze verhogingen is de bijtelling nog steeds lager dan die van een benzine- of dieselauto en blijft de elektrische auto fiscaal gezien zeer aantrekkelijk.

 

Ruime keuze elektrische auto's

Dit jaar belooft een mooi jaar te worden met de introducties van veel nieuwe modellen. Nagenoeg elke fabrikant heeft inmiddels wel een elektrisch model in zijn portfolio. Ook dit jaar komen er zeer interessante elektrische auto’s op de markt. Hieronder noemen we enkele modellen waarvan wij verwachten dat er veel vraag naar zal komen:
  • Renault Megane e-Tech
  • Toyota BZ4X
  • MG MG5 Electric
  • Mercedes Benz EQE
  • Lucid Air Pure

Met de komst van deze uitvoeringen heeft u als klant niet alleen meer keuze, de modellen voegen ook iets toe aan het segment door de technische ontwikkeling, ruime actieradiusen andere vormgeving. Zo is de MG MG5 Electric bijvoorbeeld de eerste 100% elektrische stationwagen.


Elektrische bestelwagen

Ook op het gebied van de elektrische bestelwagens gaat de ontwikkeling razendsnel. Waar in het verleden nog de problemen waren met (snel)laden, de actieradius en het ontbreken van trekkracht, is dit nu nagenoeg geen issue meer.

Vanuit de overheid wordt de transitie ook gestimuleerd. Dit houdt in dat op de elektrische bestelwagen nog steeds de MIA subsidie van toepassing is. Daarnaast kan er ook in 2022 gebruik gemaakt worden van de SEBA subsidie, waardoor het prijsverschil een stuk kleiner wordt.

Weet u dat met ingang van 2025 in 30 grote gemeentes milieuzones zullen worden ingevoerd waar alleen zero emission bedrijfswagens welkom zijn? Als deze maatregel uw bedrijf raakt, dan is het raadzaam om al te starten met de transitie. U kunt als ondernemer nu al ervaring opdoen om de eventuele obstakels in de toekomst te overwinnen, zodat u over 3 jaar goed voorbereid bent op het elektrificeren van het resterende deel van uw wagenpark.

 

Levertijden

Als gevolg van de corona pandemie zijn er veel problemen ontstaan bij meerdere autofabrikanten. Eén van de grootste problemen is het tekort aan microchips, waardoor de productie van verschillende modellen vertraging oploopt. Dit is echter niet het enige probleem. Er is ook een tekort aan grondstoffen waardoor onderdelen niet kunnen worden gemaakt en bij toeleveranciers eveneens leveringsachterstanden ontstaan. Dit probleem is nog niet opgelost in 2022 waardoor de markt kampt met een flink tekort aan nieuwe auto’s en levertijden van 8 tot 10 maanden zeker geen uitzondering meer zijn.

Wij adviseren u als klant dan ook om nu al heel goed te kijken naar de juiste invulling van uw wagenpark. Als er auto’s zijn die aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar uitlopen, dan is het geen onlogische gedachte om nu alvast te oriënteren op de mogelijkheden om een nieuwe auto te bestellen.

Bent u toch op zoek naar een auto om snel over te stappen? Dan staan we graag voor u klaar om u te informeren over de mogelijkheden van bijvoorbeeld occasion lease.

 

Intrede van andere merken

In de loop van dit jaar zullen ook steeds meer andere, wellicht onbekende, merken modellen op de markt brengen en trachten voet aan wal te krijgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Xpeng
  • VinFast
  • Nio
  • Lucid

Deze nieuwe merken kunnen voor opschudding in de markt zorgen. Vinfast bijvoorbeeld wil technologisch sterke auto’s op de markt brengen tegen zeer concurrerende prijzen. Xpeng gaat in het middensegment de strijd aan met de Tesla Model 3, Polestar en andere vergelijkbare auto’s. Nio introduceert een nieuwe oplaadtechniek door middel van het wisselen van het accupakket. Lucid brengt de ‘Air’ op de markt, een auto die qua aerodynamica en efficiëntie een nieuwe standaard kan gaan zetten, waardoor u nog meer kilometers kunt rijden zonder het accupakket qua kWh te vergroten.

Al met al belooft 2022 in alles een roerig jaar te worden. Als leaserijder of wagenparkbeheerder is het verstandig om u goed en tijdig te laten informeren over wat de mogelijkheden zijn bij de juiste invulling van uw mobiliteitsbehoefte. Team Dutchlease helpt u hier graag bij!

 

Bedrijfsinformatie
Geschreven door Pasquinel Hatumena
13-2-2022 | Leesduur 5 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
13-2-2022
Lees meer over:
Delen
Volvo C40
Elektrisch rijden voor berijders en wagenparkbeheerders
Alles wat u moet weten