Toelichting wijziging leasetarieven en levertijden

Geschreven door Pasquinel Hatumena
1-12-2021 | Leesduur 4 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
1-12-2021 | Leesduur 4 min
Toelichting wijziging leasetarieven en levertijden

Na jaren van stabiliteit zijn er momenteel helaas veel ontwikkelingen die van invloed zijn op de auto-industrie, zoals chiptekorten, stijgende rentes en wereldwijd stijgende energietarieven. Graag informeren we u over de impact die deze ontwikkelingen hebben op levertijden van leaseauto’s en op de tarieven van onder andere leaseauto’s en financieringen. 


Impact op levertijden

Het tekort van grondstoffen en microchips heeft impact op levertijden van allerlei elektronische apparaten. Levertijden van auto’s lopen al lange tijd aanzienlijk op en ook laten laadpalen langer op zich wachten. Volgens experts houdt het chiptekort de komende tijd nog aan. Dat betekent dat de levertijden van nieuwe auto’s blijven oplopen. Het advies is daarom om auto’s en laadpalen ruim op tijd te bestellen. DutchLease biedt daarbij verschillende mogelijkheden om de langere levertijden te overbruggen, bijvoorbeeld door het verlengen van uw huidige contracten of met Occasion Lease.

 

Impact op leasetarieven

De leasetarieven van leaseauto’s worden gebaseerd op verschillende onderdelen; autoprijs, rente, belasting op personenauto’s en motorrijtuigenbelasting. Door de huidige ontwikkelingen in de markt zijn deze onderdelen veelal minder voorspelbaar geworden waardoor tarieven kunnen afwijken van de initieel afgegeven tarieven bij bestelling van de auto. De autoprijs en rente zijn momenteel de voornaamste oorzaken van mogelijke tariefwijzigingen na aanvraag van de leaseauto. We doen ons best eventuele prijsstijgingen van auto’s op voorhand al in te schatten. Hier houden we dan ook al rekening mee bij het opstellen van onze offertes. Helaas is het momenteel niet mogelijk om heel ver vooruit te kijken en kunnen leveranciers niet goed inschatten wat de autoprijs op het moment van aflevering zal zijn. Er worden door leveranciers dan ook geen prijsgaranties afgegeven. Kortom, wijzigingen in autoprijs en rente zijn van invloed op prijsontwikkelingen tussen het moment van tekenen van het contract en de aflevering van de auto.  

 

Toelichting op tariefbepalende onderdelen

 

• Autoprijs

De exacte autoprijs wordt meegenomen in de berekening van de bijtelling voor de leaseauto. De bijtelling kan dus ook pas berekend worden op het moment waarop de auto wordt afgeleverd. Schaarste en oplopende levertijden zorgen in veel gevallen voor prijsstijgingen van de bestelde auto gedurende de levertermijn. Wij zien momenteel prijsstijgingen bij alle automerken.

• Rente

De rentetarieven bewegen mee met de ontwikkelingen op de financiële markt. De leaseauto financieren we pas op het moment van aflevering. Dit heeft tot gevolg dat we de rente dus pas weten op het moment van aflevering van de auto. Dit is de startdatum van het leasecontract. 

 

• Belasting op personenauto's (bpm)

Bpm is de aanschafbelasting die je eenmalig betaalt voor aanschaf van een nieuwe auto. De bpm wordt verrekend in het leasetarief. De hoogte van de bpm wordt bepaald door de CO2-uitstoot van een auto. De bpm tarieven van het jaar waarin de auto wordt geleverd worden hierbij gehanteerd. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van bpm tot en met 2024.

 

• Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting wordt maandelijks of per kwartaal betaald en kan jaarlijks wijzigen. Volledig elektrische auto’s zijn nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024.

 

Heeft u hierover nog vragen? Neem dan gerust contact op met uw accountmanager. 

 

 

 

Geschreven door Pasquinel Hatumena
1-12-2021 | Leesduur 4 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
1-12-2021
Lees meer over:
Delen